logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie krzywych momentu i mocy: turbo vs. biturbo w silnikach

yagr 10 Gru 2007 18:21 62460 41
REKLAMA
  • #1 4573443
    yagr
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam
    Od jakiegoś czasu interesuję sie tematem łączenia turbosprężarek. Konkretnie chodzi o porównanie przebiegu krzywych momentu i mocy w jakimś (powiedzmy hipotetycznym wzorcowym) silniku wyposażonym w
    a. turbosprężarkę
    b. dwie turbosprężarki (takie same o sumarycznej wydajności równej tej pojedynczej)
    c. dwie turbosprężarki (różnej wielkości ale sumaryczna wydajność j/w)
    Polski internet jest dość ubogi w te informacje, pan Grabowski miał opisać to zagadnienie na swojej stronie ale coś ostatnio nie ma czasu... :(
    Jeśli macie jakieś konkretne informacje, doświadczenia to bardzo proszę się śmiało podzielić :) Ciekawi mnie też temat łączenia turbo z kompresorem - jak to ma miejsce w niektórych nowych silnikach. Czy da sie to zrobić w silniku starszej generacji bez skomplikowanych układów przełączania się z kompresora na turbo?
    Pozdrawiam /yagr
  • REKLAMA
  • #2 4581274
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Kolego z tego co sie orientuję to określenie biturbo - nie mówi nam że mamy połaczone dwie turbosprężarki - w takim przypadku (biturbo) mamy dwie oddzielne turbosprężarki jedna i druga zasilana z spalinami z oddzielnych cylindrów i tłocząca powietrze również oddzielnymi kanałami do "przyporządkowanych" cylindrów! Raczej nie może być mowy o łączeniu turbosprężarek!
  • #3 4581637
    pawelwarsze
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    moze chodzi Ci o TwinTurbo bo biturbo jest tylko w silnikach V jesli sie nie myle
  • #4 4582402
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    Twin turbo czy biturbo nie ma co się spierać , oznacza to tylko że są dwie turbospreżarki (nie jest to nazwa sposobu ich połączenia/pracy).
    Turbosprężarki mogą pracować równolegle i niezależnie od siebie np. 3000GT, 300ZX, Skyline RB26DETT.
    A może być doładowanie sekwencyjne (np. Supra >93r) czyli najpierw pompuje jedna sprężarka później druga (albo obie) itp, jest kilka rozwiązań.
    Sprężarki mogą też być połączone szeregowo (jedna pompuje w drugą, a druga w silnik)
  • #5 4582673
    yagr
    Poziom 12  
    Koledzy, zadałem ogóle pytanie, nie chodzi mi o referat na temat "czym się różni turbodoładowanie pojedynczą sprężarką od biturbo, czy też twinturbo" ale o konkretne, wymierne różnice w skuteczności różnych rodzajów turbodoładowania. Pisząc "łączenie turbosprężarek" miałem na myśli łączenie ich w jednym silniku a nie ze sobą (choć oczywiście pisząc o układzie twinturbo z np. supry nie sposób tego pominąć). Uściślając: jak będzie sie zachowywał silnik z dwoma turbosprężarkami w układzie biturbo w porównaniu z tym samym silnikiem z pojedynczą turbosprężarką o takiej samej wydajności jak te dwie razem? Przy czym układy twinturbo (np. takie jak w 1,9-litrowym dieslu Opla Vectry OPC)wyposażane w skomplikowane układy przełączania turbosprężarek ze względu na trudność wykonania mniej mnie interesują... :) I jeszcze jedno, przyjmijmy że dla potrzeb tego tematu biturbo to dwie turbosprężarki pracujące oddzielnie (zasilanie spalinami z osobnych cylindrów) a twinturbo to turbosprężarki ze sobą połączone czy to w kładzie sekwencyjnym czy też szeregowo lub w jakikolwiek inny sposób.
  • REKLAMA
  • #6 4582764
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    yagr przeczytaj ten temat:
    http://forum.turbokillers.com/tematy11/best-turbo-for-200sx-vt580.htm

i powiem ci ze zadales zbyt malo precyzyjne pytanie :) nie da sie na nie jednoznacznie odpowiedziec... Trzeba by prac pod uwage konkretne modele turbin - samo okreslenie taka sama wydajnosc jest malo precyzyjne :)
  • #7 4582875
    yagr
    Poziom 12  
    tplewa, dzięki za linka, sporo informacji ;)
    Temat faktycznie jest szeroki... Spróbuję więc uściślić, aby móc skupić się na jednym konkretnym przypadku.
    Powiedzmy że mamy silnik 2.0 osiągający w wersji wolnossącej 150 KM przy 6000obr/min i moment obrotowy, no załóżmy że też 150 Nm przy 4000obr/min. I teraz pytanie: jak będzie się kształtować rozkład mocy i momentu gdy zastosujemy sprężarkę Garrett GT2252 a jak gdy uda nam się wmontować dwie małe sprężarki Garrett GT 1241 w układzie biturbo? oczywiście ciśnienie w obu przypadkach ustawione tak samo.
  • #8 4607765
    yagr
    Poziom 12  
    no i niestety, tak jak sie spodziewałem oględną teoretyczną wiedzą dysponuje sporo ludzi ale gdy przychodzi do konkretów to cisza... ale może jeszcze jakiś spec tu zajrzy...
  • #9 4609855
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Jak używasz dwóch turbosprężarek połączonych szeregowo to uzyskujesz większe ciśnienie czyli większą moc, ale niekoniecznie uzyskujesz ją wcześniej.

Jeśli zamiast jednej dużej turbosprężarki podłączysz dwie małe równolegle, to moc uzyskujesz przy niższych obrotach, gdyż małe dwa turba się szybciej 'rozkręcą' niż jedno duże.
  • #10 4610914
    yagr
    Poziom 12  
    MikePL1 napisał:

Jeśli zamiast jednej dużej turbosprężarki podłączysz dwie małe równolegle, to moc uzyskujesz przy niższych obrotach, gdyż małe dwa turba się szybciej 'rozkręcą' niż jedno duże.

a jak w takim wypadku będzie z dostępną mocą w wyższych zakresach obrotów? Czyli krótko - czy zastosowanie dwóch mniejszych turbosprężarek w układzie równoległym pozwoli na zredukowanie turbodziury bez zmniejszenia mocy dostępnej przy wysokich obrotach?
  • #11 5941918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 5943765
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Dla przykładu zamieszczam system doładowania sekwencyjnego stosowany w Suprze TwinTurbo (silnik 2JZ).

Turbology for beginners - troche teorii.

• REKLAMA
  • #13 5944551
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    To ja wrzucę do kompletu schemat zasilania dwoma turbosprężarkami (równolegle). Silnik 6G72

• #14 7074047
    cdmcrp
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Fajny temat, szkoda ze tak umarł.
    Dajcie jeszcze raz tego linka bo nie działa
  • #15 7097156
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7167304
    raid
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Hej,

Mam w swojej A4 silniczek 1Z 90 PS. Znajduje się tam turbo garreta GT1544S.

Mam dwa pytania:

1. Co dałoby temu silniczkowi drugie identyczne turbo GT1544S wpięte równolegle.

2. Co dałby kompresor Eaton 307581 z Mercedesa C180 wpięty pod turbosprężarką w miejsce kompresora klimatyzacji (kompresor oczywiście na elektosprzęgle, {na guziczek}).
  • #17 7170220
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 7180192
    juves
    Poziom 1  
    Hej
    (jesten nowy ) i mam pytanko Chcialbym kupic silnik od Lanci Themy i go uturbic...
    Silniki do wybory
    3.0 V6 12V (2959 cm³) 175 KM/5500 obr./min. 250 Nm/4500 obr./min. 220 km/h, 0-100 – 8,1 s
    3.0 V8 32V (2927 cm³) 215 KM/6750 obr./min. 285 Nm/4500 obr./min. 240 km/h, 0-100 – 6,8 s
    Moje pytanko brzmi jak bym podlaczylturbinki (biturbo) to o ile moja moc by wzrosla i czy oplaca sie uturbiac taki silnik ?
    Z gory dziekuje za odp.
  • #19 7180959
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 7284999
    kkolekk
    Poziom 2  
    poeiedzmy że mam silnik 1,9 td chciałbym zamontować dwa turba kkk14 i np kkk24 co proponujecie lebsze to od vnt bo nie będzie wstawań od począdku i oszczędze korby a zapewni wmiare szybkie wstawanie i prace na wysokich obrotach jak to połączyć w silniku 4 cylindrowym
    cz tak można podłączyć może ktoś ma inny schemat
  • #21 7289516
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 7290572
    kkolekk
    Poziom 2  
    tylko większa będzie wstawać od conajmniej 3000 obr
  • #23 7295075
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 7297914
    kkolekk
    Poziom 2  
    mam zwykłego td i nie mam vnt ale widze że nikt na tym forum ni nie pomoże nieważne do czego chcę to zamontować potrzebuje tylko schematu
  • #25 7301264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 7461768
    kurpecik
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam mam bmw e39 3.0 d silniczek m57 6-cio cylindrowy rzędowy 184 KM i mam pytanie do osób bardziej ogarniętych w temacie czy wkladać wiekszą bardziej wydajną turbine czy bi turbo jak to robi orginalnie alpina tylko ze nie wiem jak sie dobiera turbinki do silników bo ja raczej wolalbym wlożyć dwie mniejsze. No i jeszcze jedno jak sie wylicza przekrój rur lub jakie powinny byc (średnica) . Zgóry dzieki za odpowiedz :)
  • #27 7467249
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 7497539
    ascoasco
    Poziom 1  
    witam.
    potrzebuje pomocy , kupilem niby sportowy samochód evo x ale to nie chce jezdzic , zrobilem softa i dalej slabo , teraz tlumik i zatanawiam sie nad kompresorem , moze ktos juz robil takie czary i cos podpowie , acha i jeszcze jedno jak wam działa skrzynia biegów u mnie jest 8000 km i 2.3.4 zgrzyta to normalne?
  • #29 8961426
    yagr
    Poziom 12  
    kkolekk napisał:
    czy tak można podłączyć może ktoś ma inny schemat

twój schemat jest faktycznie nieczytelny ale może jak zerkniesz na ta fotke to ci to cos pomoże lub podsunie jakis pomysł ;) Porównanie krzywych momentu i mocy: turbo vs. biturbo w silnikach
  • #30 9016005
    :
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    ascoasco napisał:
    witam.
    potrzebuje pomocy , kupilem niby sportowy samochód evo x ale to nie chce jezdzic , zrobilem softa i dalej slabo , teraz tlumik i zatanawiam sie nad kompresorem , moze ktos juz robil takie czary i cos podpowie , acha i jeszcze jedno jak wam działa skrzynia biegów u mnie jest 8000 km i 2.3.4 zgrzyta to normalne?

Witamy dzieciaka na forum !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania charakterystyk momentu obrotowego i mocy w silnikach z różnymi konfiguracjami turbosprężarek: pojedynczą turbiną, układem biturbo (dwie turbosprężarki zasilane z oddzielnych cylindrów) oraz układem twinturbo (dwie turbosprężarki pracujące równolegle lub sekwencyjnie). Wskazano, że biturbo typowo występuje w silnikach V, gdzie każda turbina obsługuje osobny bank cylindrów, natomiast twinturbo może oznaczać różne sposoby współpracy turbin, w tym sekwencyjne lub szeregowe doładowanie. Małe turbosprężarki szybciej reagują na niskich obrotach, redukując turbodziurę, ale mogą ograniczać moc przy wyższych obrotach, natomiast większe turbo osiąga maksymalną wydajność przy wyższych obrotach i zapewnia szerszy zakres pracy. Układy z dwoma turbosprężarkami są bardziej skomplikowane w wykonaniu, wymagają odpowiedniego sterowania, kolektorów wydechowych i dolotowych oraz często dedykowanego oprogramowania sterującego. W silnikach czterocylindrowych stosowanie dwóch turbin jest zwykle nieopłacalne i technicznie trudne, lepszym rozwiązaniem jest większa pojedyncza turbina. Połączenie turbosprężarki z kompresorem (np. Eaton) stosowane jest w celu poprawy momentu obrotowego przy niskich obrotach, gdzie kompresor działa do momentu rozkręcenia turbo, a następnie jest odłączany za pomocą sprzęgła elektromagnetycznego, aby nie obciążać silnika. Wymiana turbosprężarek i tuning wymaga uwzględnienia wytrzymałości silnika, odpowiedniego doboru średnic przewodów dolotowych i wydechowych oraz często modyfikacji mechanicznych i elektronicznych. Przykłady omawianych silników i układów to m.in. 2.0 l z Garrett GT2252 i GT1241, silniki V6 i V8 Lancia Thema, 1.9 JTD Grande Punto, 6-cylindrowy BMW M57, silnik SR20DET z układem twinturbo, a także dyskusje o montażu turbin z silników Dodge HEMI do Chrysler Crossfire. Wskazano, że tuning turbo jest relatywnie efektywny kosztowo w porównaniu do innych metod zwiększania mocy, ale wymaga precyzyjnego doboru komponentów i często dużych nakładów finansowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA