Wglik napisał: To jest dosc stary temat ale mam pytanko jak mozna by zrobic ekonomizer w samochodzie z instalacja gazowa. Wtedy samochod z wtryskiem dziala jak gaznikowy i chyba nie mozna wykozystac czasow wtryskow.
w większości ( we wszystkich ??) rozwiązaniach komputer pracuje również podczas jazdy na gazie, z tym że wówczas odbiornikiem sygnałów jest wtedy emulator a nie wtryskiwacze i układ ekonomizera będzie działał.
U mnie w oplu komputer pokładowy podczas jazdy na gazie pokazuje w miarę racjonalne wskazania co do średniego i chwilowego spalania - myślę że w warunkach amatorskich nie da się określić w łatwiejszy sposób z podobną dokładnością faktycznego złużycia gazu. Należy przyjąść tylko pewien przelicznik - u mnie około 1,1 - o tyle mi pali więcej gazu niż bęzyny.
Taki układ ma jeszcze jedną ciekawą właściwość. W zależności od jakości gazu ( chyba proporcji mieszanki ) wskazanie jest obarczone błędem na "+" lub na "-" w stosunku do tego co obliczymy z kilometrów i tego ile do baku weszło. Mam wóczas porównanie jakości gazu !