lukas313 napisał:
sory kolego kortyleski ale to nie jest temat z propozycjami to tuningu silnika ja montuje turbo i nie interesują mnie chwilowy przyrost momentu i mocy
kolego Węglorz na poprzednim silniku zrobiłem 350 tysięcy i nie był oszczędzany bo autko śmigało w serwisie po całej polsce wiec nawet jeśli żywotność silnika spadnie o połowę to i tak jestem przekonany że opłaci mi się zamontować turbosprężarkę
Nie powinno byc zle

kiedys robilem sobie turbo w CC Sportingu

efekt okolo 105KM... W sumie auto spisywalo sie ok, jednak trudno mi cos powiedziec o trwalosci, u mnie smigalo bez problemu i pozniejszy wlasciciel tez nie narzekal... (co bylo potem to nie sledzilem dalej auta)...
Podstawa to eksploatacja bez jakis kompromisow (dobry olej, zmiany w terminach - a nawet przed itp. itd. - wszelkie drutowanie odpada)...
Choc drugi raz juz nie wiem czy by mi sie chcialo walczyc z uturbianiem

- chyba jednak wole oryginalne silniki tego typu...
Co do teoretycznych wywodow to mozna sobie gadac i gadac, jednak bez testow cala ta gadanina jest niewiele warta.
Odnosnie stukow z powodu za malej liczby oktoanow to temat normalny, prawde mowiac jedynym paliwem (poza sportowym Elfem itp.) nadajacym sie to Shell VPover.
Pzy orlenowskiej 98 mialem roznie (zalezne od stacji gdzie sie tankowalo)... jednak 98 oktanow to chyba mit
Jesli chodzi o zaplon to nie jest zle, chyba ze faktycznie liczy sie na osiagniecie max power

to leci sie niemal na granicy stuku

- choc ten projekt to z tego co widze raczej lekkie podniesienie mocy, a nie robienie ekstremy. W sumie zastanawia mnie prawde mowiac trwalosc tej jednostki

.
No i jeszcze dosc istotna sprawa AFR i EGT co by tloki nie splynaly

ale kolega juz sie pytal o szerokopasmowke - czyli raczej to uwzglednil...