logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK4042V vs TDA7294: Który wzmacniacz lepszy do basu i szerokopasmowego dźwięku?

altus1 21 Gru 2003 23:58 5604 10
REKLAMA
  • #1 446265
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacz zrobionego na układzie sanyo STK 4042V.

Wzmacniacz gra OK! Ma ładną górę tylko trochę brakuje mi w nim basu.

Zastanawiam się nad zmianą końcówki na tda7294 (Słyszałem, że do suboofera jest niezastąpiona)
    A czy nadaje się na wzmacniacz szerokopasmowy?
    Czy bas z tda będzie lepszy?

Proszę o opinie wszystkich posiadaczy STK i TDA
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 446289
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Też zamierzam robić stereo na 7294. Zobacze jak wyjdzie i najwyzej dam znac.
  • REKLAMA
  • #3 446302
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 446356
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    a to ja dowale swoje trzy grosze tda 7294 bedzie gorszy do suba chociaz z reguly wzmaki z mosem niby maja lepszy dol a gorsza gore ale niestety pomimo ze ten tda ma wewnatrz koncowke na mosach to do suba jest o wiele gorszy od tych scalaczkow sanyo podkreslamSANYObo z podrobkami bywa baaaaaaaaardzo ale to baaaardzo mocno rozniscie :P :( niestety.

ja obecnie targany sprzecznosciami wewnetrznymi z braku chybryd robie na moskach subek do samochodu szarpnie mie kieszen i cierpliwosc ale w koncu robie to dla siebie wiec nie wcisne sobie kitu co nie :) :D
  • REKLAMA
  • #5 446634
    altus1
    Poziom 18  
    witam

Czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat stk4231, 4241, 4191 -tzn. jaką mają moc i czy jest zastosowany w nich boostrap.

Powiem szczerze,że mam wzmacniacz na stk 4181V (bas super! może dlatego,że jest boostrap, albo jest poprostu orginalny) stk 4042V własnej konstrukcji (zrobiony niedawno) z przedwzmacniaczem na ne 4558 -wzmacniacz ma ładną górę, ale bas kiepski!(może podróba)
    Mało tego mam wzmacniacz ws 504 (stk 4042V + identyczny przedwzmacniacz na ne4558). Kupiłem go niedawno i nie wiem czy są hybrydy orginalne,ale gra identycznie jak moja samoróba.

[TYLKO bez śmiechu-mam 8 wzmacniaczy w domu -już taki jestem} :P :P

Jak rozpoznać orginał od podróby???
    Czy boostrap ma taki wpływ na bas??
    Który z twoich stk gra najlepiej????

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 446840
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 446863
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    do tuby TDA ? hm... ja zmieniłem na BDV które miałem dział lepiej chodz moc jest tez wieksza ...jezeli masz mało kasy to rób na TDA a jezeli chcesz miec moc to na parach komlemetarnych .Kiedys myslełem ze swiat sie koczy na TDA .ale czasy sie zmieniaja :P wszelkie rozwiazania na TDA sa na elktrodzie https://www.elektroda.pl/audio/wzmacniaczetda.html oto jeden link z wielu POZDRO
  • #8 446912
    altus1
    Poziom 18  
    Witam
    Do arcu
    Cieszę się,że są jeszcze tacy ludzie jak ty.

Kilka wzmacniaczy robiłem dla znajomych, a część trzymam w domu (8 wzmacniaczy-każdy o innym brzmieniu-co jakiś czas zmieniam sobie-ja tak lubię)
    Co do diory to jeden kanał był wymieniany na bank, a drugi hm... albo ktoś wymienił perfekcyjnie, albo jest orginalny. Jednak dwa kanały grają identycznie.
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt
    ogólnie STK OK!
  • #9 459675
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1555239
    Zaba287
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    arcu napisał:
    ..jeszcze niegdys juz teraz spalony STK4191ii

Witajcie...
    Poszukuję aplikacji do subbufera na tym STK 4191 II

Gdzie mogę znaleźć coś na temat?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania wzmacniaczy opartych na układach Sanyo STK4042V i TDA7294 pod kątem jakości basu i zastosowania do dźwięku szerokopasmowego. Użytkownicy wskazują, że hybrydowe układy STK, zwłaszcza oryginalne, oferują lepszy bas niż monolityczne TDA7294, które są popularne w subwooferach głównie ze względu na niską cenę i prostotę konstrukcji. Wzmacniacze STK4231, STK4241 i STK4191 posiadają wbudowany bootstrap, co może wpływać na charakterystykę dźwięku, jednak niekoniecznie na poprawę basu. Problem słabego basu w STK4042V może wynikać z zastosowanego przedwzmacniacza lub jakości kolumn, a także ryzyka posiadania podróbek układów Sanyo, które znacząco pogarszają brzmienie. Użytkownicy podkreślają, że oryginalne hybrydy Sanyo są coraz trudniejsze do zdobycia, a podróbki mają gorsze parametry. TDA7294 jest polecany do prostych i tanich konstrukcji, ale niekoniecznie do wysokiej jakości wzmacniaczy szerokopasmowych. Alternatywnie sugerowane są wzmacniacze na tranzystorach komplementarnych (np. BDV) dla lepszej mocy i jakości dźwięku. Wzmacniacz na STK4042V z przedwzmacniaczem NE4558 charakteryzuje się ładną górą, ale słabszym basem. Wzmacniacze są często wymieniane i testowane przez użytkowników, którzy cenią różnorodność brzmienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA