logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD działa w trybie UltraDMA2 (PIO?) a powinien w UltraDMA5

End 05 Gru 2007 15:51 2888 11
REKLAMA
  • #1 4554461
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Witam. Kupiłem ostatnio używany dysk twardy Seagate ST3120022A (120GB)
    Dysk jest normalnie wykrywany w systemie, ale podczas bootowania systemu strasznie zmula (spowalnia start).
    Jak odłączę ten dysk to wszystko wraca do normy.
    Jak już Windows wystartuje to można ten dysk dzielić na partycje, zapisywać na nim dane itp. różne normalne rzeczy - jakby działał prawidłowo.
    Pozostałe dyski Samusnga są wykrywane dobrze i pracują w trybach Ultra DMA5 i drugi DMA6.
    Moja płyta główna to Gigabyte GA-7VASFS na chipsecie KT600.
    Zainstalowałem drivery IDE Via HyperionPro v5.13A i próbowałem też innych wersji - za każdym razem to samo.

Dysk na innym kompie zachowuje się tak samo i program Hard Drive Inspector Professional
    Pokazuje mi komunikat w parametrach dysku o tym trybie.

Co jeszcze dziwne to dysk w programie pokazuje Ultra DMA2 a we właściwościach Secondary Channel PIO Mode.

Mam XP Pro [ENG] z SP2

Tak to wygląda:

-
  • REKLAMA
  • #2 4554525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4554553
    End
    Poziom 29  
    Witam. Tak dla pewności podmieniłem taśmę i teraz w programie pokazuje, że wszystko niby ok, ale nadal zmula mi sam start kompa.
    Tzn. BIOS ładuje się szybko i jest ok do momentu gdy pokazuje się ekran wyboru systemów, bo mam XP i Vistę.
    Gdy wybiorę już system (XP) to po chwili normalnie wyskakuje ładowanie systemu a z podłączonym tym dyskiem pojawia się on prawie 40sek. a zdaje się tak nie powinno być.

Po tej zmianie taśmy program pokazuje 100% sprawności dysku, ale we właściwościach IDE Secondary Channel nadal widnieje to samo...
    Dysk nie ma utworzonych partycji, ale zdaje się nie w tym problem - dla pewności założę te partycje.

Piszesz żeby przeinstalować kanał. Czyli rozumiem mam zrobić "Update Driver"?
    Jeśli tak to, wskazuje na folder z Via 4in1, ale system powiadamia mnie, że nie może znaleźć lepszych driverów niż te które są obecnie zainstalowane.
  • REKLAMA
  • #4 4554555
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4554608
    End
    Poziom 29  
    Niestety nie pomogło. Nadal jest PIO Mode.
    Spróbuję zamienić kanały, może ten Secondary jest jakoś uwalony.

Update:

Zamiana kanałów nie przyniosła żadnego pozytywnego skutku więc zdaje się, że to jednak coś z dyskiem nie tak jest.
    Po prostu nie chce on pracować w trybie Ultra DMA tylko w PIO... tylko dlaczego?...

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

Wygląda na to, że problem jest w samym HDD gdzieś ukryty, bo zmieniałem w różne konfiguracje i nadal tylko ten HDD jest samoczynnie ustawiony jako PIO i nie ma możliwości zmiany tego.
    W BIOS nie widzę żadnej opcji która by mogła zmienić ten tryb na inny.
    Zaniosę dysk do kumpla i zobaczę czy u niego występuje ten sam problem.
    Dzięki za porady w każdym razie. Peace.
  • REKLAMA
  • #6 4555369
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4555656
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3556
    Spróbuj zainstalowac jeszcze VIA IDE Accelerator Driver http://www.softwarepatch.pl/plik/1862/56/16/49/VIA-IDE-Accelerator-Driver-v121-beta.html .
  • #8 4556548
    End
    Poziom 29  
    Nirvanowiec napisał:
    Prosze podac smart z MHDD oraz wynik skanu 2xF4.

Hej. Jutro podam te dane, bo niestety zabrakło mi czasu dzisiaj.

Cytat:
    Spróbuj zainstalowac jeszcze VIA IDE Accelerator Driver

Spróbuję, ale raczej wykluczam opcję wadliwego drivera, bo dysk dziwnie zmula całego kompa przed samym startem Windy.
    Pozatym jak mi się zdaje akclerator to jakiś "przyśpieszacz" a przecież na zwykłych driverach też musi działać - tak mi się bynajmniej zdaje.
  • #9 4561635
    End
    Poziom 29  
    Nirvanowiec napisał:
    Prosze podac smart z MHDD oraz wynik skanu 2xF4.

Witam. S.M.A.R.T z MHDD wiem jak zrobić, ale gdzie odczytać wynik skanu 2xF4?
    Program który ściągnąłem to mhdd32ver4.5.iso
  • #11 4562025
    End
    Poziom 29  
    Dzizas... jaki ja niekumaty jestem... "2xF4" :scatter:
    Dzisiaj zrobię skan i zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • #12 4595971
    End
    Poziom 29  
    Witam. Tak trochę po czasie, ale problem nadal aktualny.

Tak więc przetestowałem MHDD i oto wynik:

<3ms: 38
    <10ms: 915157
    <50ms: 4088
    <150ms: 90
    <500ms: 7
    >500ms: 0
    ? Time: 0
    x UNC: 0
    ! ABRT: 0
    S IDNF: 0
    A AMNF: 0
    0 TONF: 0
    * BBK: 0

AVG [31499kb/s]

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy używanego dysku twardego Seagate ST3120022A (120GB), który w systemie Windows XP Pro SP2 jest wykrywany i działa poprawnie po starcie, jednak podczas uruchamiania systemu powoduje znaczne spowolnienie startu komputera. Dysk pracuje w trybie Ultra DMA2 lub PIO, zamiast oczekiwanego Ultra DMA5, co jest widoczne zarówno w programie Hard Drive Inspector Professional, jak i we właściwościach kanału IDE (Secondary Channel). Próby rozwiązania problemu obejmowały wymianę taśmy IDE, reinstalację kanału IDE (odinstalowanie i ponowna instalacja sterowników), zamianę kanałów IDE, instalację sterowników VIA HyperionPro oraz VIA IDE Accelerator Driver, jednak problem pozostał. BIOS płyty głównej Gigabyte GA-7VASFS (chipset KT600) nie oferuje opcji zmiany trybu transferu dysku. Testy dysku na innym komputerze wykazały podobne zachowanie. Skan MHDD wykazał brak błędów UNC, ABRT, IDNF, AMNF, TONF, BBK oraz średnią prędkość transferu około 31 MB/s, co wskazuje na brak fizycznych uszkodzeń dysku. Problem najprawdopodobniej wynika z wewnętrznego ustawienia dysku lub jego firmware, które wymusza tryb PIO zamiast Ultra DMA, co skutkuje spowolnieniem podczas bootowania systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA