logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić napis z LED 5mm, zasilany 12V, z efektami pisania?

Seeker 26 Gru 2007 14:33 5139 28
REKLAMA
  • #1 4625003
    Seeker
    Poziom 11  
    Witam, nie udalo mi sie znalezc odpowiedzi na forum wiec pisze. Musze zrobic napis z ledow (zwykle czerwone - 5mm), ktory bedzie "sie pisal". Czyli po koleji beda sie ledy zapalaly. Chcialbym to zasilic zwyklym zasilaczem 12V. Diod mam 200szt i uklady 78L06 (zeby zapalac po 3 diody bez uzycia rezystorow). Czy moglibyscie podsunac jakis prosty i tani schemat? Z gory dziekuje...
  • REKLAMA
  • #2 4625216
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4626152
    Seeker
    Poziom 11  
    Moze powiem dokladnie o co mi chodzi...
    Jest napis (ponizej), ktory musi sie zapalac tak jakby "go pisac" odrecznie...

Jak zrobić napis z LED 5mm, zasilany 12V, z efektami pisania?

Załącznik edytowałem . Proszę o wklejanie zdjęć na forum za pomocą "Załaduj zdjęcie" w czasie edycji postu . andre1979
  • #4 4626308
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    A zapalać mają się litery (wszystkie diody tworzące literę); od lewej litery;
    pierwsza,
    pierwsza i druga,
    pierwsza i druga i trzecia,
    ...
    i wszystkie świeca,
    następnie gasną wszystkie.

Proces się powtarza

Czy:
    Mają się zapalać po kolei diody tworzące litery
  • #5 4627057
    Seeker
    Poziom 11  
    Najlepiej wlasnie jakby sie zapalaly po kolei diody, pierwsza, druga i do konca... tak jakby sie pisalo pisakiem... potem przez chwile sie swieca, gasna i proces od poczatku... ale gdyby bylo to zbyt drogie przedsiewziecie to moze byc kolejno literami :)

Z gory bardzo Wam dziekuje. Podstawy elektroniki mam ale zeby zaprojektowac, to juz problem ;)
  • #6 4627085
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    W dawnych czasach jak nie była modna cyfronizacja, procesory itp. , to takie coś robiło się na tranzystorach; do każdej diodki dochodził jeden tranzystor (lub tani tyrystor za 20gr), dwa rezystory i jeden kondensator elektrolityczny, połączone jak w multiwibratorach.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • REKLAMA
  • #7 4628129
    oj
    Poziom 42  
    Można to zrobić na układach TTL/CMOS lub wykorzystując mikrokontroler.; druga da nieograniczone możliwości sterowaniem napisem.

Cena wykonania obu możliwości jest taka sama. 74LS164 (ok - 70 groszy) - 1 układ obsłuży 7 diod LED

Na układach TTL/CMOS wykorzystał bym rejestr 74LS164 połączony w wielki rejestr sterowany generatorem, który po odliczeniu XX taktów generatora (gdy pali się już cały napis ) zatrzymywał się na X taktów. W ten sposób kończył by się cykl świecącym przez jakiś czas całym napisem.

Na mikrokontrolerze tak samo - wielki rejestr na 74LS164 lub PCF8574 (drożej a nic układ nie doda do efektu) sterowany dowolnym mikrokontrolerem. Multipleksacja napisu raczej jest zbędna - zmniejszyła by się ilość połączeń między diodami LED a sterownikiem

Ile jest tych diod w sumie tworzący ten napis
  • #8 4628739
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4630760
    Seeker
    Poziom 11  
    Dzieki, ze poswiecasz swoj czas :) mam prosbe, moglbys odrecznie naszkicowac jakis schemat... bo nie za bardzo jak to zrobic :( pleeeaseee
  • #10 4638526
    Seeker
    Poziom 11  
    I jak macie może jakiś pomysł jak to zrobić najszybciej i najtaniej?
  • #11 4638902
    oj
    Poziom 42  
    Ja podsunąłem pomysł, teraz trzeba zrealizować lub dodać/zmienić projekt .

Jeżeli na mikrokontroler o trzeba napisać oprogramowanie, zaprojektować płytkę; w przypadku wersji TTL/CMOS trzeba dokończyć to co miałem na myśli jak do zrealizować i zaprojektować płytkę.

Kto jest chętny?
  • REKLAMA
  • #12 4638970
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    oj napisał:
    Ja podsunąłem pomysł, teraz trzeba zrealizować lub dodać/zmienić projekt .

Jeżeli na mikrokontroler o trzeba napisać oprogramowanie, zaprojektować płytkę; w przypadku wersji TTL/CMOS trzeba dokończyć to co miałem na myśli jak do zrealizować i zaprojektować płytkę.

Kto jest chętny?

płytka
    procesory
    układ wykonawczy
    i kilometr kabli do połączenia każdego z ledów

Hmmmmm - przerost formy nad treścią, dla tak prostego napisu, a w dodatku układ wykonawczy zasilający diody na SN74LS164 (Serial−In Parallel−Out Shift Register) - rejestr przesuwny który maksymalne obciążenie do plusa ma 8mA a do masy 4mA - toż to ledwo będzie widać te diody.
    prościej powrócić do korzeni elektroniki i zrobić to co proponowałem, diody przesadzone przez otwory w jakimś plastiku maskującym, a pod spodem tranzystor, dwa rezystory i kondensatorek dla każdej diodki LED lub trzech szeregowo dla zmniejszenia elementów sterowania.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #13 4640562
    Seeker
    Poziom 11  
    wada napisał:

Hmmmmm - przerost formy nad treścią, dla tak prostego napisu, a w dodatku układ wykonawczy zasilający diody na SN74LS164 (Serial−In Parallel−Out Shift Register) - rejestr przesuwny który maksymalne obciążenie do plusa ma 8mA a do masy 4mA - toż to ledwo będzie widać te diody.
    prościej powrócić do korzeni elektroniki i zrobić to co proponowałem, diody przesadzone przez otwory w jakimś plastiku maskującym, a pod spodem tranzystor, dwa rezystory i kondensatorek dla każdej diodki LED lub trzech szeregowo dla zmniejszenia elementów sterowania.

Wada jestem za tym prostszym rozwiązaniem... lutować, wiercić umiem, jako takie podstawy elektroniki mam ale nie na tyle, żeby sobie samemu układ zaprojektować albo dobrać elementy. Mam prośbę, narysuj mi mniej wiecej schemat i jakich elementów mam użyć... Chodzi mi o to żeby układ był jak najprostszy i najtańszy... Z góry bardzo Ci dziękuję :)

Pozdrawiam wszystkich

Dodano po 2 [minuty]:

Zasilacz mam 12V, 1A...
  • #14 4646067
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam , w prosty sposób możesz użyć schematu układu z ,, zegar telexpresu'' w 90% pokrywa się z tym co chcesz wykonać , schematy są na forum . Układ tego zegara zapala kolejno 60 diod led po czym proces zaczyna się od początku , możesz rozbudować ten układ , całość może być sterowana procesorem . Układy kosztują grosze , zabawy jest jedynie z lutowaniem , jeżeli robisz pajęczynę to będzie sporo kabli , natomiast warto by było zaprojektować płytki i rozmieścić na każdej odpowiednią ilość układów 74ls164 - po jednym na każde 7 diod , układy łączy się ze sobą jak pokazano na schemacie zegara , także można zbudować dowolnej długości wyraz . Zapoznaj się ze schematami tego zegara to zrozumiesz o co chodzi.
  • #15 4646157
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4693583
    Seeker
    Poziom 11  
    Podgląd napisu (dzialanie) - avi (kodek ms-rle)
    Załączniki:
    • Venezia_anim.avi (37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 4693597
    Seeker
    Poziom 11  
    Mniej wiecej tak to ma wygladac. Analizowalismy ze znajomym zegar teleex. Pomysl dobry - zasilanie mozna od kompa... 22 uklady 74HCT164 173 diody i rezystory, ale trzeba jakis generator zrobic itd itp... Jestem z tego noga... Heeeeelllllpppp...
  • #18 4730457
    Seeker
    Poziom 11  
    i jak nie macie zadnych pomyslow? moze jakis schemat???
  • #19 4775491
    Patryk987
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    witam
    myślę że będzie działał

R1 - jakieś 1K
    R2 - 10K lub trochę więkrzy
    C1 - 10nF
    R4,R3,C2 trzeba policzyć dla czasu po jakim mają się zapalać kolejne diody (jest późno i niechce mi się odpalać kalkulatora )
    oczywiście układów rejestu , diodek i rezystorków musi być o tyle więcej ile potrzeba ale ogólny schemat podłączenia kolejnych jest banalny
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zrobić napis z LED 5mm, zasilany 12V, z efektami pisania? sch.JPG (69.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 4860077
    makller
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Patryk987
    Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś był tak uprzejmy i policzył wartości R-3, R-4, C-2, oraz RN 1-5... Mam zamiar coś takiego zrobić a nie ukrywam, że doświadczenia z układami tego typu mam niewielkie. Chciałem zbudować bardziej zaawansowany technicznie napis, coś w stylu gotowych matryc led reklamowych, ale z tego co udało mi się ustalić, wszystkie tego typu urządzenia pracują z mikro-kontrolerami a programowanie ich to już mnie całkowicie przerasta - brak doświadczenia.
  • #22 4860372
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4862637
    makller
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo na linki. Przydały mi się. Policzyłem sobie wartości elementów i... Układ na NE 555 działa tak jak powinien. Z układami 74HCt164 mam mały problem. Zastąpiłem je układami 74LS164 takie tylko udało mi się kupić (to podobno zamienniki). Układ po zmontowaniu działa mi nie do końca poprawnie. Diody zapalają się kolejno. Po zaświeceniu się ostatniej diody (w tym momencie świecą wszystkie) układ tak jakby zatrzymuje się. Jakby brakowało mu jakiegoś resetu... Myślałem, że błąd tkwi w tranzystorze T-1, na schemacie jest symbol NPN a w opisie BC 337 czyli PNP, ale podstawiłem oba i bez żadnego rezultatu. Może ktoś z Kolegów, którzy są bardziej zaawansowani w tej tematyce zechcieli by mi pomóc? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #24 4862837
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Witam
    BC337 jest tranzystorem NPN. Po zapaleniu ostatniej diody powinny zacząć gasnąć od początku tak jak się zapalały. Najprawdopodobniej masz uszkodzony tranzystor. I jeszcze kilka pytań:
    Dlaczego na schemacie nie ma zaznaczonych lini zasilających?
    Po co wejścia B są połączone z CLK?
  • #25 4862925
    makller
    Poziom 12  
    Zmieniałem tranzystor. Na pewno jest sprawny. Dlaczego B jest połączone z CLK nie wiem :cry:. Na podobnym schemacie połączone jest B z CLR (9) ale nie kombinowałem dalej, poczekam na wnioski Szanownych Kolegów.
    Czyli diody powinny gasnąć po kolei. Hmm. A co zrobić, żeby zgasły wszystkie jednocześnie po zapaleniu ostatniej ?? Dziękuję za pomoc i czekam na dalsze wskazówki.
  • #26 4863808
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 4866016
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Witam
    Wiem jak działa 74164 i mam wszystkie dane na jego temat. Pytanie zadałem żebyście się zastanowili dlaczego B jest połączone z CLK. Takie połączenie jest całkiem bez sensu i powoduje hazard w działaniu urządzenia.
  • #28 4866119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 5079579
    gruszka141
    Poziom 1  
    a mozecie napisac po ludzku jak cos takiego zrobic??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania napisu z czerwonych diod LED 5mm z efektem "pisania", zasilanego z zasilacza 12V. Autor posiada 200 diod i układy 78L06 do zasilania po 3 diody bez rezystorów. Proponowane rozwiązania obejmują sterowanie diodami kolejno, tak aby zapalały się pojedynczo lub po grupach, tworząc efekt pisania. Sugerowano użycie rejestrów przesuwnych 74LS164 (lub 74HCT164) do sterowania diodami, gdzie jeden układ obsługuje 7 LED, co pozwala na łatwe łączenie wielu układów w łańcuch. Do generowania taktowania i efektów można zastosować układ NE555 jako generator impulsów. Alternatywnie, można wykorzystać mikrokontroler, jednak wymaga to programowania i projektowania płytki. Wskazano, że układy 74LS164 mają ograniczenia prądowe (8mA do plusa, 4mA do masy), co może wpływać na jasność diod. Proponowano także prostsze rozwiązanie z tranzystorami NPN (np. BC337), rezystorami i kondensatorami w układzie multivibratora do sterowania pojedynczymi diodami lub grupami. Omówiono problemy z poprawnym działaniem układu, takie jak błędne połączenia linii B i CLK w 74LS164, konieczność stosowania sygnału CLR do resetu rejestru i wygaszania diod. Podano wzory do obliczania wartości elementów RC dla układu NE555 oraz linki do kalkulatorów i dokumentacji. Wskazano, że do realizacji projektu potrzebne jest zaprojektowanie płytki i odpowiednie rozmieszczenie elementów, a także uwzględnienie ograniczeń prądowych i sterowania. Autorzy dyskusji zachęcają do wyboru prostszego rozwiązania z tranzystorami lub do nauki i wykorzystania rejestrów przesuwnych z generatorem impulsów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA