logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Polar CZ2352 - uszkodzona sonda temperatury parownika, co robić?

marioostry 19 Gru 2007 20:17 5478 8
REKLAMA
  • #1 4605218
    marioostry
    Poziom 10  
    Witam serdecznie forumowiczów. Chciałbym skorzystać z Waszej pomocy. Mianowicie posiadam lodówko zamrażaekę polar cz2352 z elektronicznymi wyświetlaczami temperatury. Mój problem polega na tym , że temperatura w komorze chłodzenia na wyświatlaczu pokazuje od 4 do 9 st.C (z zapaloną czerwoną kontrolką przy 9st) pomimo zaprogramowania jej na 4. Temperatura w środku wynosi ok. 14stC (mierzone termometrem). Serwisant , który mnie odwiedził stwierdził , że uszkodzona jest sonda temperatury parownika i nie ma możliwości jej kupna. Czy faktycznie trzeba sprzęt wymienić na nowy z uwagi na to uszkodzenie? Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4605333
    marioostry
    Poziom 10  
    Nares masz rację , że jest to samo .Wcześniej ten post czytałem . Problem polega jeszcze na tym , że tamten post jest z roku 2004 i w chwili obecnej jak to serwisant określił " Warszawa już takich czujników nie ma". Może ktoś wie , gdzie to ustrojstwo kupić?
  • #4 4605373
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Wykorzystaj "linki do sklepów części agd".
  • REKLAMA
  • #5 4608717
    Karlheinz
    Poziom 21  
    Ocena: 145
    niektóre termostaty elektroniczne pracują po całkowitym odcięciu czujnika (termistora) w trybie tzw. awaryjnym 30 na 30...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4615111
    marioostry
    Poziom 10  
    Nie wiem , co znaczy 30/30 ale po odcięciu faktycznie jest poprawa pracy chłodziarki i z 16 stC zeszło do 5stC. Rewelacja.
  • #7 4616190
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1494
    marioostry napisał:
    Nie wiem , co znaczy 30/30 ale po odcięciu faktycznie jest poprawa pracy chłodziarki i z 16 stC zeszło do 5stC. Rewelacja.

Lodówka Polar CZ2352 - uszkodzona sonda temperatury parownika, co robić? tylko ,że teraz chodzi w trybie awaryjnym więc zużycie pradu wzrośnie
  • #8 4625958
    ksu
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    W niej powinny być jeszcze dwa takie same czujniki, zmierz opór jednego w 25stopniach C i zakup termistor o podobnym oporze , rozbierz stary i wymień
  • #9 5022316
    mr_qwerty
    Poziom 1  
    Jeżeli komuś padnie czujnik temperatury parownika w lodówce cz 2352 (mi już 2 razy w ciągu 3 lat :-)) polecam wysłać maila do agd(_at_)agdserwis.com.pl W odpowiedź na mojego pan z serwisu zaproponował mi inny czujnik z identycznymi parametrami. Zamówiłem i zastosowałem - lodówka zaczęła ponownie nowy okres użytkowania (mam nadzieję że dłużej niż na 3 lata ;-)) koszt czujnika ok. 40 PLN + koszty przesyłki ok. 10 PLN. Polecam powyższy serwis - szybko, sprawnie a szczególnie znajomość temtu. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W lodówce Polar CZ2352 z elektronicznym wyświetlaczem temperatury pojawił się problem z uszkodzoną sondą temperatury parownika, co skutkuje błędnym wskazaniem temperatury w komorze chłodzenia (4–9°C zamiast zaprogramowanych 4°C) oraz faktyczną temperaturą około 14°C. Serwisant stwierdził brak dostępności oryginalnych czujników na rynku, co budziło obawy o konieczność wymiany całego urządzenia. W dyskusji zasugerowano kilka rozwiązań: wykorzystanie awaryjnego trybu pracy termostatu elektronicznego, który działa po odcięciu czujnika (tzw. tryb 30/30), co poprawia chłodzenie, ale zwiększa zużycie energii; pomiar oporu innych podobnych czujników w lodówce i zakup termistora o zbliżonych parametrach do samodzielnej wymiany; a także kontakt z serwisem oferującym zamiennik czujnika o identycznych parametrach, który po wymianie przywraca prawidłową pracę urządzenia. Koszt zamiennika to około 40 PLN plus przesyłka. Wskazano również źródła części AGD oraz fora tematyczne jako pomocne w poszukiwaniu części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA