logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nastroić radyjko? Strojenie pasma FM 88 - 108 HZ?

l_nino 1987 17 Gru 2007 20:51 5307 12
REKLAMA
  • #1 4598481
    l_nino 1987
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam stare radio ... jakiejś nieznanej firmy które uległo rozstrojeniu. Po wielu próbach strojenia nie osiągnąłem zamierzonego celu wiec postanowiłem skierować do Was pytanie ... jest jakaś reguła strojenia pasma FM 88 - 108 HZ?? no i proszę o jakieś wskazówki Załączam fotkę płytki.
    Sorki za jakość fota robiona telefonem

Post był raportowany.
    Może byś podał typ i model?
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
    Załączniki:
    • DSC00002.JPG (386.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4598962
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Jak zliwidujesz punkty to pomogę.

Pozdrawiam.
  • #3 4610025
    l_nino 1987
    Poziom 14  
    To pomoże mi ktoś?
  • REKLAMA
  • #4 4610312
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Pewnie kolega jeszcze nie umie wklejać fotek więc ja sobie pozwoliłem wkleić
    Jak nastroić radyjko? Strojenie pasma FM 88 - 108 HZ?
  • #5 4610805
    l_nino 1987
    Poziom 14  
    Typ i model ... nie wiem to jest stare zwykłe radio napisane na nim jest DAYS. Dzięki za wklejenie fotki, niestety nie wiem jak zmniejszyć rozmiar zdjęcia:/
  • #6 4611003
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Kol. l_nino 1987, stawiasz się przed trudnym zadaniem, teoretycznie radio da się przestroić, praktycznie mogą być trudności.
    Musisz posiadać generator o częstotliwościach do 174MHz. Z niego podajesz sygnał w pobliże agregatu kondensatorów. Po prawej stronie masz trzy cewki powietrzne zalane woskiem. Musisz zmniejszyć ilość ich zwojów doświadczalnie np. o połowę. odszukaj cewkę oscylatora lokalnego przy agregacie (zbliżająć do niej palec radio będzie zmieniać częstotliwość). Dobierając jej ilość zwojów, a także ściskając ją lub rozciągając, dodatkowo obracając trymerkiem na agregacie, dostrajasz ją do wybranego zakresu częstotliwości. Tu może się okazać, że generator nie będzie chciał tak wysoko oscylować to wtedy zabawa w: wymianę tranzystora, zmiana polaryzacji, dobór wartości kondensatorów itd...
    jeśli oscyluje bo odbierasz sygnał z generatora to musisz dostroić obwody wejściowe. Masz tam druga cewkę powietrzną i dobierając jej liczbę zwojów, dostrajając drugim trymerkiem na agregacie, oddalając generator, starasz się uzyskać maksymalną czułość. Cewki obwodu antenowego nie ruszaj bo jest w układzie filtru górnoprzepustowego.

Z tak przestrojonym radiem możesz pokusić się na nasłuch częstotliwości które cię interesują. jednak pamiętaj, że czułość twego radia umożliwi nasłuch służb z odległości niewielkiej, może z pół kilometra.
    W Hrubieszowie służby nie pracują non-stop, a jeszcze będziesz musiał cały czas gałką kręcić, no i szumu słuchać bo nie masz SQL (blokady szumów).

Twe słowa " To pomoże mi ktoś?" stawiają w trudnej sytuacji, bo jak Ci pomóc? ..radio może przestroisz ale mało na nim usłyszysz
    Marek

treść pierwszego postu została zmieniona, stąd odpowiedź nie na temat 22.12.2007
  • #7 4611285
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Ale ono jest na wide, a potrzeba narrow band...:|
  • REKLAMA
  • #8 4612487
    l_nino 1987
    Poziom 14  
    Wow to chyba dam sobie spokój bo nie mam w tym za bardzo doświadczenia. Myślałem że jest jakieś optymalne ustawienie tych czterech "śrubek" ( czy jak to tam się nazywa ). Radyjko udało mi sie w miarę dostroić na RMF FM a chciałem złapać ESKE. No nic chyba nie ma co dalej drążyć tego tematu. Pozdro all
  • #9 4613347
    czarutek
    Poziom 34  
    Spróbuję opisać problem własnymi słowami. - Ze starej FM na nową FM dałoby się je przestroić bez większych problemów i działałoby dobrze (oba zakresy są wide-band, broad-band). Natomiast jeśli chciałbyś je przestroić na częstotliwości wyższe, tam gdzie PKP, TAXI, amatorskie 2m, czy jeszcze wyżej, to pojawia się problem dewiacji (głębokości modulacji), jako normy na tych częstotliwościach - po prostu ten zakres częstotliwości przeznaczony jest do łączności dla rozmów (narrow-band), nie dla muzyki (wide-band). Wiadomo więc, że tak jak w telefonii, wymagany zakres przesyłanych częstotliwości jest wąski (powiedzmy od 500Hz do 3kHz), a dewiacja może być mała (cicho). Dzięki temu odstęp częstotliwości nośnej między sąsiednimi stacjami (kanałami) może być bardzo mały. - To po stronie nadawania. Po stronie odbioru analogicznie - odbiornik "wie", że odstępy między kanałami będą małe, a odbierany sygnał audio będzie cichy i będzie miał wąskie pasmo przenoszenia. Musi więc to bardzo wzmocnić w sekcji m.cz.
    Efekt jest taki:
    - Jeśli radio np. PKP przestroimy jakimś cudem na zakres 88...108MHz, to gdy złapiemy jakąś stację, usłyszymy jeden głośny jazgot.
    - Jeśli zwykły radioodbiornik przestroimy np. na pasmo PKP, to odbierany kanał będzie bardzo bardzo cichy, a w dodatku będzie cicho słychać wiele sąsiednich kanałów, jeśli akurat będą na nich rozmawiać.
    Oba te efekty wynikają z dużych (nie do prostego zmodyfikowania) różnic w konstrukcji nadajnika i odbiornika, na pasmo narrow- i wide-band.
  • REKLAMA
  • #10 4614085
    l_nino 1987
    Poziom 14  
    Wy mnie źle zrozumieliście albo ja was w ogóle nie rozumiem. Nie chcę podsłuchiwać PKP ani TAXI tylko zwyczajnie poprawić odbiór kanałów radiowych typu RMF lub ESKA. Czy jest to możliwe w jakiś prosty sposób?
  • #11 4614112
    czarutek
    Poziom 34  
    Jej, sam nie wiem skąd mi się ubzdurało, że chcesz je przestroić wysoko... :D
    A czy oryginalnie chodziło ono na starym, czy już na nowym UKF-ie?
  • #12 4614137
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4623789
    darga104@op.pl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam.Bardzo dziwne tu czytam posty .Ja tez niewiele mogę pomóc ale to co
    widzę z płytki i to co kolega poradził to prawda .Trzeba zacząć od włączenia
    radia na ten sławny górny zakres jeszcze przed ingerencją w płytkę.
    Sprawdzić jakie audycje w ogóle odbiera.Dowiemy się jaki choć ze słuchu
    ma odbiór,to da pewność porównawczą czego się możemy spodziewać po
    przestrojeniu.Rezultat po podniesieniu powinien być jak nie taki sam ,w sensie odbioru i czystości co dużo lepszy.To tyle.Następnie wchodzimy w środek radyjka .przy kondensatorku obrotowym,to jest małe białe pudełko
    pokręcane z zewnątrz przy wyborze stacji.Powinien odbiornik być włączony
    na ukf ,dostrajamy radio do tej stacji co była na początku i bardzo delikatnie
    w bardzo małym zakresie kręcimy te "śrubki" są tam cztery. Sprawdzamy
    które stroją ukf a będą dwie obok siebie.Trzeba by je oznaczyć lub zapamiętać .Po zestrojeniu bardzo będą pomocne.Następnie dotykamy ,tu rada kolegi jednego z postów,tych dwu cewek powietrznych po lewej stronie
    dostrojczego,sprawdzamy która bardzo silnie reaguje odstrojeniem.
    Dużo pisania dalej .Jeżeli temat aktualny daj znać pomogę
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy strojenia starego radia FM o nieznanej marce (oznaczonego jako DAYS) w zakresie pasma 88-108 MHz. Użytkownik pyta o zasady i metody przestrojenia odbiornika, który uległ rozstrojeniu. Wskazano, że przestrojenie radia wymaga posiadania generatora sygnału do 174 MHz oraz manipulacji cewkami powietrznymi i trymerami na agregacie kondensatorów, co pozwala dostroić oscylator lokalny i obwody wejściowe. Proces ten jest skomplikowany i wymaga doświadczenia, gdyż zmiana liczby zwojów cewek i regulacja trymerów wpływa na zakres częstotliwości odbioru. Zwrócono uwagę, że radio jest szerokopasmowe (wide-band), co ułatwia odbiór stacji FM takich jak RMF FM czy ESKA, ale nie jest przystosowane do wąskopasmowych sygnałów komunikacyjnych (narrow-band). Proponowano również zastosowanie anteny zewnętrznej jako prostsze rozwiązanie poprawy odbioru. Podkreślono, że strojenie wymaga delikatnej regulacji czterech trymerów (śrubek) przy kondensatorze obrotowym, a także testowania odbioru na znanych stacjach przed i po regulacji. Wskazano, że bez odpowiedniego sprzętu i wiedzy proces może być trudny i czasochłonny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA