logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozebrać i wyczyścić czujnik przepływu wody w piecu Vaillant VUW 200-5?

Jarze 04 Gru 2007 09:58 10217 7
REKLAMA
  • #1 4549850
    Jarze
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam, proszę o podpowiedź jak rozebrać czujnik przepływu wody w piecu vaillant VUW 200-5, czy konieczne jest wymontowanie go?, czy trzeba spuscić wodę?, czy wystarczy tylko oczyszczenie i przesmarowanie?
    Dzięki za ew. podpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 4554286
    Jarze
    Poziom 10  
    Wszysccy rozbierali a nikt nie chce się tym podzielić, dołączyłem fotkę może będzie prościej , zobaczyć i podpowiedzieć, a może ktoś ma do sprzedania taki czujnik, symbol z pieca: VUW PL 200/2-5 R1, w Vaillant ma w ofercie taki czujniczek, ale ja nie jestem serwisantem i nie mogę kupić, a cena którą mi podano (cena dla autoryzowanego serwisanta) to 420 złJak rozebrać i wyczyścić czujnik przepływu wody w piecu Vaillant VUW 200-5?
    Załączniki:
    • Jak rozebrać i wyczyścić czujnik przepływu wody w piecu Vaillant VUW 200-5? Obraz 004.jpg (54.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4555351
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    jesli sie uda to mozesz wyjac sama turbinke ten kremowy element
    zabezpieczone zawleczka , niestety z tego co widze miales przeciek i wyjecie bedzie bardzo trudne wcisniete jest to na oring ale bardzo ciasno

duzo coli czyszczenie i delikatnie wyciagac może obracać nie urzywaj młotka kombinerek ale kluczyk moze cos w rodzaju wieloklina
    uwazam jednak za zniszczysz prubujac moze zmien pozycje halotronu

ps wystarczy wymienic własnie ten element i nie daj sie w bambuko robic nie kosztuje 420 zł zadzwon do warszawy albo do poznania niech ci poleca serwisanta z twojego regionu (preferował bym poznań)

ps 2 masz kryze na wejsciu? to taki kwadratowy element zaraz po drugiej stronie od spodu rozbierz wpierw kryze 2 srubunki 1/2 moze zawalone jest sitko lub zawezony przepływ
  • REKLAMA
  • #4 4555507
    Jarze
    Poziom 10  
    Dzięki Dziubek:D,
    Już wiem wiecej, polecano mi dziś kupno oddzielnie turbinki i czujnika halla, ale z tego co czytałem nie jest to łatwe do wymiany, a tym bardziej nie wiem co w czujniku sie dziej (byc może jest tylko kamień itp, tymbardziej że załącza się ciepła woda, juz coraz wiecej muszę spuścić i bawic się baterią ale niekiedy uda się wlączyć). A co do nowej części to dzis dowiadywałem się w swrwisie vaillanta w Warszawie i to u nich jest taka cena, dzwoniąc do serwisanta ktory mi czyścił powiedzial ze czujnik koło 400 (wiec się dużo nie pomylił) i wymiana 150zł, ceny są kosmiczne, powinniśmy zarabiać min. 10tyś echhhhhhhhhh
  • #5 4559015
    Jarze
    Poziom 10  
    Dzięki kolego za pomoc, wytargałem dziś czujnik przepływu okazało się, że tak jak podpowiedzialeś przypchane było sitko na wlocie, po oczyszczeniu zapala i jest ciepła woda :D , turbinka chodzi lekko, więc nie musiałem zaglądoć do niej. Jeszcze nie za każdym odpali(1-2 odkrecenia i zakręcenia wody, jest tak że i za każdym) ale jest dobrze, być może się mylę ale, może jeszcze powietrze jest w cwu. Prawdopodobnie zaoszczędziłem dobrze ponad 400zł.
  • REKLAMA
  • #6 4561010
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    własciwie to wystepuje kilka przyczyn tego zjawiska
    1 za mały przepływ wody np przypchane lub serwisant regulujac ustawił kryzą przeplyw zbyt mały w celu uzyskania cieplej wody w całym zakresie oczywiscie ale czasem sie przedobrzy , na tym "kwadratowym" elemencie na wejsciu wody jest sruba na klucz nr6 lub imbus trzeba pokrecić :D
    2 uszkodzenie magnesu, ciezka sprawa czasem sie rozwarstwi i po ptokach
    3 uszkodzenie czujnika halla trzeba pokombinowac z ustawieniem w prawo w lewo moze jest zle ustawiony
    4 najgorszy scenariusz uszkodzona plyta głowna bo takie tez widzialem

ps moze cos ze złomu na alegro albo od znajomych pasuje od kazdego modelu uvw pro i pro plus

ps 2 turbinke wymienia sie niszczac stara młotkiem i srubokretem wiec nie jest zbyt trudne :D
    mozna wyczyscic gniazdo i lekko wepchnac i wyczyscic krawedz nastepnie urzywajac silnie penetrujacej coca coli :D ew wd,próbowac powoli wykrecac i ciagnac ale ta sztuka udaje sie 1:10 przypadków i właściwie nic nie daje
  • #7 4562055
    Jarze
    Poziom 10  
    W zasadzie napewno jest lepiej, ale kiedyś zapalał od pierwszego odkręcednia bateri z ciepłą wodą, teraz do pierwszego a niekiedy 2-3 razy
    po wyczyszczeniu sitka i oczywiscie wymontowaniu czujnika, że zapalił sie palnik i grzał, ale sie wyłączył ale ponownie odkręcona i zakrecona woda powodowała odpalenie sie pieca i podanie ciepłej wody, zastanawaiam sie jeszcze nad wynianą turbinki ale napewno jest znacznie lepiej, co do czujnika halla to chyba jest ok! , jak by był walnięty to wcale nie podawał ciepłej wody
  • #8 4739063
    Jarze
    Poziom 10  
    Dziękuje wszystkim za pomoc-piec naprawiony

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozebrania i wyczyszczenia czujnika przepływu wody w piecu Vaillant VUW 200-5. Czujnik składa się z turbinki (kremowy element zabezpieczony zawleczką) oraz czujnika Halla. Wymontowanie czujnika jest możliwe, ale trudne ze względu na ciasne osadzenie na oringu i ewentualne zanieczyszczenia, takie jak kamień czy zatkane sitko na wlocie wody. Zaleca się najpierw rozebranie kryzy (kwadratowy element na wejściu wody) i oczyszczenie sitka. Czyszczenie można przeprowadzić przy pomocy penetrujących środków, np. Coca-Coli lub WD-40, bez użycia siły mechanicznej (młotek, kombinerki). Wymiana turbinki jest możliwa, ale koszt nowego czujnika w serwisie Vaillant jest wysoki (około 400-420 zł plus koszt wymiany). Problemy z czujnikiem mogą powodować nieregularne załączanie się palnika i ciepłej wody. Po oczyszczeniu sitka i turbinki piec działa poprawnie, choć czasem może być konieczne odpowietrzenie instalacji. Uszkodzenia mogą dotyczyć również magnesu turbinki, czujnika Halla lub płyty głównej pieca. Wymiana turbinki wymaga zniszczenia starej części, ale czyszczenie i delikatne wyciąganie może pomóc uniknąć kosztów serwisowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA