logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować skrzynię basową dla głośników Alphard CW 802CX?

michalkl1 25 Gru 2007 12:16 1905 15
REKLAMA
  • #1 4622027
    michalkl1
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Cześć. Starałem się rozkminić program WinSD beta ale nie potrafie zajażyć o co w nim chodzi mimo wyczytanych wielu informacji o nim. Mam głośniki alphard CW 802CX (20cm średncy)i chce je wykorzystać bo szkoda mi ich na wywalenie czy oddanie za marne grosze....chcę żeby były w jednej skrzyni. razy wykonywałem obudowę w kształcie trapezu równoramiennego(głośniki umieszczone na ramionach w obudowie zamkniętej45 l), ale to chyba jeszcze nie to co mogłem z nich wykrzesać. Proszę o parę propozycji pojemności i kształtów skrzyni z br oraz bez jak to by wyglądało. Jak przystało na głośnik bassowy powinno być jak największe zamieszanie ciśnienie w aucie. Slucham róznej muzyki od techno przez wolne bity do disco polo. Zależy mi na dobrym kopnięciu.Jak powinien wyglądać wykres aby wszystko było w jak najlepszym porządku?
  • REKLAMA
  • #2 4623346
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    Podaj jakieś przykładowe wymiary które by ci odpowiadały.
  • #3 4624315
    michalkl1
    Poziom 13  
    Do crazy_88 : Wymiary nie mają znaczenia moze być nawet skrzynka 100l i tak wejdzie z zapasem:D. Chciał bym tylko otrzymać przynajmniej 2 propozycje konfiguracji skrzyni np. co będe mogł uzyskać przy takim albo innym litrażu skrzyni.Zaznaczam , że chcę z nich wycisnąć ile się tylko da:D.Ma jak najbadziej wgniatać klate i robic niezłe zamieszanie - nie łubudubu i łupanie, musi być i jakość i dobre kopnięcie.Oczywiście wiem, że z tego nie będzie takiego efektu ale uważam, że skoro je mam to warto by je wsadzić w odpowiednia skrzynie tak aby dobrze zagrały.Nikt nie może pomóc?Dane są na allegro wystrczy wpisać "cw 802cx"
  • REKLAMA
  • #4 4624362
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    Widać że głośnik nadaje się ewidentnie do skrzyni zamkniętej.
  • #5 4624612
    michalkl1
    Poziom 13  
    Do crazy_88: a po czym to poznajesz, że głośnik jest do skrzyni zamkniętej? Po Qts?Czy juz z zewnatrz widać, że to głośnik do obudowy zamkniętej?W jaką skrzynię go zabudować. Czy zastosować lekkie wytłumienie?Jak umieścić głosniki? Jak najbliżej siebie czy jak najdalej?
  • REKLAMA
  • #6 4624871
    renegatt
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    Ile masz tych głosników ? domyslam się , że dwa, moze byc ciezko uzyskac z nich takie cisnienie jakie oczekujesz tym bardziej w obudowie zamknietej ktora ma najmniejsza efektywnosc, polecam spory litraz dla zamknietej bo glosnik nizej zejdzie troche tylko tracac na szybkosci a i tak bedzie dobrze bo maly i no i typ obudowy.
  • #7 4626127
    kris1990r
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    podkleje sie do tematy... ile potrzebyje przestrzeni litrazowej lanzar max 12 w skrzyni z bas refleksem. i czy carpower 1502 ro wystarczajoco zasili...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4626418
    poketon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    aby liczyć w winisd trzeba miec parametry ts(thiellego smalla)....a do alpharda pewnie ich nie masz...takie głośniki pakuje sie w skrzynie obojetnie jakie ale tutuj proponuje zamkniętą...w zamknietej błędy w wyliczeniach mają najmniejsze znaczenie....jeśli miałbym dyskutowac na temat głośnika to chyba nie jest on wart robienia pod niego jakiejkolwiek obudowy...jaka by ona nie była to jakśc grania bedzie kiepska.....także z góry mówie wyliczanie w tym przypadku należy sobie darowac-szkoda pracy:)

Dodano po 2 [minuty]:

co do lanzara max 12 to wzmak go pociągnie spoko....w winisd masz gotowe parametry pod głosnik...polecam strojenie pod 50 hz...no i trzeba go chyba w BR władować bo jesli wybierasz ten głośnik to chyba chgcesz by było głośno i schodziło nisko...lanzar max 12 to już taki troszke DB dragowiec...przynajmniej go przypomina:)
  • #9 4627511
    michalkl1
    Poziom 13  
    Ok. Ale niestety nie wchodzi mi w gre wyrzucenie głośników badź sprzedarz ponieważ nikt nie będzie chciał takich...To jaka będzie najlepsza skrzynia do nich?Koniecznie musi być zamknięta?Nie ma jakieś dobrej symulacji dla br?

Oto i paramtery mojich głośników:
    krótkie info: Woofer 8" 20cm z membraną wykonaną z polypropylenu na miękkim zawieszeniu. Magnes wzmocniony, wentylowany

Moc [ Waty Max ] 200 W
    Moc [RMS] 100 W
    SPL [dB] 85 dB
    Impedancja [ohm] 4 ohm
    Pasmo przenoszenia [Hz] 33-4000 Hz
    Materiał membrany Polipropylen
    Zawieszenie górne Gumowe
    Kosz Stalowy
    Rozmiar głośnika [cale/mm] 8" / 200 mm
    Średnica membrany 130 mm
    Głębokość montażowa 123 mm
    Średnica cewki [cale / mm] 1,5" / 40 mm
    Karkas cewki Aluminium
    X-max [mm] 4,7 mm
    Magnes [mm] 100 mm x 40 mm
    Fs [Hz] 46 Hz
    Qts 0,86
    Vas [L] 10 l
    Re [Ohm] 3,6 ohm
    Le (1kHz) [mH] 0,99 mH
    BL 4,6 N/A
    Sd 142 cm2
    Qms 2,32
    Qes 1,38
    Mms [g] 27,4 g
    Cms [mm/N] 0,42 mm.N

Dodam jeszcze, że Xmax odbiega sporo od podanego przez producenta i napewno jest więcej niż 4,7mm bez szkody dla głosnika czy cewki(stukanie cewki).Sam sprawdzałem.

To jeśli można projektować skrzynie dla innych głośników np.Lanzar max to i dla takich jest możliwość i nie zgodzę się, że można wsadzić je do byle jakiej skrzyni...Podając wam parametry mogli byście mi pomóc:)

Jeszcze dzis chciał bym zacząć się za budowanie skrzyni do nich:)
  • #10 4627597
    poketon
    Poziom 13  
    oki...postaram sie pomóc...daj mi chwilkę:D

Dodano po 27 [minuty]:

kolego więc tak...definitywnie przetwornik ten nie nadaje się do skrzynki wentylowanej.... musi to byc zamknieta lub tzw bandpass....bandpass to szkółka jazdy dla zaawansowanych dlatego też proponuje obudowe zamknietą i będzie ona moim zdaniem najbardziej odpowiednia:)basik wie cbedzie punktowy i nie spóxniajacy sie i nie ciągnący w nieskończonośc...
    więc skrzynka ogólnie powinna miec 40,6 l
    przykładowe wymiary dla skrzynki o scianach równoległych
    34,8x55,7x20,9 (wys./dł./szer.)
    musisz oczywiście jeszcze uwzględnić grubość płyty z jakiej wykonasz skrzynke...polecam mdf gr.25mm na gipsiaki i klej do drewna:)filmiki wykonania skrzynki masz w przyklejonych tematach:)
  • #11 4627767
    michalkl1
    Poziom 13  
    A w którym miejscu umieścić glośniki? Obok siebie?Na końcach obudowy?
  • #12 4627807
    poketon
    Poziom 13  
    o kutwa:D obliczyłem dla jednego...czekaj jeszcze raz:)

Dodano po 6 [minuty]:

w takim razie 81,3 l.....
    wymiary 43,9 x 70,3 x 26,3 cm
    tak jak poprzednio musisz uwzglednić grubośc materiału z którego zrobisz skrzynke....co do umieszczenia głośników to mysle że dobrze bedzie jak umieścisz obok siebie na największej sciance:)broń boże na przeciwległych ściankach :D ale pewnie o tym wiesz:) jeśli bys chciał "bardziej skomplikowaną" obudowę z skośną ścianka do montowania głośników to dzis mi sie już nie chce opisywac:)moze później:)
  • #13 4627883
    michalkl1
    Poziom 13  
    Do poketon: Chodzi mi o to czy mają być na tej najdłuższej ściance jak najbliżej siebie czy jak najdalej(głośniki oczywiście:))? Jak możesz napisz coś na temat skośnych ścianek bo już robiłem taką obudowę...więc dla mnie nie będzie problemem w wykonaniu tego. Dzisiaj zabieram się z wykonanie:)
  • #14 4627931
    poketon
    Poziom 13  
    hehe oki:) i tak w sumie sie nudze:) wiec jeśli już robiłes taką obudowe to super....
    wymiary: czyli bez zmian dla 81,3 l
    Jak zaprojektować skrzynię basową dla głośników Alphard CW 802CX?
    H=70,3cm
    W=43,9cm
    D1=22,3cm
    D2=30,3cm
    I tak bym to włąsnie zrobił:D
    sukcesów:D
  • #15 4628075
    michalkl1
    Poziom 13  
    A jest jakaś generalna różnica oprócz tego że łądniej to wygląda?Skąd wziąłeś wymiary do tej skrzyni?Tak na oko czy to z programu tak wyliczyło?A jest jakaś inna propozycja co do wymiarów a tym samym litrażu skrzyni? Np podwójny sześcian czyli po prostu prostopadłościan ?Czy wpłynie to na jakość dżwięku?

Mam na mysli taką skrzynię:

http://www.wrzuta.pl/obraz/uymSnlk9qg/

choć wcześniej te alphardy były w takiej:

http://www.wrzuta.pl/obraz/1NE1b2y7j9/

Proszę o pomoc.

Czyli jak bym się uparł i np zrobił taką skrzynię 22/22/160 to zagrały by tak samo jak na skrzyni o wymiarach podanych przez poketon'a?Coś ciężko mi uwierzyć...A niestety nie mam juz zadużo MDF-u jest z minimalnym zapasem. ..
  • #16 4628093
    poketon
    Poziom 13  
    litraż musi pozostac taki sam....kształty zaleza od wyobraźni:)można też zmieniać wymiary lecz nadal trzeba pamietać o litrażu... 1L=1dm^3...i liczysz:)...wymiary oczywiście ze z programu:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania skrzyni basowej dla głośników Alphard CW 802CX (8", 20 cm). Głośniki te charakteryzują się parametrami: moc RMS 100 W, SPL 85 dB, impedancja 4 Ω, Fs 46 Hz, Qts 0,86, Vas 10 l, Xmax 4,7 mm. Ze względu na wysokie Qts i parametry, zalecana jest obudowa zamknięta o pojemności około 80-81 litrów, co zapewni punktowy, szybki bas bez opóźnień i ciągnięcia dźwięku. Wymiary przykładowej skrzyni to około 44 x 70 x 26 cm (wysokość x długość x szerokość), z uwzględnieniem grubości materiału (MDF 25 mm). Głośniki powinny być umieszczone obok siebie na największej ściance skrzyni, nie na przeciwległych ścianach. Kształt skrzyni może być prostokątny lub trapezowy, ale kluczowy jest zachowany litraż. Skrzynia bas-refleks (BR) nie jest rekomendowana ze względu na parametry głośnika, choć istnieje możliwość zastosowania bardziej zaawansowanej obudowy typu bandpass, jednak jest to trudniejsze w wykonaniu. W przypadku braku parametrów Thiele-Small dla głośnika, symulacje w programach typu WinISD są utrudnione, dlatego obudowa zamknięta jest bezpiecznym wyborem. Dyskutowano także o wpływie wymiarów i kształtu skrzyni na jakość dźwięku, podkreślając, że przy zachowaniu odpowiedniego litrażu zmiany kształtu mają mniejsze znaczenie. Wzmacniacz CarPower 1502 został wspomniany w kontekście zasilania innych głośników, ale nie bezpośrednio Alphardów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA