Sercem układu są dwie kostki SG3525. częstotliwość pracy ustalają wartości Rt i Ct. Częstotliwość ustawiona została na 100 kHz (na jeden tranzystor przypada częstotliwość 50 kHz. Przetwornica posiada układ miękkiego startu realizowany na kondensatorze soft-startu. Zasilana jest z wyjścia radia samochodowego „Remote” żeby oszczędzać prąd i w czasie gdy nie słuchamy muzyki wyłączyć główne klucze transformatorów. Obwody napięcia wyjściowego są odseparowane od reszty układu. Pomiar napięcia na wyjściach prowadzony jest przez transoptory posiadające w swoich obwodach diodę oraz fototranzystor bez wyprowadzenia bazy. Wzmacniacz błędu wykorzystany został do stabilizacji napięcia wyjściowego. Każdy biegun wyjściowy posiada własną regulację. Im mniejsze jest napięcie wyjściowe tym fototranzystor jest mniej otwarty i na wejściu odwracającym jest mniejsze napięcie, które powoduje zwiększenie szerokości wypełnienia, analogiczna ale przeciwna jest sytuacja gdy napięcie na wyjściu wzrośnie. Wtedy układ zmniejszy szerokość wypełnienia. Tranzystor T2 użyty został jedynie w celu „zatrzaśnięcia” Się układu przy przekroczeniu prądu albo spadku napięcia akumulatora. Bez niego układ wróciłby do normalnego użytkowania. Lepiej jednak żeby się zatrzasnął i użytkownik sprawdził czy gdzieś na wyjściu nie ma zwarcia albo czy akumulatory nie padły. Porównanie napięcia akumulatora z dzielnika z napięciem odniesienia pełni funkcję zabezpieczenia podnapięciowego. Diody D1-D4 wraz z rezystorami R9-R10 mierzą spadek napięcia na otwartych mosfetach a amplituda sygnału wyjściowego jest proporcjonalna do prądu płynącego w mofetach. Jeśli na którymś pojawi się za duży spadek napięcia (regulacja zabezpieczenia odbywa się przez regulację potencjometrem R13. nóżki synchronizacji zostały ze sobą połączone aby układy pracowały synchronicznie.
Pytanie do forumowiczów…czy w ogóle taki projekt ma sens? Ale chyba i tak spróbuję to zbudować w przyszłości…
Proszę bardzo o opinie i uwagi co do mojego pomysłu…
Pytanie do forumowiczówczy w ogóle taki projekt ma sens? Ale chyba i tak spróbuję to zbudować w przyszłości
Proszę bardzo o opinie i uwagi co do mojego pomysłu&
Pozdrawiam
Pytanie do forumowiczów…czy w ogóle taki projekt ma sens? Ale chyba i tak spróbuję to zbudować w przyszłości…
Proszę bardzo o opinie i uwagi co do mojego pomysłu…
Pytanie do forumowiczówczy w ogóle taki projekt ma sens? Ale chyba i tak spróbuję to zbudować w przyszłości
Proszę bardzo o opinie i uwagi co do mojego pomysłu&
Pozdrawiam