logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia Eurostereo 2B-F - jak wymusić start przetwornicy obciążonej żarówką?

anemik 02 Sty 2008 21:21 1554 12
REKLAMA
  • #1 4651118
    anemik
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Jak wymusić start przetwornicy obciążonej żarówką. Próbowałem podać na ON/OFF 5V i nic, a następnie masę i wówczas spaliły się T783 i T781. Dlatego nie jestem pewien czy to tu się wymusza start i jaki sygnał go pobudza?
  • REKLAMA
  • #2 4651375
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    W tym chassis, gdy nie pracuje stopień H, np. odłączony tranzystor H, przetwornica nie wystartuje.
    Sprawdzić/wymienić C751, C742, C787, C728, C507, C509.
    Oczywiście, może być transformator WN, układ scal. przetwornicy, trudno powiedzieć co jeszcze.
  • REKLAMA
  • #3 4652431
    anemik
    Poziom 19  
    A nie ma możliwości, aby sprawdzić tą przetwornicę na sztucznym obciążeniu?
    Transformator WN oraz elki w przetwornicy i po wtórnej powymieniane. Tranzystor sterujący HOTem oraz sam HOT sprawdzony. Co jeszcze ewentualnie można zrobić? TV uruchamia się na ułamek sekundy, słychać wysokie i wyłącza się zupełnie, jakby odłączył zasilanie. Po pierwotnej stronie przetwornicy napięcia są, natomiast po wtórnej nie ma żadnego.
  • #4 4652644
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Sprawdzić cewki odchylające, mam na myśli obwód ich połączenia, czy sprawne tam kondensatory impulsowe, czy nie występują złe lutowania tych kondensatorów i samych cewek, szczególnie gniazdo, oraz gniazdo przy samych cewkach (jeżeli jest).
    Przetwornicę wyłącza zabezpieczenie.
  • #5 4700954
    anemik
    Poziom 19  
    W końcu dostałe te spalone tranzystorki. Niestety postępów w temacie żadnych - nadal TV włącza się na ułamek sekundy i wyłącza się zupełnie.
    Zauważyłem jednak, że gdy wypnę Hota to przetwornica startuje i mam na wyświetlaczu dwie kreski, ale napięcia po wtórnej są bardzo zaniżone: zamiast 145V - 50V, 5V - 1V, 15V - 4V, 12V - 2,5V. Po pierwotnej jest też zaniżone zasilanie tea2164 na pinach 15,16 jest ok. 6,5V, natomiast podstawowe jest OK 325V.
    Panowie pomóżcie, bo nie mam żadnej koncepcji do tego złoma!!!
  • #6 4701713
    widock
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Sprawdź układ korekcji razem ze scalaczkiem od korekcji.
  • REKLAMA
  • #7 4801324
    anemik
    Poziom 19  
    W końcu udało mi się go uruchomić. Winnym okazał się c515 - 2,2u/160V. Niestety pojawił się jeszcze jeden problem, a mianowicie pionowe prążki lekko zniekształcające obraz, grubości ok.0,5cm i w takich samych odstępach od siebie zwężające się czym bliżej środka ekranu. Co ciekawe występują tylko w lewej części ekranu. Co może być tego przyczyną? Wszystkie elki w zasilaniu wymienione.
  • REKLAMA
  • #8 4806749
    Lucas
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    100uF/25V i pozostałe kondensatory filtrujące napięcia z FBT ( na płycie z prawej strony okolice FBT). Lucas
  • #9 4806782
    anemik
    Poziom 19  
    Niestety wróciłem do punktu wyjścia, ponieważ TV postał dobę i z powrotem nie się załączyć. Obwód korekcji sprawdzony. Już nie wiem czego się czepić? Pomocy!!!
  • #10 4806809
    Lucas
    Poziom 20  
    Elektrolity i jeszcze raz elektrolity. Dodatkowo prosze sprawdzić tranzystor końcowy H oraz FBT.
    Lucas
  • #11 4807090
    anemik
    Poziom 19  
    W przetwornicy i po wtórnej pozmieniane wszystkie elektrolity, wymieniony FBT, HOT ok. Może da się jakoś wyłączyć protekcje, żeby można odpalić go i posprawdzać napięcia?
  • #12 4807129
    Lucas
    Poziom 20  
    Elektrolity po stronie wtórnej FBT. Może tez przywierac któraś z diod. Z zabezpieczeniami bym uważał aby nie zrobić dalszych wad. Proponuję przyjrzeć się przez lupę stanowi połaczeń ścieżek... Lucas
  • #13 4854511
    anemik
    Poziom 19  
    Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki.
    Winny okazał się C773 - ktoś owszem wstawił nowy tylko zamiast 470u to 220u i dlatego mnie to zgubiło. Dopiero sprawdzanie każdej gałęzi po kolei ze schematem w ręku poskutkowało.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył wymuszenia startu przetwornicy w telewizorze Nokia Eurostereo 2B-F obciążonej żarówką. Próby podania sygnału 5V na wejście ON/OFF nie przyniosły efektu, a podanie masy spowodowało uszkodzenie tranzystorów T783 i T781. W dyskusji wskazano, że przetwornica nie wystartuje bez pracy stopnia H (tranzystora H), a przyczyną mogą być uszkodzone kondensatory (m.in. C751, C742, C787, C728, C507, C509) lub transformator wysokiego napięcia (WN). Po wymianie elementów i sprawdzeniu układu sterującego HOT oraz transformatora WN, telewizor uruchamiał się tylko na ułamek sekundy, a napięcia po wtórnej stronie były znacznie zaniżone. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia cewek odchylających, kondensatorów impulsowych, połączeń lutowanych oraz układu korekcji wraz ze scalakiem. Ostatecznie problemem okazał się kondensator C515 (2,2uF/160V), którego wymiana pozwoliła na uruchomienie przetwornicy. Pojawił się jednak nowy problem z pionowymi prążkami na obrazie, co zasugerowano powiązać z kondensatorami filtrującymi przy FBT. Po dalszych testach i wymianach elektrolitów oraz elementów FBT i HOT, problem z uruchomieniem powrócił. Ostatecznie przyczyną była nieprawidłowa wartość kondensatora C773 (220uF zamiast 470uF), co po korekcie rozwiązało problem. Wskazano również na konieczność dokładnej kontroli połączeń ścieżek i diod w układzie wtórnym przetwornicy oraz ostrożność przy obchodzeniu się z zabezpieczeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA