logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inteligentny dom – praktyczne zastosowania i opłacalność automatyki ogrzewania CO/CWU

AFRO_FM 30 Gru 2007 19:08 6037 8
REKLAMA
  • #1 4641634
    AFRO_FM
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Sterowanie roletami, światłem (scenam) jest mi niepotrzebne. Nie zamierzam również instalować alarmu. Nie wyobrażąm sobie włączania czajnika z wodą przez sms'a. Myślę, że sprawdzanie zamknięcia okien też nie jest warte zachodu. Do czego właściwie ze strony praktycznej może mi się przydać inteligentne sterowanie? Na pewno do ogrzewania co i c.w.u. Nadaje się jeszcze do czegoś tak aby się po prostu opłacało?

P.S.Przepraszam, że tyle śmiecę na podobne tematy, ale wydaj mi się że są różne i wymagają osobnych postów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4642515
    LeBmo
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Inteligentny dom to taki, który nie powinien być energochłonny.
    Oszczędność wody i energii. Tradycyjne żarówki? Może już niedługo OLED'y. Prysznic z pary, a nie ze strumienia wody? Czemu nie!
    Włączanie i regulacja natężenia oświetlenia w zależności od obecności osób w pomieszczeniach oraz od zewnętrznych warunków oświetleniowych. Na zewnątrz zależnie od pory dnia i ruchu.
    Ogrzewanie niezależne dla każdego pomieszczenia (po co ogrzewać sypialnię tak jak pokój dzienny).
    Jakość powietrza.
    Zarządzaniem energią z paneli.
    System pogodowy, otwieranie okien, ochrona przed deszczem.
    System monitoringu stanu zdrowia - szczególnie dla osób starszych czy schorowanych! Wykrycie zasłabnięcia i wezwanie pogotowia. Ciągła kontrola temperatury ciała człowieka, badanie ciśnienia (podczas "posiedzenia"), czy rutynowe badanie moczu (tak przecież ważne przy wykrywaniu nieprawidłowości w organizmie) dzięki systemowi diagnostycznemu zainstalowanemu w toalecie!

Nie wspomnę o sprawach jasnych jak symulacja obecności domowników.

Możliwości jest mnóstwo i ciągle rosną!

Moim zdaniem najlepszym połączeniem byłoby zjawisko: dom pasywny+inteligentny+energooszczędny+ekologiczny (niektóre z tych pojęć mogą być uważane przez innych za zbędne, ponieważ zawierają się w innych, ale ja to widzę właśnie tak).

Artykułów można pewnie znaleźć sporo. Posiłkowałem się:
    "Wiedza i życie" 1 styczeń 2008 (najnowsza więc dostępna!)
    Ale nie ma sensu przepisywać wszystkiego. Warto przeczytać. Są tam dwa artykuły dotyczące tej tematyki. Jeden o domach, drugi o biurowcu w Australii. Polecam!

P.S. Dom pasywny to ok. 30% większy wydatek. Inteligentny to 50, a nawet 200% dodatkowo. Pewnie po czasie się zwróci, ale trzeba te pieniądze mieć. Dla mnie miłe marzenie. Mam nadzieję, że dla niektórych realia!!!
  • Pomocny post
    #3 4644260
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Jak na razie to dom inteligentny to więcej bajerów niż pożytku, fakt że symulacja obecności domowników to może i dobra rzecz, ale nie trzeba do tego instalacji itp. Wystarczy kilka czasówek, wpinanych bezpośrednio do gniazdka :)

Moim zdaniem jeszcze na taką "inteligencję" za wcześnie. Może za kilka(naście) lat kiedy wszystkie elementy zrobią się tanie i porównywalne cenowo do tradycyjnych rozwiązań to się nieco upowszechni.

Ekologia - ok - chociażby solary na dachu - ale obecnie nie trzeba do tego inteligentnego domu, sterownik do solaru dostaje się w komplecie, a dobrze ustawiony nie wymaga ingerencji.

Dobrze zaprojektowana wentylacja jest 100 razy lepsza niż supermądra klimatyzacja i na dodatek za darmo.

Jednak - jak zwykle z elektroniką - mądrze zaprojektowany i dobrze przemyślany zwykły dom, będzie o wiele wygodniejszy niż nacudowany elektronicznie i bezmyślnie postawiony - Słońce w telewizor można zasłonić automatycznie roletą, ale telewizor można też postawić tam gdzie nie świeci :)

Problemem w inteligentnych domach jest brak prądu - wtedy albo cudowanie z agregatem, albo jakieś inne wynalazki, bo nie można odkręcić grzejnika :P

Obecnie lepszym rozwiązaniem niż inteligentny dom jest inteligentny architekt + budowlaniec.
  • REKLAMA
  • #4 4644834
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Uważam, że solidna i w miarę prosta instalacja elektryczna z możliwością rozbudowy w przyszłości to podstawa. Przyszłość w technice trudno przewidzieć. Pozdrawiam.

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

Ceny energii elektrycznej raczej będą rosnąć a nasze zarobki będą maleć. Wesołego Nowego Roku.
  • #5 4646177
    AFRO_FM
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam w Nowym Roku.

Jak widzę nie jestem odosobniony w swoich wątpliwościach co do celowości inteligenego domu. Chciałem zastosować jego elementy do sterowania ogrzewaniem, ale lepiej chyba będzie jeśli zastosuję do tego sterowniki przygotowane do tego celu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4646800
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Z tym sterowaniem CO też byłbym ostrożny. Teraz robią takie kotły, że częściej trzeba do nich zaglądać jak do tych starych, a elektroniczny sterownik potrafi niejednokrotnie wygasić piec zamiast bardziej rozpalić.
  • REKLAMA
  • #7 4646849
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    W tym problem - elektroniką ludzie starają się nadrobić niedoróbki konstrukcyjne. Nowe piece niejednokrotnie sprawują się znacznie gorzej niż te stare. Gdzie śrubka w drzwiczkach działała lepiej niż sterowanie z wyświetlaczem, mierzeniem temperatury w 30 miejscach i płynnie sterowanym nadmuchem.
  • #8 4652283
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    McRancor napisał:
    W tym problem - elektroniką ludzie starają się nadrobić niedoróbki konstrukcyjne. Nowe piece niejednokrotnie sprawują się znacznie gorzej niż te stare. Gdzie śrubka w drzwiczkach działała lepiej niż sterowanie z wyświetlaczem, mierzeniem temperatury w 30 miejscach i płynnie sterowanym nadmuchem.

Inteligencja budynku to nie tylko elementy wykowawcze ale również pomiarowe. Czujniki temperatury, ciśnienia, jakości powietrza, gazu, dymu, ognia, światła itd. Wszystko zintegrowane w sieć i dostepne w każdym punkcie sieci. Pracuję z takimi systemami prawie na co dzień i mi się to podoba. Sytuacje alarmowe zawsze się zdarzą - włamanie, pożar, czad z pieca, mróz w mieszkaniu, zalanie i wiele innych czynników których możemy nie zauważyć a które wychwyci system budynku i włączy alarm. Co do wykonywania i zarządzania budynkiem mam bardziej sceptyczne podejście, sterowniki raczej marnie sobie radzą. Ogrzewanie domu pod kątem automatyzacji lepiej zrealizować na zasadzie wentylacji i nagrzewnic. Tu sterowniki radzą sobie doskonale. Źródło ciepłej wody to albo PEC albo wymiennik z własnego pieca (który chodzi na prostej automatyce). Wtedy możemy zadbać również o jakość powietrza (wilgotność, temperature, poziom CO2), zastosowanie wymiennika krzyżowego pozwoli odzyskać połowę ciepła wydalanego przez wentylację (a to nie jest mało). Nie stawiajcie krzyżyka na inteligentnych budynkach, ja swój na pewno zrobię w ten sposób, ale według własnej 'dostosowanej' inteligencji a nie sztywnych zasad kogoś z zza oceanu z innej strefy klimatycznej itp.
  • #9 4652420
    LeBmo
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    No, Fyszo trzymam kciuki za Twoją robotę i przyszły dom!
    Też podobają mi się inteligentne domy, a sam w przyszłości chciałbym mieć dom pasywny+inteligencję w postaci elektroniki (w miarę możliwości bezawaryjną - może nadrobi moją :-) ).
    Zawsze jak czytam nowinki na ten temat, to mi się serce kraje, że mieszkam w bloku. Ale może kiedy/jeśli mi się uda budować wszystko to będzie skuteczniejsze, niezawodne i tańsze - pocieszam się.

Myślę (niestety), że małe domki mają mniej możliwości czerpania pomysłów z przyrody, ze względów na gabaryty (mam nadzieję, że niesłuszny wniosek po przeczytaniu "Zielony drapacz chmur" w Wiedza i życie, 1 styczeń 2008) - ciągi powietrza, parowanie i... co tam jeszcze...
    (może Fyszo skrobniesz coś na ten temat i zdementujesz moje domysły jeśli będziesz miał chwilkę, pewnie przyda się AFRO_FM, a inni, włącznie ze mną, chętnie przeczytają).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy praktycznych zastosowań i opłacalności automatyki w inteligentnym domu, ze szczególnym uwzględnieniem sterowania ogrzewaniem CO i ciepłą wodą użytkową (CWU). Wskazano, że inteligentne systemy mogą znacząco poprawić efektywność energetyczną poprzez niezależne sterowanie ogrzewaniem poszczególnych pomieszczeń, integrację z systemami paneli słonecznych oraz monitorowanie jakości powietrza i warunków pogodowych. Zwrócono uwagę na ograniczenia i ryzyka związane z elektroniką sterującą nowoczesnymi kotłami, które czasem wymagają częstszej obsługi niż starsze modele, a sterowniki mogą nie zawsze działać optymalnie. Podkreślono, że automatyzacja ogrzewania jest bardziej efektywna w systemach wentylacji i nagrzewnicach niż w bezpośrednim sterowaniu piecem. Wskazano również na znaczenie solidnej i elastycznej instalacji elektrycznej umożliwiającej przyszłą rozbudowę. Część uczestników wyraziła sceptycyzm co do obecnej opłacalności i niezawodności inteligentnych domów, sugerując, że technologia ta może stać się bardziej dostępna i praktyczna w przyszłości. Poruszono także temat integracji systemów pomiarowych (temperatura, wilgotność, CO2, dym, gaz) w sieć budynkową dla poprawy bezpieczeństwa i komfortu. Nie pojawiły się konkretne marki ani modele urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA