logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue screen 0x7b po wymianie zasilacza, RAM, dysku - Athlon XP2200+

tofelkse 31 Gru 2007 16:32 2358 6
REKLAMA
  • #1 4644866
    tofelkse
    Poziom 10  
    Witam, mam spory problem z moim kompem.
    Obecnie wywala blue screena z błedem 0x0...7b
    juz wcześniej pojawiały sie problemy wiec zaczne od początku

Po pierwsze zdarzały się niespodziewane resety, jako, ze system juz dobre kilka miesiecy chodził, wziąłem sie za format, obyło sie bez większych problemów, ale co któreś załączenie był problem z grafika(mianowicie, mozliwe było tylko ustwawienie 4 bitowe). Później pojawił się bluscreeny:
    min 0x026c, 4f, 7a a obecnie wspomniany wyzej 7b

Wymieniłem zasilacz, ram, dysk i taśmę, wszystkie były sprawdzane na 2 komputerze i wszystko było wporządku

Nie ma mozliwości żeby zaisntalować windowsa, bo za każdym razem wywala bład, podpiąłem dysk pod inny srzet i instalacja windy przebiegła bez problemowo

Może ktoś mógłby mi pomóc, ma ktoś pomysł jakaż jest przyczyna owych problemów?

jeśli chodzi o sprzet to posiadam

256 mb ram ddr1(wiem ,ze mało:))
    athlon xp2200+
    geforce fx5200 128mb
    zasilacz jakis no name niestety
    dysk samsung 80gb 7200, 2 mb cache

pozdrawiam Rafał S.
  • REKLAMA
  • #2 4644918
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Zacznij od testu pamięci Memtestem. To że Ram zmieniałeś nie ma znaczenia. Zmierz miernikiem napięcia zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 4645009
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1261
    Jeśli chodził kilka miesięcy na zasilaczu noname to możliwe że klasycznie - zasilacz wysadził kondensatory. Trzeba obejrzeć, no i pomiar napięć oczywiście do wykonania.
  • REKLAMA
  • #4 4645223
    tofelkse
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybki odzew, ale jestem laikiem w kwestiach elektronicznych, co dokładnie trzeba zrobić
    krok po roku tak prostym jezykiem jak to możliwe.

O ile sie nie mylę problemy zaczęły sie zainstalowałem sterowniki od płyty głównej jakis asrock dosyć badziewny zdaje się, może wyjecie baterii byłoby pomocne?
    jeśli chodzi o ram to zmienialem gniazda i różne ramy na drugim kompie wszystko jest wporządku
    Zasilacz na 2 komputerze też działa ok

a jeśli chodzi o te kondensatory to gdzie one sie znajdują?

a i jeszcze jedno chyab nie pisałem o tym nawet przez tryb awaryjny nie ładuje windowsa

pozdrawiam Rafał S.
  • REKLAMA
  • #6 4647500
    kazol15
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Jeżeli "bawiłeś" się w biosie (procesor był podkręcony) zrób restart biosu "Load default settings".
    Czy w trybie awaryjnym wywala się też ? (wejście w czasie startu systemu klawisz F8 - zaraz po sprawdzeniu dysków i wtedy z menu tryb awaryjny)
  • #7 4656893
    tofelkse
    Poziom 10  
    niestety upalona płytka i procek, prawdopodbnie przez zasilacz, trzeba będzie zainwestowac w cos lepszego, dzieki za pomoc pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem Athlon XP2200+, który po wymianie zasilacza, pamięci RAM i dysku twardego generuje blue screen z błędem 0x7b oraz wcześniejsze błędy 0x026c, 4f, 7a. Próby instalacji systemu Windows kończą się niepowodzeniem na tym sprzęcie, natomiast dysk działa poprawnie na innym komputerze. Wskazano konieczność przetestowania pamięci RAM programem Memtest oraz pomiaru napięć zasilacza miernikiem, gdyż uszkodzenie kondensatorów na płycie głównej (Asrock) może być przyczyną problemów. Sugerowano również reset BIOS-u do ustawień fabrycznych, zwłaszcza jeśli był podkręcany procesor. Ostatecznie stwierdzono uszkodzenie płyty głównej i procesora, prawdopodobnie spowodowane wadliwym zasilaczem, co wymaga inwestycji w lepszy zasilacz i wymiany uszkodzonych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA