logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inteligentny dom, ale trochę "inaczej"

katakrowa 14 Kwi 2025 22:39 4617 53

TL;DR

• Duży dom ma instalację „smart home” opartą na rozwiązaniach Legranda, sterującą drzwiami, żaluzjami, ogrzewaniem, światłami i dźwiękiem.
  • System powstał 10–15 lat temu, a do każdego punktu podobno poprowadzono osobny przewód, lecz nie zachowały się schematy ani dokumentacja.
  • Po sporach z pierwotnym wykonawcą instalacja została bez opieki i była później wielokrotnie przerabiana przez kolejnych fachowców, każdy po swojemu.
  • Widać już dwie rozdzielnice: dużą na parterze i mniejszą na strychu, obie wyglądają chaotycznie i budzą wątpliwości co do dalszego ratowania systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Inteligentny dom, ale trochę "inaczej"

Nie wiem czy poniższy tekst to pytanie, prośba o pomoc czy przestroga... Pewne jest to, że z pewnością warto to zobaczyć.

Mój znajomy tak między 10 a 15 lat temu wybudował sobie nowoczesny dom, w którym oczywiście nie zabrakło miejsca na nowoczesne rozwiązania.
    Sterowane elektronicznie: drzwi, żaluzje, ogrzewanie, "podążające" za domownikiem światła, podążający dźwięk itp...

No zwykły raj na ziemi z drobnym wyjątkiem polegającym na tym, że to wszystko nigdy nie zadziałało tak jak należy.
    Pomijając sprawy sądowe z pierwotnym wykonawcą usługi ostatecznie chłop został się z tym wszystkim sam i na dzień dzisiejszy prezentuje się to tak wspaniale jak na załączonych poniżej obrazkach. Gdyby ktoś naiwnie zapytał o jakieś schematy czy dokumentacje to odpowiadam, że nie było i nie ma. W sumie jedyna informacja techniczna to to, że wszystko bazuje na rozwiązaniach Legranda oraz to, że do każdego punktu podobno jest osobny przewód a dom jest naprawdę duży i tych punktów naprawdę jest bardzo dużo. Oczywiście do awarii czy na potrzeby wprowadzania zmian pojawiali się kolejni fachowcy i rozwijali tego stwora przez kolejne lata, przypuszczam, że każdy na swój sposób. Jeden nawet coś z tego rozumiał ale też już uciekł.

Rozdzielnica elektryczna z chaotycznie poprowadzonymi przewodami. Złożona rozdzielnica elektryczna pełna przewodów i komponentów. Skomplikowana instalacja elektryczna z licznymi przewodami i urządzeniami. Przeplątane kable w rozdzielnicy elektrycznej. Widok na szafkę elektryczną w nowoczesnym domu z dużą ilością kabli i przewodów.

Nie jestem elektrykiem ani też nigdy nie instalowałem "SmartHome" ale intuicja mi podpowiada, że nie tak to powinno wyglądać.
    Zaprezentowana rozdzielnica jest na parterze a dodam, że jest jeszcze druga nieco mniejsza ale podobna do tej i znajduje się na strychu. Nie wiem co więcej o tym napisać.

Jak myślicie da się coś z czymś takim jeszcze zrobić?
    Czy pozostaje tylko demontaż, ponowne przeszukiwanie wszystkich kabli a finalnie zaprojektowanie i wykonanie sterowania od nowa?

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    katakrowa
    Poziom 23  
    Lubię mierzyć się z mitami audio. Test audio online - Sprawdź ile faktycznie słyszysz i upewnij się czy warto kupować lepszy sprzęt.
    katakrowa napisał 900 postów o ocenie 854, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście Chorzów. Jest z nami od 2012 roku.
  • #2 21519434
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6646
    Da się zrobić wszystko, na początek spis z natury.
  • #3 21519443
    katakrowa
    Poziom 23  
    Ocena: 854
    >>21519434
    Czyli jakieś światełko w tunelu jest :-)
    Pytanie co i jak spisywać? Od czego zacząć?
  • #4 21519447
    kkknc
    Poziom 43  
    Zaczynasz od początku kończysz na końcu, no proste a o co chcesz się pytać, bo przestaje rozumieć sens tego, nie wiem szukasz kogoś kto by się podjął coś zrobił to nie ten dział.
  • #5 21519462
    katakrowa
    Poziom 23  
    >>21519447
    Szczerze nie spodziewałem się, że opcja "naprawy tego" jest tu jeszcze możliwa. Bardziej jak ciekawostką chciałem się tym podzielić.
  • #6 21519582
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Początkowy zamysł może i dobry. Tylko brakło wykończenia. Potem pojawili się inni i tam już nikt nie bawił się w estetykę, byle coś działało.
    Da się to zrobić dobrze i ładnie. Niestety wymaga wielu godzin pracy. I to pracy nie elektryka od instalacji w zwykłych mieszkaniach, tylko kogoś w jakimś pojęciem o sterowaniach tudzież automatyce. A najważniejsze o dużym samozaparciu. Jak się można spodziewać, tanio nie będzie.
  • #7 21519610
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    katakrowa napisał:
    Mój znajomy tak między 10 a 15 lat temu wybudował sobie nowoczesny dom

Tak, wtedy był to nowoczesny dom. Obecnie dostępne rozwiązania "domkowe" są o wiele tańsze i oferują o wiele więcej możliwości za mniejsze nakłady finansowe, niż 25 lat temu. Łatwiejsze (a więc tańsze) jest także uruchomienie. Gniazdo sterowane - 50 zł, żyrandol - 80 zł.
    katakrowa napisał:
    Pomijając sprawy sądowe z pierwotnym wykonawcą usługi (...) Jeden nawet coś z tego rozumiał ale też już uciekł.

Może problem był i jest w Inwestorze, a nie w wykonawcach?
    katakrowa napisał:
    Czy pozostaje tylko demontaż, ponowne przeszukiwanie wszystkich kabli a finalnie zaprojektowanie i wykonanie sterowania od nowa?

Nieobowiązkowego projektu nie ma. Nieobowiązkowej dokumentacji powykonawczej też nie ma. Są za to opisy na kabelkach, czyli wszystko jest. Projekt nowej też jest nieobowiązkowy. Firmy smarthołm się często ogłaszają, że projekt jest za darmo, więc nie jest to jakieś trudne, a tym samym kosztowne. Sprzęt dobierze handlowiec przy pomocy smart-aplikacji do doboru.
    marik_te napisał:
    Jak się można spodziewać, tanio nie będzie.

Wystarczy poszukać ofert pracy na olx. Cena usługi wcale nie świadczy o tym, że przyjdzie fizycznie z jakimś pojęciem o sterowaniach tudzież automatyce. Może być to równie dobrze trzeci podwykonawca handlowca. Pooglądaj sobie filmy o smarthołm YT i zobacz, że to nie jest trudne. Jedna z firm nawet w reklamach skierowanych do instalatorów twierdziła, że po dwugodzinnym szkoleniu online jesteś specjalistą w ich systemie.
    Ogłoszenie o pracy dla technika/montażysty systemów zabezpieczeń, elektryki i SmartHome.
    Oferta pracy dla elektryka-elektromontera na OLX w Legnicy
  • #8 21519643
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 861
    marik_te napisał:

Da się to zrobić dobrze i ładnie. Niestety wymaga wielu godzin pracy. I to pracy nie elektryka od instalacji w zwykłych mieszkaniach, tylko kogoś w jakimś pojęciem o sterowaniach tudzież automatyce. A najważniejsze o dużym samozaparciu. Jak się można spodziewać, tanio nie będzie.

Ktoś taki robił koledze coś czego nie nazwał "sprytnym domem".
    oczywiście, że można to zrobić - tanio nie bedzie, ale pewnie inwestor myslał, że kązdy ma czas wysłuchiwac pomysłów, a zycie weryfikuje.
    Kolega miał pojęcie i sporo robił sam - projekt robił ktoś kto zajmował się automatyką w energetyce i projektował automatykę zabezpieczeniową i zywkłe instalacje zasilające obiekty (wraz z automatyką do niej).
  • #9 21519719
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2019
    Wygląda, jakby ten system został zaimplementowany kablami zamiast w programie na jakiś sterownik.
    Dobre jest to, że jest pełne okablowanie i tego nie ma co ruszać.
    To wszystko jest do ogarnięcia, ale pewnie najpierw trzeba stworzyć dokumentację żeby uzyskać obraz całości i spisać wymagania właściciela, zostawiając pole do przyszłych zmian.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21519767
    kkknc
    Poziom 43  
    Oczywiście że system jest kablowy i to widać, dzisiejsze są już bezprzewodowe możliwości konfiguracji znacznie większe, niż kiedyś. Ale tak jak pisałem najpierw spis z natury gdzie są i gdzie do czego miało się i wymagania właściciela a później się projektuje swój własny, porządek w rozdzielni, też będzie trzeba zrobić.
  • #11 21519838
    acctr
    Poziom 39  
    Ze sterowaniem żaluzji może nie było problemu, ale właśnie implementacja na kablach takich features jak podążanie światła i dźwięku za użytkownikiem mogła spowodować widoczną plątaninę.
    Bo takie rzeczy robi się za pomocą klawiatury a nie kombinerek i śrubokręta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21519846
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    katakrowa napisał:
    Gdyby ktoś naiwnie zapytał o jakieś schematy czy dokumentacje to odpowiadam, że nie było i nie ma.

Bo zrobić prawidłową dokumentację elektroniczną i w formie papierowej, opisy na urządzeniach i kablach, ogarnąć soft, backupy, procedury serwisowe i programowe, dokumentację fotograficzną, spis części itp., tak, aby za 10lat kolejna osoba mogła się połapać o co chodzi jest często trudniejsze niż wykonanie takiej instalacji.
    I nie, takiej kompleksowej dokumentacji nie wykonuje się przed, ani po, ale w trakcie instalacji.
  • #13 21519851
    sq3evp
    Poziom 39  
    Dokumantacja to podstawa, makaron jest do ogarnięcie, fizyczne połączenia a potem ogarnąć logikę działania całości.
  • #14 21520061
    katakrowa
    Poziom 23  
    Dziękuję za odpowiedzi. Przekażę wieści i niech kolega sam podejmuje decyzję co z tym zrobi dalej.
    I tak jestem zaskoczony, że dajecie temu systemowi nadzieję na przywrócenie do działania.
  • #15 21520089
    acctr
    Poziom 39  
    Najgorsza robota w inteligentym domu to infrastruktura, tutaj wygląda na to, że wszystko już jest: okablowanie, zamontowane czujniki i urządzenia wykonawcze. Zostało do zrobienia to co najlepsze czyli sterowanie wszystkim. Obecnie jest dużo możliwości dokończenia, niekoniecznie systemem Legrand.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21520112
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Oczywiście też jestem zdania, że da się to ogarnąć. Jednak konia z rzędem temu, kto taką robotę najpierw wyceni?!
    Klient z pewnością chciałby to wiedzieć przed rozpoczęciem, może nawet zgodziłby się na jakieś widełki cenowe. Ale ja osobiście, po przedstawionym opisie i zdjęciach, nie podjąłbym się tej roboty. Widzę tu dziesiątki godzin pracy oraz wiele możliwych pułapek - od uszkodzonych modułów, po uszkodzenia kabli.
  • #17 21520128
    sq3evp
    Poziom 39  
    acctr napisał:
    Obecnie jest dużo możliwości dokończenia, niekoniecznie systemem Legrand.

Jest bardzo dużo możliwości - w sieci jest sporo materiałów, jakaś "domotyka" i elementy wykonawcze można robic na ESP32 czy innych modułach.
    Legrand bedzie na pewno znacznie droższy, ale czy lepszy? Nie wiem.
  • #18 21520151
    katakrowa
    Poziom 23  
    Alpha napisał:
    Oczywiście też jestem zdania, że da się to ogarnąć. Jednak konia z rzędem temu, kto taką robotę najpierw wyceni?!
    Klient z pewnością chciałby to wiedzieć przed rozpoczęciem, może nawet zgodziłby się na jakieś widełki cenowe. Ale ja osobiście, po przedstawionym opisie i zdjęciach, nie podjąłbym się tej roboty. Widzę tu dziesiątki godzin pracy oraz wiele możliwych pułapek - od uszkodzonych modułów, po uszkodzenia kabli.

Też mi się wydaje, że właśnie w tym jest problem. Zbyt wiele niewiadomych.
    Dlatego w głównym poście pytałem czy rozsądnie rzecz ujmując nie lepiej wszystko odpiąć, przemierzyć ponownie okablowanie i pospinać w całość od "0" z nowymi założeniami. Być może na innych sterownikach. Generalnie na czymś co dobrze zna osoba która będzie to robić.
    Dla ułatwienia załóżmy, że bajzel jest w tym okrutny. Zatem powstaje pytanie, rozsądniej rozmontować i poskładać "na nowo" czy próbować poznać tajemnice pajęczej groty i naprawiać?
    Choć prąd i instalacje elektryczne nie sa mi całkiem obce to mnie osobiście ilość tych drutów i obecny stan instalacji zwyczajnie przeraża. Osobiście nie widzę sensownej metody ogarnięcia tego wszystkiego.
    Nie mam jednak pojęcia jak takie instalacje wyglądają gdzieś indziej więc być może moja krytyczna ocena tego wdrożenia jest przesadzona i wynika to zwyczajnie z braku wiedzy z tej dziedziny.
    Robiłem jednak swoją domową instalację i jakoś na dobry początek oddzieliłem Ethernet od zasilania i instalacji alarmowej. Tu mamy wszystko w jednej wiązce kilkuset kabli.

To już tak czysto teoretycznie i statystycznie. Pytanie do osób co mają o takich systemach pojęcie.
    Gdybyście stanęli przed taką szafą to co byście zrobili lub powiedzieli klientowi
    ?
    a) Panie, ja stąd uciekam.
    b) Panie, to się da naprawić ale żeby zrobić Panu wycenę to muszę tu najpierw posiedzieć X dni i ta diagnoza będzie kosztowała Y zł.
    c) Panie najlepiej to wszystko rozłączyć zrobić plan, pomiary i poskładać na nowo na sterownikach firmy "XXX", "YYY" bo są lepsze / nowocześniejsze itd...
    d) Panie, uciekaj Pan stąd jak najszybciej.
  • #19 21520184
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    Ja bym to podzielił na etapy.
    Najpierw spisać, co klient chce.
    Dalej - co działa prawidłowo, co działa średnio prawidłowo i co nie działa. Na pewno część rzeczy działa prawidłowo i tego ruszać by nie trzeba.
    Dalej - kabloteka i naniesienie jej na plan domu, ale tu pewnie dwie osoby potrzebne z szukajką (a może i trzy). Część kabli i urządzeń ma coś tam nabazgrane.

Z tymi danymi, można usiąść i obmyślić plan.

Alpha napisał:
    Jednak konia z rzędem temu, kto taką robotę najpierw wyceni?!

Za luksusy trzeba płacić.
    Jeśli klient chce znać cenę - nawet z widełkami - to będzie mu ciężko znaleźć kogoś sensownego.
    Praca na godziny + kasa za uruchomienie i uśmiech końcowy klienta.
  • #20 21520209
    acctr
    Poziom 39  
    katakrowa napisał:
    Gdybyście stanęli przed taką szafą to co byście zrobili lub powiedzieli klientowi?

Z tej listy odpowiedzi jeśli chodzi o proaktywność to najsensowniejsza jest odp. B.
    Patrząc na tę rozdzielnicę widać jakiś pierwotny zamysł w postaci ładnie poukładanych przewodów na warstwie pierwszej. Widać też dobrze poukładane moduły, które coś tam robią. I to byłby punkt odniesienia - sprawdzenie co to za komponenty i do czego są podłączone.
    Natomiast ta pajęczyna to prawie na pewno jest próbą implementacji nowych pomysłów właściciela albo tych, których nie przewidziano w pierwotnym zamyśle.
    Dzisiaj smart home to lekkie i tanie systemy, łatwe do rozbudowy. To tutaj to jest solidny ale drogi i ciężki projekt, nieprzystosowany do rozbudowy - Smart Rozdzielnica Legrand, obecnie mają zaledwie 15 komponentów do tego systemu, chyba się nie przyjął.
    Ja sam na pewno bym nie uciekł od tego widoku bo miałbym jednak przeczucia, że pod tą pajęczyną, korzystając z części pierwotnego zamysłu, można sporo zdziałać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21521314
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Jeśli do każdego elementu końcowego jest osobny przewód to najlepszym rozwiązaniem będzie AMPIO. Całą automatykę montujesz w jednej rozdzielnicy. Jeśli chcesz to napisz na priv, może coś doradzę.
  • #22 21521538
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Kilka miesięcy temu serwisowałem podobną instalację. Wykonawca niestety nie żyje, dom ma 20 lat.
    Cała automatyka stoi na przekaźnikach i diodach - sterowania grupowe. Kilometry przewodów, spora szafa w garażu i naprawdę wielka na poddaszu. Z biegiem czasu do przekaźników zostały dołożone moduły F&F żeby całością sterować po aplikacji.
    Jak coś takiego ogarnąć? 2 dni latania z kartką, długopisem, miernikiem i latarką. Rozrysowałem sobie schemat tego co było widoczne, pomijając rozklejanie owiniętych taśmą izolacyjną przekaźników. Trzeba sporo samozaparcia i czasu ale DA SIĘ! Takie instalacje zbudowane "na piechotę" są proste, ale złożone. W moim przypadku najgorsze było niechlujne wykonanie - taśma izolacyjna, kostki i praktycznie zero opisów na przewodach. Patrząc na zdjęcia załączone do posto stwierdzam że nie jest tak źle (ja miałem gorzej :-P ) i na pewno temat jest do wyprostowania.
    Alternatywnie rozważyłbym zastosowanie gotowych, dostępnych modułów z ESP8266 i przekaźnikami i wykonanie modernizacji - zamiast "sztywnej konfiguracji" można migrować do systemu zbudowanego z klocków - moduły wejść i wyjść (przekaźnik lub triak/tyrystor) oraz oprogramowania - Domoticz, Home Assistant czy coś podobnego.
    Wszystko zależy od Inwestora - co chce osiągnąć i ile chce wpompować w tą instalację. Pozostaje również znalezienie Wykonawcy który zrobi serwis lub modernizację z głową - nie psując bardziej i nie mnożąc kosztów.
  • #23 21521708
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1063
    dj_volt napisał:
    Alternatywnie rozważyłbym zastosowanie gotowych, dostępnych modułów z ESP8266 i przekaźnikami i wykonanie modernizacji - zamiast "sztywnej konfiguracji" można migrować do systemu zbudowanego z klocków - moduły wejść i wyjść (przekaźnik lub triak/tyrystor) oraz oprogramowania - Domoticz, Home Assistant czy coś podobnego.

Sugerowałbym właśnie takie podejście, ale nie na ESP8266 i WiFi lecz na Zigbee. Oto sieć, w której jest dopiero 1/3 urządzeń:
    Schemat połączeń sieci Zigbee, przedstawiający relacje między różnymi urządzeniami domowymi, takimi jak rolety, termometry, przyciski i router.
    Właśnie montowałem sterowniki rolet. Większość układów posiada specjalną ramkę umożliwiającą montaż na szynie DIN:
    Sterownik rolet ZigBee marki OXT z oznaczeniami wejść i schematem podłączenia na obudowie.
    Inne podejście to kablowe (oparte o Ethernet) układy sterowania . Jeden taki prezentowałem: Link
    Do tego oczywiście Home Assistant.
  • #24 21521754
    dzidek1968
    Poziom 28  
    A ja nadal sugeruję AMPIO.
    Żadnych osobnych sterowników rolet, wszystkie te funkcje mają w sobie moduły AMPIO. Podejrzewam że całość wyjdzie taniej niż zabawa z jakimiś wynalazkami.
  • #25 21521822
    kkknc
    Poziom 43  
    @dzidek1968 co ty za przeproszeniem pie.....
    Jaki to brak osobnych modułów i tak dalej. Czyli co wstawiasz do domu 10 takich samych modułów jeden programujesz żeby robił za alarm a drugi żeby ci zamykał żaluzje.
  • #26 21521925
    dzidek1968
    Poziom 28  
    kkknc napisał:
    @dzidek1968 co ty za przeproszeniem pie.....
    Jaki to brak osobnych modułów i tak dalej. Czyli co wstawiasz do domu 10 takich samych modułów jeden programujesz żeby robił za alarm a drugi żeby ci zamykał żaluzje.

Mniej więcej tak jak piszesz ;-). W pewnym uproszczeniu... Miałeś kiedyś z tym do czynienia czy tylko tak sobie gadasz?
    Oczywiście jeśli chodzi o alarm to na AMPIO można zbudować system, który będzie miał podstawowe funkcjonalności, czyli obsługę czujek, kontaktronów, szyfratorów itp., ale można też połączyć profesjonalny alarm z automatyką AMPIO. Wtedy mamy pełną funkcjonalność systemu.
  • #27 21521973
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1063
    W mojej opinii system alarmowy powinien być oddzielnym układem z własnym zasilaniem, akumulatorem itd. Należy po prostu zakupić np. Satela i na nim zrobić alarm. Tam są specjalne zabezpieczenia wejść/wyjść - np: występują iskrowniki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby jedno wejście skonfigurować jako "załącz czuwanie", drugie jako "wyłącz czuwanie" i je podłączyć (z izolacją galwaniczną) do inteligentnego domu. Podobnie jedno z wyjść centralki można skonfigurować jako sygnalizacja czuwania - bardzo się przydaje przy automatyce "nikogo nie ma w domu". Ja jeszcze skonfigurowałem wyjście sygnalizujące naruszenie dowolnej czujki - to taki wskaźnik "ktoś się rusza w domu".
  • #28 21522005
    kkknc
    Poziom 43  
    @dzidek1968 no popatrz bo to Aampio ma alarm w ofercie ,a takie cuda co ty opowiadasz z każdego systemu da się zrobić bo i zrobisz to na zWave, czy na Zigbe.
    Tak więc życzę później szczęścia w razie włamania i potyczki prawnej z ubezpieczycielem który powie że przecież alarmu nie było a ty twierdzisz że przecież założyłeś.
    Z automatyką to wiesz do czynienia mam od czasów knx.
    Który był mocno ciężkim systemem ale najstarszym.
  • #29 21522107
    kshyhoo67
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Moim zdaniem, wszystko zależy od tego, ile Twój znajomy chce wydać pieniędzy na uporządkowanie tego. Legrand to nie małe pieniądze i zważywszy na rozbudowany układ, wydał trochę pieniędzy na to. Pytanie, dlaczego każdy wykonawca ucieka? mam swoje przypuszczenia, ale nie wnikam.
    Generalnie, do zrobienia jest każda robota, ale im większy syf do ogarnięcia, tym więcej czasu potrzeba a co za tym idzie, większe pieniądze trzeba wydać. Pytanie, ile Twój znajomy chce/może wydać ;)
    Ja wszelkie roboty w domu robię sam, nie dlaczego, że nie stać mnie na fachowców, ale w swoim długim już życiu nie spotkałem fachowca, któremu mógłbym wystarczająco zaufać. Być może wynika to z mojego podejścia, bo jestem wymagający ale gdy pracowałem, to dawałem z siebie wszystko, bo uważałem, że to jest uczciwe podejście.
    Co to problemu Twojego znajomego: nie polecam zabierać się do tego bez znajomości elektryki. Można narobić więcej szkód. Generalnie, zwyczajowo robi się tak:
    1. dokumentacja fotograficzna - wykonuje się zdjęcia wszystkich obwodów, które się "robi".
    2. rozpoznanie obwodów - trzeba sprawdzić i opisać wszystkie przewody wchodzące do rozdzielni. Są na to sposoby, z reguły odpina się przewody, mierzy napięcia itp. Jeżeli to jest obwód świateł, można włączyć wszystkie i odpinając przewody, wyselekcjonować obwód. Zazwyczaj przewody są pogrupowane piętrami/pomieszczeniami, to zawęża obszar poszukiwać nierozpoznanych/nieopisanych przewodów.
    . rozpoznanie urządzeń - trzeba wiedzieć, co dane urządzenia robią. Widać listwy zaciskowe, zasilacze, przekaźniki bistabilne (do świateł zapewne), widzę sporo Legrand Bticino SCS Smart Home Module LG-003844 - przekaźniki scenariuszy KNX
    3. pogrupowanie obwodów
    4. ponowny montaż
    5. testowanie i modlitwa, żeby działało ;)
    PS. elektryka i alarm w jednej skrzynce to bardzo zły pomysł...
  • #30 21522152
    dzidek1968
    Poziom 28  
    krzbor napisał:
    W mojej opinii system alarmowy powinien być oddzielnym układem z własnym zasilaniem, akumulatorem itd. Należy po prostu zakupić np. Satela i na nim zrobić alarm.

Ależ oczywiście że tak, AMPIO można połączyć z Satelem w pewnym zakresie funkcjonalności.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z funkcjonowaniem inteligentnego domu zbudowanego około 10-15 lat temu, opartego na rozwiązaniach Legranda, z rozbudowanym okablowaniem i modułami sterującymi m.in. drzwiami, żaluzjami, ogrzewaniem oraz systemami podążającymi za domownikami (światło, dźwięk). Brak dokumentacji i schematów utrudnia naprawę i modernizację systemu. Uczestnicy podkreślają, że naprawa wymaga szczegółowego spisu z natury, inwentaryzacji kabli i urządzeń, a także stworzenia kompletnej dokumentacji technicznej, co jest czasochłonne i kosztowne. Proponowane rozwiązania to etapowe podejście: identyfikacja działających elementów, naniesienie kabloteki na plan domu, a następnie projektowanie nowego sterowania, często z wykorzystaniem nowoczesnych, tańszych i łatwiejszych w konfiguracji systemów radiowych (Zigbee, ESP32, ESP8266, Home Assistant). Wskazano na możliwość integracji systemu AMPIO jako centralnej jednostki sterującej, z opcją współpracy z systemem alarmowym Satel. Dyskusja porusza także kwestie kosztów, jakości wykonania, konieczności posiadania wiedzy elektrycznej i automatycznej oraz ryzyka związanego z ingerencją w istniejącą instalację. Część uczestników sugeruje całkowite rozmontowanie i budowę systemu od nowa z nowoczesnych komponentów, inni wskazują na możliwość naprawy i wykorzystania istniejącej infrastruktury. Wątpliwości budzi także sens i praktyczność rozbudowanych systemów smart home, zwłaszcza gdy nie przynoszą oszczędności ani komfortu. Podsumowując, kluczowe jest ustalenie wymagań właściciela, dokładna inwentaryzacja i wybór odpowiedniej technologii, z uwzględnieniem kosztów i dostępności fachowców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA