logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVRStudio błąd aplikacji przy symulacji pliku .elf, brak wsparcia dla ATmega8

nual 24 Sty 2008 18:35 1364 4
REKLAMA
  • #1 4730968
    nual
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Ostatnimi czasy chcę się przesiąść z Bascoma na C. Zacząłem wszystko czytać poprzez posty z elekktrody, kurs z EP i EdW. Zainstalowałem sobie AVRSide, gcc oraz AVRStudio. W avrside elegancko mi wszystko kompiluje. Jednak chciałem sobie to troche posymulować i zaczeły się schody. Na początku miałem avrstudio3 i po wgraniu pliku .elf wywaliło mi AVRStudio.exe - Błąd aplikacji
    Instrukcja spod "0x02805c32" odwołuje się do pamięci pod adresem "0x0000007c". Pamięć nie może być "read". Kliknij OK, aby przerwać działanie aplikacji
    Kliknij Anuluj, aby rozpocząć debugowanie programu. Oczywiście równo z tym wyskakuje okienko standartowe okienko Windowsa że wystąpił problem z aplikacją
    AVR i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.

Wgrałem sobie avrstudio4 i do tego sp1, sp2 i dalej to samo. Wgrałem dodatkowe jakieś biblioteki i mogę wybrać w opcjach AVR Simulator V2(preview) tylko że tam nie ma wszystkich procesorów w tym atmega8. Jak Wybiorę tą opcję i np. atmega88 działa bez problemu.

Przeszukałem całe forum i nie znalazłem tego problemu.
    Jestem początkującym w tym temacie więc liczę na wyrozumiałość.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4731052
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    To wybierz AVR Simulator bez V2 bo to V2 to jest dopiero wersja "preview" i nie obsługuje wielu mikrokontrolerów.
  • REKLAMA
  • #3 4731079
    nual
    Poziom 11  
    No tyle się napisałem a tu taki post.......

Jeszcze raz napisze na AVR Simulator wywala mnie z programu.
  • REKLAMA
  • #4 4731151
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    A podczas tworzenia projektu zaznaczasz ten AVR Simulator? Zaznacz coś innego, a później w programie zmień ... jaki masz zestaw komputerowy? nowy - stary?
  • #5 4743890
    nual
    Poziom 11  
    Wczoraj wgrałem ten sam komplet na drugi zestaw komputerowy i wszystko działa. Co do pomysłu, po wgraniu można wybierać tylko z procesorów dostępnych pod daną symulację, a tam jak pisałem wcześniej nie ma atmega8. Sprzęt to laptop z procesorem intel centrino 2x1.8.
REKLAMA