logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć chwilowe zużycie paliwa z długości wtrysku i prędkości obrotowej?

darkow24 20 Wrz 2002 16:49 11224 18
REKLAMA
  • #1 45070
    darkow24
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mając dwa parmetry - długośc wtrysku paliwa oraz prędkość obrotową w jaki sposób możemy obliczyc takie parmetry jak:
    - chwilowe zużycie paliwa,
    - średnie zużycie paliwa,
    - średnia prędkość jazdy.
  • REKLAMA
  • #3 45121
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    trzeba by jeszccze wytrzasnąć jeden parametr - prędkość jazdy. Chwilowe złużycie paliwa jest proporcionalne do czasu wtrysku, a odwrotnie proporcionalna do prędkości jazdy ( z zachowaniem jakiś wspułczynników.
    Reszta - to tylko statystyka

Pozdrawiam
  • #4 45123
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Też jestem tym zainteresowany i zamierzam skorzystać z pomysłu opracowanego przez Praktycznego Elektronika z ostatnich dwóch numerów. Zdecydowanie polecam.

Pozdrawiam
  • #5 45130
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    W kosiarkach sprawa jest bardzo prosta jeśli chodzi o wzór pierwszy bo to jest jak z prędkością. Wielkość która omówie nazywa się Natężeniem przepływu objetości lub przepływem objętości (Heliodor Chmielewski Międzynarodowy Układ Jednostek Miar SI) definiuje się go przez stosunek przepływającej objętości do czasu w jakim się odbywał.

Poniżej założyłem mały obrazowy wzorek [1]

Przepływ chwilowy mozna nazwać różniczką objętości po czasie gdy czas zmierza ku 0 - czyli mierzymy przepływ w jak najkrótszym czasie.

wartość Z co oznaczyłem jako zużycie paliwa... jest to zmiana objętości w zmianie drogi. Przy założeniu, że wartość ma być chwilowa. s - to droga a to się równa prędkość razy czas... to jest wartość chwilowa... jeśli by chcieć na podstawie tego szukać wartości średniej należało by całą objętość zliczyć objętość, jaka poszła w tłoki i zamieniła się na energie mechaniczną i wziąć pod uwage droge obliczaną z całki od t1 do t2 z prędkości w czasie po różniczce czasu - ale namotałem... trzeba by obliczyć pole pod wykresem prędkości... po prostu bierzesz całą zurzyta objętość paliwa i dzielisz przez średnią prędkość razy czas jaki upłynął od początku jazdy (T)

przy okazji v-to prędkość V- objętość itd
    Załączniki:
    • Jak obliczyć chwilowe zużycie paliwa z długości wtrysku i prędkości obrotowej? zurzycie srednie2.gif (2.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obliczyć chwilowe zużycie paliwa z długości wtrysku i prędkości obrotowej? zurzycie srednie.gif (3.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 45133
    Tremolo
    Poziom 43  
    sorry pomyliłem kolejność najpierw ten na dole ma być u góry jeśli chodzi o wzory [1]. to chwilowe [2] to średnie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 45176
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    iekawe zagadnienie.
    Wg mnie jest to zwiazane z "wielkoscia" otwarcia przepustnicy i iloscia obrotow.Trzeba by polaczyc jakos te wartosci jakims iloczynem czy cos.Mozna by to obejsc:
    sprawdzic experymentalnie ,tyle ze bardzo kosztownie:
    100Km przejechac na 1000obr/min sprawdzic ile paliwa ubylo w baku
    pozniej przy2000obr/min ,3000obr/min itd.
    wyjdzie jakas krzywa na osi x obroty, na osi y zmierzone zuzycie paliwa.
    Najlepeij gdyby krzywa byla liniowa wiec pozniej wyskalowac odpowiednio obrotomierz i juz.To mozna by zastosowac do wszystkich rodzajow zasilania silnika,benzyna ,disel.

Jesli na wtrysku to mozna by inaczej: trzeba by wiedziec jaka dawka paliwa ile(gram,cm3)
    jest wtryskiwana przy danych obrotach,dobrac jakis mnoznik.

Mozna by podejsc tez i inaczej to co wejdzie do cylindra ,musi wyjsc
    do rury wydechowej w postaci spalin,wiec moze pomiar cisnienia spalin w kolektorze wydechowym i powiazac to iloscia obrotow?Albo z drugiej strony jakis przeplywosciomierz na przewodzie paliwowym.Z tym ze kazda metode aby byla wiarygodna wymaga narysowania krzywej:
    obroty= f(cisn w kolekt wydech lub przeplyw paliwa lub otwarcie przepustnicy) i do tego wszystkiego odpowiadajace zuzycie paliwa po przejechaniu 100km.
    Wymaga to wielu kosztownych prob,ale bylo by chyba profesjonalne i dokladne.

Nigdy sie tym nie zajmowalem ,a to tak sobie wymyslilem na poczekaniu bo temat ciekawy.Ciekaw jestem innych pomyslow.
  • #8 45209
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Mam opis do gaznika ale moze teoria sie przyda.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • zuzycie_paliwa.exe (198.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 45212
    Tremolo
    Poziom 43  
    Jest problem bo przepływ definiuje się wieloma wzorami... trzeba znać tam lepkośc współczynniki załamania etc...to jest ten ból a zużycie to już wogule... kłania się fizyka
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 45239
    dex
    Poziom 27  
    Po co jakies lepkosci, przecierz paliwo mozna na wszystkich stacjach uznac o stalej lepkosci.Nie prosciej zastosowac jakis przeplysciowomierz
    z turbinka w srodku,przeplyw propoorcjonalny do przekroju przewodu i ilosci obrotow turbinki.Przemnozyc to odpowiednio i juz mamy przeplyw.

Ktos sugerowal wyzej powiazanie V samochodu.Wg mnie nie ma to nic do rzeczy, bo mozna jechac predkoscia x na niskim biegu i wysokich obrotach lub na wyzszym biegu i niskich obrotach.Oczywiscie w drugim przypadku zuzycie paliwa na 100/Km jest mniejsze.
  • #11 45320
    darkow24
    Poziom 12  
    Pomysł z turbinką to przeszłość, teraz robi się to za pomocą pomiaru długości wtrysku wachający się w granicach 1-15ms. Do obliczenia potrzebna jest tylko prędkość jazdy (oczywiście pomyliłem się na początku, nie miało być prędkośc obrotowa) i czas impulsu wtryskiwacza. Reszta to matematyka z której jestem noga :( W Praktycznym Elektroniku opisu jest dużo na temat tekiego komputerka tyle że nie na temat, nie ma żadnych wzorów itp.
  • #12 45326
    darkow24
    Poziom 12  
    Podziękowania dla Fela który nie wie dobrze co ma :)
    Właśnie w załączniku który dołączył jest teoria do metody z wtryskiem paliwa. :)
  • REKLAMA
  • #13 46370
    uaz
    dex napisał:
    Ktos sugerowal wyzej powiazanie V samochodu.Wg mnie nie ma to nic do rzeczy, bo mozna jechac predkoscia x na niskim biegu i wysokich obrotach lub na wyzszym biegu i niskich obrotach.Oczywiscie w drugim przypadku zuzycie paliwa na 100/Km jest mniejsze.

Złużycie 99% osób podaje w l/100 km, jak zamierzasz podaś tę jednostkę nie znając V samochodu ?
    No chyba że w l /h - jak np. maszyny rolnicze.
  • #14 46504
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Interesowalem sie tym jakis rok temu jak nie wiedzialem jaki wozek kupie.Toyota ma to rozwiazane na dwoch kontrolkach Econo i Power dlatego nie robilem ze wskaznikiem.Wiedzialem ze mam cos o tym ale nie chcialo mi sie przegladac :).Ciesze sie ze sie przydalo!!!!
    Pozdrawiam.:)
  • #15 346448
    Wglik
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    To jest dosc stary temat ale mam pytanko jak mozna by zrobic ekonomizer w samochodzie z instalacja gazowa. Wtedy samochod z wtryskiem dziala jak gaznikowy i chyba nie mozna wykozystac czasow wtryskow.
  • #16 346491
    uaz
    Wglik napisał:
    To jest dosc stary temat ale mam pytanko jak mozna by zrobic ekonomizer w samochodzie z instalacja gazowa. Wtedy samochod z wtryskiem dziala jak gaznikowy i chyba nie mozna wykozystac czasow wtryskow.

w większości ( we wszystkich ??) rozwiązaniach komputer pracuje również podczas jazdy na gazie, z tym że wówczas odbiornikiem sygnałów jest wtedy emulator a nie wtryskiwacze i układ ekonomizera będzie działał.
    U mnie w oplu komputer pokładowy podczas jazdy na gazie pokazuje w miarę racjonalne wskazania co do średniego i chwilowego spalania - myślę że w warunkach amatorskich nie da się określić w łatwiejszy sposób z podobną dokładnością faktycznego złużycia gazu. Należy przyjąść tylko pewien przelicznik - u mnie około 1,1 - o tyle mi pali więcej gazu niż bęzyny.

Taki układ ma jeszcze jedną ciekawą właściwość. W zależności od jakości gazu ( chyba proporcji mieszanki ) wskazanie jest obarczone błędem na "+" lub na "-" w stosunku do tego co obliczymy z kilometrów i tego ile do baku weszło. Mam wóczas porównanie jakości gazu !
  • REKLAMA
  • #17 348037
    dex
    Poziom 27  
    uaz:
    zliczajac odleglosc jaka auto pokonalo podczas kazdego cyklu pracy silnika, moze za duzo by bylo probek ,ale np. co 10 obrotow walu?
  • #18 349271
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    tak tylko żę wraz ze wzrostem prędkości srośnie porcja paliwa i częstotliwość poboru z gażnika.
  • #19 349570
    dex
    Poziom 27  
    mowa byla o wtrysku, znajac czasy wtrysku i cisnienie mozna obliczyc porcje paliwa jaka zostaje "polkniet a" przez silnik

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod obliczania chwilowego i średniego zużycia paliwa oraz średniej prędkości jazdy na podstawie długości czasu wtrysku paliwa i prędkości obrotowej silnika. Kluczowym parametrem do obliczeń jest czas impulsu wtryskiwacza oraz prędkość pojazdu, przy czym chwilowe zużycie paliwa jest proporcjonalne do czasu wtrysku i odwrotnie proporcjonalne do prędkości jazdy, z uwzględnieniem odpowiednich współczynników. Wzory bazują na natężeniu przepływu objętości paliwa, definiowanym jako stosunek objętości do czasu, a średnie wartości wymagają całkowania prędkości i zużycia w czasie. W praktyce stosuje się pomiary czasu wtrysku w zakresie 1-15 ms oraz prędkości pojazdu, co pozwala na wyliczenie zużycia paliwa bez konieczności pomiaru lepkości czy innych właściwości fizycznych paliwa. Wskazano, że pomiar prędkości obrotowej sam w sobie nie wystarcza, gdyż zużycie zależy także od biegu i warunków jazdy. Wspomniano o alternatywnych metodach, takich jak pomiar przepływu paliwa za pomocą turbinki lub pomiar ciśnienia spalin, jednak obecnie preferowana jest metoda oparta na czasie wtrysku i prędkości pojazdu. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące systemów komputerowych w samochodach, które monitorują zużycie paliwa, w tym rozwiązania Toyoty z kontrolkami Econo i Power. Poruszono również temat ekonomizera w samochodach z instalacją gazową, gdzie pomiar zużycia gazu wymaga innych metod, często opartych na emulatorach sygnałów wtryskiwaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA