logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką zachować ostrożność podczas spawania przy samochodzie?

AndM 20 Sty 2008 20:02 33566 18
  • #1 4715928
    AndM
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    Witam
    Podczas spawania rury wydechowej ,zamontowanej w samochodzie czy wystarczy odłączyć akumulator oraz podpiąć masę jak najbliżej miejsca spawania, czy coś jeszcze?
    Moje obawy, aby nie uszkodzić modułu elektronicznego
    pozdrawiam
  • #2 4716055
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Zasada zachowania bezpieczeństwa podczas prac spawalniczych mówi, że akumulator powinien być odłączony lub wymontowany.Nie ma słowa o innych elementach elektrycznych/moduł/,więc wystarczy odł.akumulator.Jest jeszcze kwestia możliwości wystąpienia pożaru /zapalenia/od iskier.../przewody paliwowe,zabezpieczenie antykorozyjne/Lepiej było by gdybyś tłumik wymontował i na jakimś stole pospawał /łatwość dostępu/
  • #3 4716069
    bartek125
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam najlepiej to odkręcić całkiem i zalać wodą bo może być małe bum. Ja spawałem tłumik ale w motorze i naszczęście nic nie wybuchło :D
  • #4 4716566
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    A co miało by wybuchnąć w tłumniku ? Sadza ?
  • #5 4716699
    lancet
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Przed odłączeniem akumulatora nie zapomnij zapytać o kod do radia ,bo może być problem.Pozdrawiam.
  • #6 4716785
    darekb1
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    niekoniecznie sadza bo w tłumiku mogą być opary spalin które nie zostały dopalone w silniku, zależy to od samochodu i silnika, pozatym w pobliżu masz węzę od paliwa, ja spawałem kiedyś i nic się nie stało :)
  • #7 4716872
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    darekb1 napisał:
    niekoniecznie sadza bo w tłumiku mogą być opary spalin które nie zostały dopalone w silniku, zależy to od samochodu i silnika, pozatym w pobliżu masz węzę od paliwa, ja spawałem kiedyś i nic się nie stało :)

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka. Przewody paliwowe są metalowe, tak że trzeba by spawać sam przewód żeby coś się zapaliło ( też mało realne bez dostępu powietrza).
    Do spawania standardowo zdejmujesz minusową klemę z akumulatora, masa spawarki zapięta za element spawany. Gaśnica na wszelki wypadek w pogotowiu pod ręka.
    Widziałem spalony samochód - w trakcie spawania przedniej podłużnicy zapaliła się gruba warstwa środka konserwującego, a potem to już samo jakoś poszło, ale to już sytuacja extremalna.
  • #8 4716904
    darekb1
    Poziom 15  
    hmm no nie koniecznie bo jak ktoś ma stary samochód gdzie te przewody już nie są tak szczelne do końca lub spawie zwykła spawarką a nie migomatem to różnie może być...
  • #9 4717052
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Bylem ostatnio u znajomego (zaklad blacharski) spawa on karoserie samochodów od okolo 10 lat, tłumiki tez spawa. Samochody robi nowe jak i stare, patrze on spawa migomatem a akumulator podpięty i leci muzyka z radia samochodowego, zapytałem sie czy sie nie boi o samochody klijentów, a on mi na to ze od 10 lat jeszcze nie miał przypadku a zeby coś sie stało z komputerem/radiem/etc. Tyle sie od niego dowiedzialem. Myśle ze to nawet i lepiej gdy jest podlączony akumulator bo ma on bardzo niską rezystancje wewnętrzną a wiec ryzyko wystąpienia przepięć jest minimalne, ja jestem za tym a zeby nie odłączać akumulatora ale sa to tylko moje teorie :)

Pozdrawiam!
    Filip
  • #10 4717068
    darekb1
    Poziom 15  
    z tym się zgodze może wyjść 100 razy a akurat 101 nie wyjdzie bo nie ma tak że od razu musi coś wybuchnąć czy coś, omawiane tutaj są zasady jakie powinno się zachować ale przy odrobinie uwagi nie powinno się nic stać:)
  • #11 4717743
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Zostawienie akumulatora włączonego wydaje się być bezpieczniejsze dla elektroniki, niż odłączenie akumulatora i nie zwarcie plusa z masą.
    Czort wie, co się zaindukuje w plątaninie przewodów umieszczonych w silnym polu elektromagnetycznym tworzącym się wokół łuku spawarki...
  • #13 4718535
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Dwa razy mi się zdarzyło że nie odłączyłem w pośpiechu baterii i elektroniczny regulator napięcia poleciał. Dla bezpieczeństwa warto, na wszelki wypadek.
  • #14 4719580
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam serdecznie.Jaki problem zdjąć zacisk minusowy.Proponuje oprócz radia sprawdzić czy ma centralny zamek by nie zamknąć przy ponownym podłączaniu zacisku drzwi z kluczykami w stacyjce.
  • #15 4719760
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 4724005
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1376
    Problem jest tego typu że spawając 2 elementy zakłąda się 1 masę a dotykając drugiego niezawsze jest on bezpośrednio połączony ( okolice spoiny) z tym zaciskiem masowym i tu prąd może zamknąć się poprzez najdłuższą drogę i kable masowe i AKUMULATOR pojazdu powodując spadki napięć o różnej polaryzacji zależnej od szczęścia spawacza. Co powoduje ....
  • #17 4725046
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1056
    Co do ostrożności to zobaczcie to zdjęcie pokazuje ono co zostało ze spawarki Bestera auta nie udało się uratować. Dobrze że spawacz wyszedł z kanału cało i butle z gazem nie wybuchły. Zapaliła się konserwacja i opona.....
    Jaką zachować ostrożność podczas spawania przy samochodzie?[/img]
  • #18 4740282
    AndM
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    rynio_di napisał:
    Zapewne ilu odpowiadających tyle opinii. Ja osobiście spawając migomatem nigdy nie odłączam akumulatora, mimo że migomat jest na 230V, a co niektórzy blacharze twierdzą ,że przy zasilaniu 230V powinno się odłączyć akumulator a przy zasilaniu 380V już nie. Ja nie widzę też zagrożenia dla elektroniki jaki może spowodować migomat masa najbliżej miejsca spawania i.... poszło.

Witam
    Dziękuje wszystkim za odpowiedź na moje pytanie.
    Nie bardzo rozumie tej zacytowanej wypowiedzi.

Dodano po 12 [minuty]:

romoo napisał:
    Problem jest tego typu że spawając 2 elementy zakłąda się 1 masę a dotykając drugiego niezawsze jest on bezpośrednio połączony ( okolice spoiny) z tym zaciskiem masowym i tu prąd może zamknąć się poprzez najdłuższą drogę i kable masowe i AKUMULATOR pojazdu powodując spadki napięć o różnej polaryzacji zależnej od szczęścia spawacza. Co powoduje ....

W przypadku tej wypowiedzi [ z którą, się jak najbardziej zgadzam] należałoby zajarzać łuk na elemencie, na którym podpięta jest masa.
    pozdrawiam
  • #19 4740390
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Wystarczy.
    .

Podsumowanie tematu

✨ Podczas spawania rury wydechowej zamontowanej w samochodzie zaleca się odłączenie akumulatora, zwłaszcza zacisku ujemnego, aby zabezpieczyć elektronikę pojazdu oraz uniknąć przypadkowego uruchomienia poduszek powietrznych (airbagów). Masa spawarki powinna być podłączona jak najbliżej miejsca spawania, co minimalizuje ryzyko powstawania przepięć i uszkodzeń modułów elektronicznych. Istnieją różne opinie dotyczące pozostawienia akumulatora podłączonego – niektórzy specjaliści twierdzą, że niska rezystancja akumulatora może chronić elektronikę przed przepięciami indukowanymi przez łuk spawalniczy, jednak jest to ryzykowne i niezalecane. Należy również zwrócić uwagę na ryzyko pożaru spowodowanego iskrami, szczególnie w pobliżu przewodów paliwowych oraz warstw antykorozyjnych. Zaleca się, jeśli to możliwe, demontaż tłumika i spawanie go poza pojazdem dla lepszego dostępu i bezpieczeństwa. Przed odłączeniem akumulatora warto zabezpieczyć kod radia oraz sprawdzić działanie centralnego zamka, aby uniknąć problemów przy ponownym podłączeniu. W trakcie spawania należy mieć pod ręką gaśnicę. W przypadku spawania migomatem na 230V niektórzy praktycy nie odłączają akumulatora, jednak ogólna zasada bezpieczeństwa nakazuje jego odłączenie. Należy również pamiętać, że prąd spawalniczy może płynąć najdłuższą drogą przez instalację pojazdu, co może powodować spadki napięć i uszkodzenia elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA