Chodzi mi o czujnik taki jak zaznaczyłem na zdjęciu. Wykrywa kontakt z dowolnym rodzajem materiału.
Potrzebuję takich samych, lub podobnych czujników. Niestety nie znam ani typu ani modelu. Bardzo proszę o pomoc.
Źle sprecyzowałem. Czujnik ten wykrywa obecność przedmiotu wykonanego z dowolnego materiału. Nie jestem pewien na jakiej dokładnie zasadzie (zmiana rezystancji?). Ze względu na kilka czynników najlepiej żeby było to czujnik takiego samego typu, podobnej budowy.
Próbowałeś odkręcić czujnik i obejrzeć dokładnie. PRzeważnie jest jakaś nalepka z nazwą producenta i podstawowymi danymi (parametry zasilania, pinout i przede wszystkim numer katalogowy urządzenia).
Ale ten przedmiot musi najechać na czujnik, czy może być w jakiejś odległości?
Czy przedmiot jest "gruby" (wysoki)?
Czy może się tam coś znaleźć zamiast przedmiotu (np. ruchoma część urządzenia)?
Ostatnio miałem do czynienia z czujnikiem optycznym wykrywającym wszystko co znalazło się w strefie pomiędzy nim, a zadaną odległością.
O. Teraz lepiej widać.
Może faktycznie pojemnościowy. One wykrywają wszystko co się zbliży.
W tej maszynie coś się zepsuło, czy chcesz zastosować gdzieś indziej. Napisz co czujnik ma wykrywać (zapałki, kartki papieru, śruby...) to coś wymyślimy.
Przede wszystkim obejrzyj czujnik. Powinno być coś napisane.
Tak przedmiot wjeżdża na czujnik a następnie jest pobierany z niego przez manipulator. Chodzi o to, żeby PLC dostał sygnał dopiero jak przedmiot będzie na czujniku.
Przedmiot to coś w stylu cylinderka o średnicy około 2,5 cm i wysokości około 2cm. Wykonany może być z różnego rodzaju materiału.
Przy normalnym działaniu nic innego nie powinno się tam znaleźć poza tym cylinderkiem.
Z tych czujników działa mi tylko jeden i wykrywa wszystko co się na nim położy (tzn. daje logiczną jedynkę jeśli tylko coś leży na czujniku, łącznie z moim palcem ) Muszę więc zastąpić czymś dwa 2 niedziałające.
Najlepiej żeby to były takie same czujniki, ale jeśli nie da rady znaleźć to trzeba będzie dać jakieś inne.
Zembol dzięki to chyba ten. Zastanawiam się właśnie co mogło mi te czujniki uszkodzić. Ze specyfikacji wynika, że są zabezpieczone przed zwarciami itp. Gdyby powodem było zwarcie albo coś to pewnie wszystkie by się zepsuły a nie tylko 2 ?
Dodano po 13 [minuty]:
Trochę drogi ten czujnik. Możecie polecić jakiś tańszy o tych samych właściwościach?
mozna by cos u Telco poszukac, moze Sick, Balluf tez bedzie drogi, ja za wsze z pojemnosciowymi mialem ten problem ze sie mechanicznie uszkadzaly, ten selsa to indukcja
Mechanicznie raczej nie miały się jak uszkodzić. Naprawa takiego czujnika pewnie nie jest możliwa? Indukcyjne będą wykrywać tylko części przewodzące prąd?
Pozdrawiam
Dodano po 36 [minuty]:
Czujniki te są potrzebne mi do celów nieprzemysłowych (stanowisko edukacyjne) chętnie więc kupiłbym jakieś używane z demobilu. Gdzie można rozejrzeć się za czymś takim? Będę wdzięczny za pomoc w tej sprawie.
Indukcyjne to takie wykrywające elementy metalowe. Reagują one na zmiany pola elektromagnetycznego (wykorzystują to że w elemencie metalowym indukują się prądy wirowe).
A czujniki wcześniej działały?
Próbowałeś je zamienić miejscami (dokładniej wpiąć czujnik działający w miejsce niedziałającego i odwrotnie)?
Naprawa raczej będzie niemożliwa. Czujniki są przeważnie w obudowie o bardzo wysokim IP, są nierozbieralne (zalane jakimś tworzywem). W ostateczności możesz pomyśleć o odbiciowych czujnikach optycznych. (Gdy cokolwiek przetnie promień świetlny czujnika, wystawi on 0 na wyjście).
A najprościej poszukać czujników pojemnościowych np. na allegro. Czasami można coś kupić za niewielkie pieniążki.
Wcześniej działały. Jak przestały działać i szukałem ewentualnej usterki w połączeniach elektrycznych złapałem się za głowę bo w szynie było mnóstwo gołych przewodów na których było napięcie! Możliwe więc, że było jakieś spięcie. Sprawdzę jeszcze czy dostają prawidłowe zasilanie. Jeśli tak no to już nie ma rady
Jeśli są na 24V podłącz niebieski pod mase, brązowy pod +24V i pomierz napięcie pomiędzy czarnym lub białym i masą po przyłożeniu jakiegoś przedmiotu i bez. Jeśli się zmienia - czujnik jest ok
Tak zrobię. Ale w takim wypadku miałbym "1" na sterowniku. Po przyłożeniu w ogóle nie reaguje dioda na czujniku więc chyba jest kaput, ale sprawdzę jeszcze tak jak radzisz.
PS. Ten jeden działający jest podpięty z tego same zasilania (wszystkie mają zasilanie z jednego kabla, osobne mają tylko przewody sygnałowe i to mnie dziwi, bo jeśli było spięcie to w takim wypadku paść powinny chyba wszystkie? A może tylko te które akurat wtedy były "zadziałane"?
Zgadza się. Przyczyn może być dużo więcej. Czasami czujniki padają "bo tak" czasami coś je ściśnie albo przytrze.
Jeśli dioda nie świeci, a są zasilane z tego samego źródła to pewnie zdechły. Obejrzyj jeszcze dokładnie kabel czy gdzieś nie jest uszkodzony.
Stoi na uczelni i jest moją pracą dyplomową, dlatego tak bardzo zależy mi na znalezieniu jak najtańszego zamiennika lub odpowiednika. Zaraz będę tam jechał i sprawdzę dokładnie napięcia.
Jak na uczelni, to raczej "chołota" się nie dorwała i nie popsuła.
Jeśli nie znajdziesz przyczyny, a chcesz iść po kosztach, może warto rozważyć małe zmiany. Podejrzewam że walce wykonane są z różnego materiału ze względu na różny ciężar. Mógłbyś popodklejać pod walce metalowe krążki i zamiast czujników pojemnościowych (najtańszy 80zł/szt na allegro) kupić czujniki indukcyjne (20zł/szt).
Do tego wykorzystać ten działający czujnik, i pokazać że wykorzystałeś różne rodzaje czujników (czyli przekuć to na Twoją stronę )
I do tego zaoszczędziłem pieniądze czyli wybrałem rozwiązanie najbardziej optymalne O tym nie pomyślałem, jeśli nie uda się nic wskórać to tak zrobię. Dzięki! A znasz może jakieś tanie czujniki indukcyjne o podobnej budowie (płaskie)? Taki kosztuje np. 74 pln, a pewnie cena jest brutto :/
http://www.sels.com.pl/index.php?cPath=37&products_id=535&
Dodano po 1 [minuty]:
A i jeszcze jedno. W S7-200 na wejściach musi być minimum 24V?
Pomyślałbym o takich za 20zł z allegro (albo jeden z allegro, drugi taki jak z Twojego linka). Czujniki umieściłbym na skraju pola gdzie powinien znaleźć się walec. Jak płytka najedzie na czujnik będzie informacja że walec stoi tam gdzie powinien.
Odnośnie napięcia na wejściu cyfrowym - rzuć okiem do dokumentacji. Tam powinno być wszystko na ten temat napisane.
Pomierzyłem dzisiaj napięcia tak jak radziliście. Zasilanie jest ok. Żadnej reakcji na przewodzie sygnałowym po umieszczeniu przedmiotu na czujniku.
Mam na tym stanowisku też jeden elektromagnes. Dzisiaj naraz po wysterowaniu tego elektromagnesu zaczęły mi szaleć dwa inne czujniki indukcyjne (wysyłają serię impulsów do sterownika tak długo jak elektromagnes jest wysterowany). Wcześniej takie coś się nie działo. Co może być powodem?
Jestem załamany. Nie mam do tego dokumentacji elektrycznej a ktoś przy podłączaniu nie pomyślał żeby jakoś oznaczyć przewody, do tego zdarzają się takie niespodzianki, że przewód w zielono-żółtej izolacji służy do zasilania jakiegoś elementu albo wchodzi na wejście do sterowca
To czujnik magnetyczny,jest zamontowany na aluminiowej konstrukcjia, "wyzwala" go ten metalowy płaskownik!
Identyczne używałem pare lat temu.To na pewno magnetyk.
Pozdro
Dodano po 2 [minuty]:
Ten płaskownik,co wygląda jak mocowanie paluszkowej fotki,przesuwa się po aluminiowej prowadnicy,i to on uruchamia czujnik magnetyczny(ten czarny płaski)
Dyskusja dotyczy identyfikacji i wymiany czujnika wykrywającego kontakt z przedmiotem o różnych materiałach, używanego w stanowisku edukacyjnym na uczelni. Czujnik ma wykrywać obecność obiektu (cylindry o średnicy około 2,5 cm i wysokości 2 cm) po najechaniu na jego powierzchnię, sygnalizując to do sterownika PLC. Podejrzewane są czujniki pojemnościowe, które reagują na każdy materiał, lub indukcyjne, wykrywające tylko elementy metalowe. Jeden z uczestników wskazał, że czujnik może pochodzić od firmy IFM Electronic (model KW5001). Uszkodzenia czujników mogły powstać wskutek zwarcia lub innych przyczyn mechanicznych, a naprawa jest trudna ze względu na konstrukcję i wysoką szczelność obudowy. Proponowano także zastosowanie tańszych czujników indukcyjnych z allegro, modyfikując obiekty poprzez doklejenie metalowych elementów, co pozwoliłoby na wykrycie ich przez czujniki indukcyjne. Wskazano na konieczność sprawdzenia poprawności zasilania (24 V) i sygnałów oraz na problemy z zakłóceniami elektromagnetycznymi wywołanymi przez elektromagnesy. Ostatecznie zasugerowano, że czujnik może być magnetyczny, uruchamiany przez metalowy element przesuwający się po aluminiowej prowadnicy, co potwierdza jego charakterystykę działania. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.