logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt termostatu mikroprocesorowego do sterowania pompą C.O. - szukam wsadu i schematu

19 Gru 2007 20:41 18043 19
REKLAMA
  • #1 4605329
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4605479
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    witam

Nie napisałeś dla jakiego czujnika chciałbyś tego używać.Ja jestem w trakcie pisania podobnego projektu z użyciem ds18b20. Jak skończę to chętnie się podzielę.
  • #3 4607410
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4607640
    magik128
    Poziom 22  
    Jeszcze jak ma być sterowany układ wykonawczy? Włącz/wyłącz czy płynnie? I czy element wykonawczy bedzie zasilany napięciem przemiennym czy stałym?
  • REKLAMA
  • #5 4610215
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4610399
    magik128
    Poziom 22  
    Ja będę robił na płynny ale Twoja wersja jest po drodze:) Napisz mi tylko jak z histerezą i będę już mógł pisać
  • #7 4611603
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4621002
    magik128
    Poziom 22  
    Witam

Mam już gotowy program. Zastosowałem zapis do pamięci eeprom,tak aby po zaniku zasilania układ dalej pamiętał swoje nastawy.
    Obsługa układu polega na jednorazowym ustawieniu temperatury nominalnej i szerkości histerezy. Aby to zrobić należy przed włączeniem układu nacisnąć i trzymać przycisk menu.Gdy pojawi się nam napis "ustawianie temp" należy ten przycisk puścić. Następnie przyciskiem "ustaw" ustawiamy temperature. Jak już ustawimy to naciskamy jeszcze raz przycisk menu i przechodzimy do opcji ustawiania szerokości histerezy.Po wykonaniu tej czynności naciskamy jeszcze raz menu i sterownik zaczyna swoją normalną pracę:
    Projekt termostatu mikroprocesorowego do sterowania pompą C.O. - szukam wsadu i schematu

Przedstawię teraz działanie dla przykładowej temperatury nominalnej 40 stopni i histerezy 10 stopni C

Jeżeli temp jest mniejsza od nominalnej-histereza (30 stopni) to załączy się układ wykonawczy.Będzie on działał aż do uzyskania temp nominalna+histereza (50 stopni C).Po przekroczeniu tej wartości układ wykonawczy zostanie wyłączony,aż temp znowu spadnie do nominalnej-histereza (30 stopni).

Sterownik układu wykonawczego jest sterowany przez opto-triak (np tyrystor)

ustawianie temperatury nominalnej

ustawianie szerokości histerezy

schemat urządzenia

Mikrokontroler: Atmega8
    Kwarc: Brak,układ taktowany wewnętrznym gen RC 1MHz
    Wyświetlacz: LCD HD44780 16*2
    Czujnik temp: LM35 DZ
    Załączniki:
    • PROGRAM zmien rozszerzenie na hex.txt (8.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PROGRAM.BIN (2.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4641288
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 4728846
    axster
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A ja mam takie zapytanie to kolegi. czy mozliwe byloby zamieszczenie programu, w formie zrozumialej czyli kodu porgram.
    Chodzi mi o cele edukacyjne, chcialbym się zabrac na podobne problemy i jestem poczatkujacym. Kod bylby w taki wypadku bardzo pomocny.

Pozdrawiam Axster
  • #11 4728904
    magik128
    Poziom 22  
    Jeżeli chce kolega zacząć programowanie,to radze zacząć od literatury takiej jak np Programowanie AVR`ów w Bascomie autorstwa Wiązani. Reszta to tylko posklejanie do kupy paru bloków,takich jak pomiar napięcia (LM35-temperatura),obsługa przycisków, pamięć EEPROM i obsługa LCD.A pełno podobnych rozwiązań można znaleźć na forum. Ja za zasady nie udostępniam pełnych kodów.Ewentualnie w celach pomocy komuś mogę przedstawić działanie poszczególnych bloków z kawałkami kodu odpowiedzialnymi za nie.
  • #12 4840759
    Pawel_361
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Zacząłem rysować schemat do tego termostatu i mam pytanie, jaka ma być ta cewka przy wejściu na AVCC ?? Do czego ona służy ?? Na wejściu na cewkę jest +5V ??

Jak narysuje schemat to zrobię wzór płytki i wrzucę.
  • #13 4841087
    magik128
    Poziom 22  
    Ta cewka to dławik.Jej zadaniem jest zmniejszenie zakłóceń podczas pracy przetwornika. Dzięki niej zakłócenia zasilania mają mniejszy wpływ na wynik z przetwornika.Standardowo jest tam 10uH dla kondensatorów 100nF.Do tego dławika jest podłączone napięcie zasilania +5V

• #14 5107656
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 6481365
    white88
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam,
    mam pytanko jaka jest dokładność pomiaru temperatury w tym termostacie bo wykonałem go i powiem szczerze ze widać gołym okiem że cos jest nie tak.jakieś 4*C błędu czy to możliwe i jak to wyeliminować.?
    Pozdrawiam i dzięki za odp, po zatym termostat fajny.
  • #17 6482133
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 6482245
    white88
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ja również odnosiłem się do rtęciówki, chwilowo nie podepnę innego Lm bo nie mam, ale skoro mówisz że na pewno dokładność jest rzędu 100% no to ok.

EDIT:
    A czy jest możliwość że LM się uszkodził podczas lutowania albo coś, co prawda nie grzałem go jak głupi pod lutownica ale dziwi mnie taki błąd.No chyba że fabrycznie dostałem trochę uszkodzony ale jakoś nie wieże w to.
  • #19 6483211
    magik128
    Poziom 22  
    Przekłamuje o 4 stopnie? Na 99% to wina Atmegi. A więc układ korzysta z wewnętrznego napięcia odniesienia. I jak pisze producent napięcie to zależy od konkretnego egzemplarza. Istenieje więc prawdopodobieństwo ,że trafiliśmy na dwa skrajne egzemplarze i z tego ta checa. Oczywiście jest możliwość że LM przekłamuje.Osobiście tylko raz spotkałem się z kłamiącym LM35.

Pozdrawiam
  • #20 6662185
    Pawel_361
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Czy jest możliwość zmiany czujnika na ds18b20 ??
    wtedy zniknąłby problem przekłamań :)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu mikroprocesorowego termostatu do sterowania pompą centralnego ogrzewania (C.O.) z pomiarem temperatury. Autor poszukuje gotowego wsadu i schematu do mikrokontrolera, preferując prosty sterownik włącz/wyłącz, który będzie sterował pompą za pomocą sygnału do triaka z optotriakiem MOC3041 zapewniającym separację galwaniczną i detekcję przejścia przez zero. Proponowane czujniki temperatury to DS18B20, LM35, termistor lub dioda, z histerezą ustawioną na około ±2°C. Jeden z uczestników udostępnił program z zapisem nastaw do pamięci EEPROM, umożliwiający ustawienie temperatury nominalnej i szerokości histerezy za pomocą przycisków. Omówiono również rolę dławika (cewki) 10µH na linii AVCC w celu redukcji zakłóceń przetwornika ADC. Wątpliwości dotyczące dokładności pomiaru LM35 (błąd około 4°C) zostały przypisane możliwym różnicom w napięciu odniesienia mikrokontrolera lub uszkodzeniu czujnika, zasugerowano możliwość zastosowania DS18B20 dla lepszej precyzji. Dyskutowano także o ergonomii obsługi przycisków do zmiany temperatury oraz o dostępności kodu źródłowego i materiałów edukacyjnych do programowania AVR w Bascomie. Projekt jest wykorzystywany także do innych zastosowań, np. wytrawiarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA