logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MC 1206 - jakie napięcie zasilania na nóżkę nr 1? Różne schematy

Daab 13 Gru 2007 20:39 2384 3
REKLAMA
  • #1 4584442
    Daab
    Poziom 12  
    Witam. Przeglądałem ostatnio schematy z tym układem i nie bardzo wiem jakie mam ostatecznie dać napięcie zasilania. Przedstawiam dwa schematy na których widać jakie napięcie jest podłączone. Na jednym pisze że powinieniem dać nap. Udd (nóżka nr. 1) -10,5 V - (-7,5V) natomiast na drugim na nóżkę nr. 1 podane jest + 7 V. Jak to w końcu ma być ??

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4585221
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    zobacz TAM.
    Z całą pewnością piny; 1 i 32 należy podłączyć do plusa a pin 38 do minusa.
    Dawno temu uruchomiłem kilkanaście takich zegarów z driwerami wyświetlacza LED na UCY7459, a dla pewności (czas zaciera pamięć) otworzyłem obudowę ostatniego jaki mam (i działającego) zegara na MC1206 i wszystko zgadza się.
    Zauważ, iż jest to układ wykonany na tranzystorach MOS, ale P-kanałowych, stąd potencjał VSS - źródeł - (masa) jest dodatni, a VDD - drenów - jest ujemny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4585328
    Daab
    Poziom 12  
    a czy te sterowniki do LEDów sa potrzebne ?? co do samego oznaczenia to jesteś pewien że jest to UCY 74519 ? Pytam bo nie moge go znaleźć na necie.
  • #4 4585405
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Daab napisał:
    a czy te sterowniki do LEDów sa potrzebne ?? co do samego oznaczenia to jesteś pewien że jest to UCY 74519 ? Pytam bo nie moge go znaleźć na necie.

Są i nie są, można je zastąpić tranzystorami N-P-N z rezystorem w bazie (po jednym dla każdego segmentu), albo tranzystorami polowymi MOS-FET N-kanałowymi z kanałem indukowanym.
    Zechciej zauważyć, iż był to układ (MC1206) z założenia projektowany do wyświetlacza LCD, a tu jest zastosowany wyświetlacz siedmiosegmentowy LED, stąd konieczne te driwery.
    Układ UCY74549, lub UCY74548 (jest pomyłka w dokumentacji z linki i ja też błędnie przepisałem - przepraszam) to matryca dziewięciu wzmacniaczy tranzystorowych, zobacz TAM.
    Układ dawno już nie jest produkowany, tak jak dawno nie istnieje już CEMI - polski producent (kiedyś) półprzewodników.

Pozdrawiam
REKLAMA