logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie wyświetlaczem 7-segmentowym przez MAX7219 w projekcie z 8051 – jak podłączyć?

klapouch 07 Gru 2007 19:26 1445 2
REKLAMA
  • #1 4562743
    klapouch
    Poziom 1  
    Postanowiłem złożyć sobie termometr oparty na 8051. Co do ogólnej zasady działania nie mam pytań, ale jak to bywa przy projektach schody zaczynają sie przy praktycznej realizacji.
    Chodzi o wyświetlenie wyniku na 7 segmentowym LED. Znalazłem układ maxima MAX7219, który w zasadzie rozwiązuje sprawę, zajrzałem w dokumentacje, ale nadal nie wiem jak on działa. Ogólnie wysyłam 16 bitowe słowo do układu, czyli muszę podłączyć do niego całe 2 8-pinowe porty? Porty oznaczone jako DIG0-7 trzeba podłączyć do wspólnej katody modułu ledów, a porty Seg A-G i te DP łączyć do anody... I tu nie rozumiem skoro mam układ ledów ze wspólną katodą to po co mi aż 8 wyprowadzeń, skoro katody i tak mogę(?) połączyć jako jedną i czemu tylko 8 pinów steruje tymi wszystkimi wyświetlaczami. Nie tyle czemu ale jak je połączyć? No i w zasadzie dziwne trochę , że podając 16 bitową instrukcję muszę adresować konkretny wyświetlacz zamiast np wysyłać tylko liczbę a układ sam niech się martwi o jej wyświetlenie:)
  • REKLAMA
  • #2 4563336
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    klapouch napisał:
    ...zajrzałem w dokumentacje, ale nadal nie wiem jak on działa. Ogólnie wysyłam 16 bitowe słowo do układu, czyli muszę podłączyć do niego całe 2 8-pinowe porty?...

Że zajrzałeś to wiem , ale czy coś przeczytałeś - chyba nie bardzo :|
    A wyszukiwarkę pytałeś - wątpię :|
    Ten układ pracuje na zasadzie multipleksowania(szybkiego przełączania) wyświetlaczy , a z uC komunikuje sie via SPI(szeregowo).
    Tu jest co nie co "po naszemu" ;)
    http://www.mn-elektronik.pl/downloads/8-LED_SPI.pdf

Piotrek
  • #3 4563383
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 762
    Niestety widzę że kolega ma niewielkie szanse zrealizować ten temat
    - po pierwsze mając 4 wyświetlacze i łącząc wszystkie anody i wszystkie katody razem
    uzyskalibyśmy jednakowe wskazanie na wszystkich wyświetlaczach
    Tutaj zastosowano metodę multiplekserowania - jeżeli wszystkie anody ( segmenty ) połączymy razem (a-a-a,b-b-b,c-c-c,....,f-f-f) a ma katody będziemy podawać po kolei stan niski jednocześnie podając na linie anod stan odpowiadający aktualnemu wyświetlaczowi i będziemy to robić odpowiednio dużą ilość razy na sekundę to dzięki bezwładności oka ludzkiego
    uzyskamy efekt świecenia jednostajnego
    Policzmy
    a) połączenie standardowe 4 wyświetlacze * 8 segmentów = 32 piny
    b) metoda multiplekser owa 4 wyświetlacze * 1 katoda + 8 wspólnych segmentów = 12 pin
    oszczędzamy 20 pinów

teraz sprawa druga to że układ potrzebuje np 16 bit słowa danych wcale nie oznacza że trzeba mu podpiąć 16 pin
    ten układ ma wbudowany rejestr przesuwający i dane wprowadza się szeregowo
    Proponuję zapoznać się z dokumentacją układu:
    [/url]http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/73745/MAXIM/MAX7219.html
    A przygodę z uP warto zacząć od podstaw a nie od razu wypływać na głęboką wodę.
REKLAMA