logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[PLC, STEP7] Przykłady programów dla początkującego

kanku 14 Gru 2007 15:06 4348 7
  • #1 4586743
    kanku
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!!!!
    Mam proźbę do szanownych ekspertów. Zaczynam przygodę ze sterownikami. Czy mógłby mi ktoś przesłać jakieś łatwe, proste i przyjemne programy, najlepiej w stepie7. Ja staram się pisać w stepie7 lite, początki sa bardzo trudne. Interesowałyby mnie proste programy z bramkami, licznikami na wejściu itp. w celu własnej analizy programów napisanych przez kogoś bardziej doswiadczonego.
    Dziękuje i pozdrawiam!!
  • #2 4586755
    tomaha1
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Może LOGO! Siemensa?
  • #3 4590215
    kanku
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!!!
    Jak pisałem zaczynam dopiero a moja przejściówka wiąże się ze stepem więc nie chce sobie mieszać i zostane przy nim.
    Jest może ktoś kto cos ma??
  • #4 4599525
    Artik_b
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witaj,

Próbowałeś skorzystać z "sample" ze Step7?

Po zainstalowaniu Stepa, powinieneś mieć przykładowe programy. Nazywają się "tutorial", "sample" czy jakoś tak.

Jak sprawdzę to jeszcze odpiszę dokładniej.

Jak to Ci nie wystarczy to daj znać Co konkretniej Cię interesuje...

Pozdrawiam
  • #5 4611961
    LeBmo
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Szczerze myślę, że najlepiej się uczyć na czymś co ma symulator (tak jak małe przekaźniki programowalne easy, logo, zelio) to na prawdę upraszcza interpretację! Chyba, że step7 ma porządny/wbudowany symulator. Jeśli tak to przepraszam ale nie widziałem. Nawet mając od kogoś przykłady, bez symulatora, na początku można źle interpretować ich działanie!
  • #6 4698277
    prawy
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Step7 posiada bardzo dobry symulator o nazwie PLCSIM integruje się z stepem można podejrzeć jak program wykonuje obliczenia stany wyjść i wyjść.
  • #7 4726185
    prawy
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Witam
    Napisałem program w STEP7 o nazwie winda.
    Jest to próbny program i może zawierac błędy chociaż na PLCSIM dzialał.
    Zdecydowałem sie na operacje na liczbach bo docelowo chce to sprawdzic na stanowisku gdzie będzie silnik z enkoderem i wtedy zrezygnuje z krańcówek.
    Do sterowania windom używa sie sterowników specjalnych a projekt ma tylko charakter edukacyjny i może zawierac drobne niedociągnięcia typu brak sygnalizacji zamkniętych drzwi.
    Jeśli ktoś ma inną koncepcie to niech zamieści na forum.
    Załączniki:
    • WINDA STEP7.pdf (22.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WINDA.pdf (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4731824
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Kolego kanku. Proponuje podłączyć sterownik, wziąźć dokumentacje i przetrenować działanie wszystkich bloczków funkcyjnych (timerów, liczników i innych bardziej skomplikowanych).
    Tworzysz prosty program z jednym blokiem, czytasz w dokumentacji jak on działa, jakie ma wejścia/wyjścia, po co one tam są itp, a później próbujesz go wykorzystać w jakiejś prostej aplikacji. Jak już działa zmieniasz jego parametry i obserwujesz jaki to ma wpływ na działanie. Później próbujesz łączyć bloczki ze sobą....

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący użytkownik prosi o proste przykłady programów w środowisku STEP7 do nauki programowania sterowników PLC, zwłaszcza z wykorzystaniem bramek logicznych i liczników. W odpowiedziach zasugerowano korzystanie z przykładowych programów dostępnych w instalacji STEP7, takich jak tutoriale i sample. Podkreślono znaczenie symulatora PLCSIM, który integruje się ze STEP7 i umożliwia obserwację działania programu, co jest szczególnie pomocne na początku nauki. Zaproponowano także naukę poprzez eksperymentowanie z bloczkami funkcyjnymi (timery, liczniki) i ich parametrami. Jeden z uczestników podzielił się przykładowym programem "winda" napisanym w STEP7, działającym na symulatorze PLCSIM, który może służyć jako materiał edukacyjny. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych urządzeń z wbudowanymi symulatorami, takich jak Siemens LOGO!, easy czy Zelio, które mogą ułatwić naukę interpretacji działania programów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA