logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przemienniki TPSA, skaner uniden, jakiś radiotelefon?

Marcino4 30 Sty 2008 20:58 2536 9
REKLAMA
  • #1 4753428
    Marcino4
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam:)
    mam takie pytanko,od pewnego czasu posiadam skaner uniden,i lubie sobie czasem posłuchać rozmów na częstotliwosciach 460-466mhz.
    dokładnie chodzi mi o przemiennki tpsa i w związku z tym mam pytanie,
    czy jest to możliwe gdybym posiadał jakis radiotelefon na ten zakres przemienników tpsa(pełno takich na allegro) czy jak bym się odezwał na częstotliwosci na której własnie jest prowadzona rozmowa,czy osoby po drugiej stronie na telefonach mnie usłyszą?
    proszę o odpowiedz.z góry dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4753776
    et22
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    I co chcesz tym osiągnąć wizytę Uke? Czy coś innego ?
  • #4 4754005
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Jap napisał:
    TPSA śmiga w FM więc jeśli będziesz miał zlokalizowany nadajnik blisko stacji odbiorczej to myślę, że się przebijesz się przez sygnał odległej stacji nadawczej :o)

Ten system jest taki ułomny że pozwala na dużo więcej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4754949
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    Podobną sytuację miałem może z 10 lat temu.Lincolnem ,podczas skanowania podsłuchałem rozmowę telefoniczną . Jak się okazało był to jakiś tel. bezprzewodowy przywieziony z za wielkiej wody. Pracowali w FM czest gdzieś poniżej podstawy CB. Trwało to kilka mieś. Dałem im wreszcie znać bo niekiedy towarzystwo sie śmiało jak "dwie kumosie spotkały sie". A swoja drogą ciekawe jak długo używali by tego aparatu,precież wiedzieli ,bo wiele razy byli niepokojojeni w trakcie rozmowy gdy ktoś im coś tam dopowiadał w trakcie rozmowy.
  • Pomocny post
    #6 4755728
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    sq6ade napisał:
    Ten system jest taki ułomny że pozwala na dużo więcej.
    A no niestety pozwala, więc lepiej niemówmy o takich rzeczach bo potem młodzi zaczną się bawić i dręczyć biednych ludzi. Trzeba mieć nadzieje że firma nasza ukochana się zlituje i postawi CDMA 450 zamiast NMT.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4756993
    belzebiusz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kiedys jadac pociagiem slyszalem taka rozmowe na mp3 z radiem jak to mozliwe ?

Wyslano z komorki wap.elektroda.pl
  • #10 4757012
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    I tak, i nie. To zależy od samego radia jak wiesz, lecz także od czynników sprzyjających takich jak odległość od stacji bazowej, być może jadąc "zachaczyłeś" o ten sygnał a będąc blisko była taka możliwość. Druga sprawa to selektywność samego radia, czyli możliwość oddzielenia sygnałów użytecznych od zakłóceń, pomijam sprawę że zwykły FM-owski odbiornik chodzi tylko 88-108 więc tak jak mówię duuży czynnik to samo radio.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości komunikacji za pomocą radiotelefonu na częstotliwościach przemienników TPSA w paśmie 460-466 MHz, które są odbierane przez skaner Uniden. Potwierdzono, że TPSA pracuje w modulacji FM, co teoretycznie umożliwia nadawanie i odbiór sygnału, jeśli nadajnik znajduje się blisko stacji odbiorczej, co może pozwolić na "przebicie" sygnału odległej stacji. Jednak skuteczność takiej komunikacji zależy od jakości i selektywności używanego radia oraz warunków propagacyjnych. Wspomniano, że system TPSA jest podatny na podsłuch i zakłócenia, co może prowadzić do niezamierzonych sytuacji, a także że nadużywanie takiej możliwości może skutkować interwencjami i przyspieszeniem przejścia na cyfrowe systemy łączności, takie jak CDMA 450. Przykładem z życia była sytuacja, gdy podsłuchano rozmowę telefoniczną prowadzoną na częstotliwościach FM, co wskazuje na możliwość odbioru analogowych transmisji telefonicznych w tym paśmie. Ogólnie zaleca się ostrożność i poszanowanie prywatności użytkowników sieci TPSA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA