logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie oświetlenie zużyje mniej energii?

scal12 06 Sty 2008 12:26 2051 9
  • #1 4663505
    scal12
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Witam wszystkich,Panowie mam do Was następujące pytanie ,dla Was pewnie banalne dla mnie istotne,chce zrobić oswietlenie awaryjne z 12 V tylko sie zastanawiam czy zastosować zarówki np samochodowe 12v5W,12v21W oczywiście prąd pobierany będzie rózny w przypadku tych zarówek czy tez zastosować małą przetwornice z 12V na 230V i podłączyć żarówke energooszczedną np 10W czy pobór prądu przez swietlówke bedzie taki sam jak prze żarówki samochodowe np 2x 12V 5W,bo jaktaki sam to lepiej byłoby wykorzystać przetwornice wiecej swiatła bym miał ze świetlówki.
    Wielkie dzięki za chęć pomocy.
    Pozdrawiam
  • #2 4663625
    modliszka
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Banalne pytanie: ma to być rozwiązanie najtańsze czy bardziej spełniające w założeniu swoją funkcję.
    Ja na pewno skłoniłbym się w stronę przetwornicy i świetlówki bo choć czas pracy takiego układu będzie krótszy (ze względu na moc pobieraną przez przetwornicę), ale napewno intensywność światła będzie większa.
  • #3 4663656
    scal12
    Poziom 19  
    Rozwiazanie ma być stosunkowo najtansze,a jaka może być róznica w stosunku do pobieranego prądu 2x12V5W a przetwornicą która zasila swietlówke 10W ,żarówki 2x12v5W pobiorą ok 0,8A a przetwornica ile moze pobrac pradu?
  • #4 4663843
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    Przecież są świetlówki samochodowe na 12V.
  • #5 4663862
    maromarol
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam, jeżeli ma to być tanio to może zwykly używany ups, ewentualnie podłączycć do niego akumulator o większej pojemności żeby oświetlenie dlużej dzialalo, odpada wtedy problem ladowania , wtedy mozna podlaczyć pod takiego ups-ą kilka swietlówek 11w(raz sprawdzałem i u mnie swietlówka chodzila na ups-e), bo robic instalacje na 12v potem przetworniczki na 220 do swietlowek to jak dla mnie zbyt dużo strat na przetważanie napiecia.
  • #6 4665552
    scal12
    Poziom 19  
    Dzięki za pomoc,no faktycznie o swietlówkach nie pomyślałem,o ups-ie rozwazałem take rozwiązanie przy okazji posłuzył by do zasilania komputera,swietlówki na 12V duży mają pobór prądu?
  • #7 4873597
    piropol
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Moja pobiera 300mA .
  • #8 4873918
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    Zawsze ogranicza się ilość konwersji. Jeśli są to tylko dwie żarówki, instalacja skupiona to nie należy zawracać sobie głowy przetwarzaniem gdyż tracisz energię na jej przetwarzanie. Powiadasz, że masz żarówki 5W to dwie równolegle połączone będą pobierać ze źródła 12 - VDC I=0,833[A]. Jeśli użyjesz konwersji energii 12 DC-230AC ze sprawnością η=0,85 do zasilenia świetlówki energooszczędnej 10W, prąd ze źródła będzie płynął o wartości I= 0,98 [A]
  • #9 4875008
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Można zamontować lampę "jerzeniową" i są do takich lamp specjalne moduły z baterią. Podłącza się taki moduł pod dławik i pozostałe elementy lampy wg załączonego schematu i wyprowadza dodatkowy przewód L1 który na stałe podłącza się pod fazę. Podczas gdy na tym przewodzie jest napięcie lampę idzie normalnie włączyć i wyłączyć. Gdy zabraknie tam napięcia to układ ten automatycznie przełącza się na zasilanie bateryjne, uwaga 3,6V. Jest tam przetwornica podwyższająca napięcie i zasila on jedną jarzeniówkę. Nie testowałem jak długo wytrzyma taka bateria ale na pewno spokojnie wystarczy na bezpieczne opuszczenie pomieszczenia oraz powyłączanie wszystkich urządzeń itp. Świeci ona tak długo aż się akumulator nie wyczerpię. Podczas normalnej pracy gdy faza na przewód L1 jest dostarczana akumulator się ładuje. Ostatnio montowałem takie moduły w okręgowej stacji kontroli pojazdów u nas w mieście.
  • #10 4880256
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Ocena: 441
    Proponuję najmniejszy pobór prądu - to na baterii z paluszków swieci cały rok mam takie oświetlenie (parę punktów swietlnych)
    Jakie oświetlenie zużyje mniej energii?
    od lat i paluszki wymieniam co dwa lata.Może być akumulatorek 12 V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru energooszczędnego oświetlenia awaryjnego zasilanego napięciem 12 V. Rozważane są dwie opcje: bezpośrednie użycie żarówek samochodowych 12V o mocy 5W lub 21W oraz zastosowanie przetwornicy podnoszącej napięcie do 230V i zasilanie świetlówki energooszczędnej 10W. Wskazano, że przetwornica powoduje dodatkowe straty energii, co zwiększa pobór prądu (około 0,98 A przy świetlówce 10W z przetwornicą o sprawności 85%), podczas gdy dwie żarówki 5W pobierają około 0,83 A. Zwrócono uwagę na dostępność świetlówek samochodowych 12V, które mogą być bardziej efektywne. Zaproponowano także użycie UPS-a z akumulatorem do zasilania świetlówek 11W, co eliminuje konieczność stosowania przetwornic i zmniejsza straty. Wspomniano o specjalnych modułach do lamp jarzeniowych z wbudowanymi bateriami i przetwornicami podwyższającymi napięcie, które automatycznie przełączają zasilanie na bateryjne w przypadku zaniku napięcia sieciowego. Na koniec zasugerowano oświetlenie na baterie paluszkowe lub akumulatory 12V jako rozwiązanie o bardzo niskim poborze prądu i długim czasie pracy bez konieczności częstej wymiany źródeł zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA