Witam chciałem pokazać moje pierwsza skrzyneczkę do mojego małego autka
Zamierzeniem było to iż mam mały bagażnik ktory jeszcze jest mi potrzebny dlatego potrzebowałem małej skrzyni na dodatek słucham hardstylu, hardtrance czasem hh no i polskiej klasyki wiec wybrałem skrzynie closed.
Nie chodziło o to by słychać mnie było na ulicy bo drzwi przednie i tak mam wygłuszone ale żeby w środku panował ładny basik, szybki i potrafiący zejść dość nisko .
Zaznaczam że robiłem to wszystko pierwszy raz. Wszystkie roboty w domu narzędziami które miałem przy sobie. Ciecie płyt nawet robione własnoręcznie ( 2 dni piłka do metalu !!!). Wszystko poskręcane, i poklejone wikolem dodatkowo sylikon.
Skrzynia była liczona i przeprowadzana była symulacja , która zresztą zgadza sie z ta którą podał mi Rockford.
Przetwornik to Rockford Fosgate P210S4
10 cali
Fs (Hz): 32.0
Re (Ohms): 3.6
Qts: 0.47
Qes: 0.50
Qms: 7.9
Vas (L): 37
SPL (dB - 1W/1M): 86.0
Moc to 200 W RMS/400 W PEAK a większość wie ze rockford pisze realne moce często tez bywa ze sam przetwornik wytrzymuje więcej
.
Optymalna obudowa zalecana przez producenta to 18 L w closed.
Wysokie Qts tez na to wskazuje oraz EBP 64 również.
Kosztorys:
głośnik
200 zł ( Rockford Fosgate P210S4 200W/400W max)
kable,terminal,wkręty 23 zł
kleje butapren i wikol 10 zł
wygłuszenie 20 zł ( o wiele za dużo kopiłem będzie na przyszłość
płyta wiórowa 20 zł ( tez za duża ale będzie na przyszłość )
obicie 15 zł
Cały koszt to 288 zł ale za to przeżycia bezcenne!
Skrzynia zamknięta 20L o wymiarach 32x32x34 zbudowana z płyty wiórowej.
Wrażenia:
Bardzo byłem mile zaskoczony gdy zobaczyłem, ze jest taka specjalna pianka w kształcie koła co sie przykleja do kosza i służy jako uszczelka, po drugie komplet właśnie taki konformitów srebrnych + 1 na zapas !! DO tego wszystkiego kluczyk na imbusa
Widziałem parę głośników ale takiego zestawu jeszcze w żadnym nie było dodatkowy + dla Rockforda.
Mimo że skrzynia jest closed, głośnik w skrzynce daje basik w miarę szybki, i czuć go nawet na sobie !!! W uszach robi sie aż takie ciśnienie w rytm basu
Ciecie ustawiłem na 80 Hz myślę ze jest dobrze muszę poustawiać w radiu bo jest troszkę zabawy.
Na prawdę jestem mile zaskoczony jak głośnik potrafi nisko zejść , skrzynie wytłumiłem ta watolina ale dość mocno.
Napędzam go Rockfordem co zapodaje mu 225 W myślę ze wytrzymał by więcej.
Pozdrawiam
Zamierzeniem było to iż mam mały bagażnik ktory jeszcze jest mi potrzebny dlatego potrzebowałem małej skrzyni na dodatek słucham hardstylu, hardtrance czasem hh no i polskiej klasyki wiec wybrałem skrzynie closed.
Nie chodziło o to by słychać mnie było na ulicy bo drzwi przednie i tak mam wygłuszone ale żeby w środku panował ładny basik, szybki i potrafiący zejść dość nisko .
Zaznaczam że robiłem to wszystko pierwszy raz. Wszystkie roboty w domu narzędziami które miałem przy sobie. Ciecie płyt nawet robione własnoręcznie ( 2 dni piłka do metalu !!!). Wszystko poskręcane, i poklejone wikolem dodatkowo sylikon.
Skrzynia była liczona i przeprowadzana była symulacja , która zresztą zgadza sie z ta którą podał mi Rockford.
Przetwornik to Rockford Fosgate P210S4
10 cali
Fs (Hz): 32.0
Re (Ohms): 3.6
Qts: 0.47
Qes: 0.50
Qms: 7.9
Vas (L): 37
SPL (dB - 1W/1M): 86.0
Moc to 200 W RMS/400 W PEAK a większość wie ze rockford pisze realne moce często tez bywa ze sam przetwornik wytrzymuje więcej
Optymalna obudowa zalecana przez producenta to 18 L w closed.
Wysokie Qts tez na to wskazuje oraz EBP 64 również.
Kosztorys:
głośnik
200 zł ( Rockford Fosgate P210S4 200W/400W max)
kable,terminal,wkręty 23 zł
kleje butapren i wikol 10 zł
wygłuszenie 20 zł ( o wiele za dużo kopiłem będzie na przyszłość
płyta wiórowa 20 zł ( tez za duża ale będzie na przyszłość )
obicie 15 zł
Cały koszt to 288 zł ale za to przeżycia bezcenne!
Skrzynia zamknięta 20L o wymiarach 32x32x34 zbudowana z płyty wiórowej.
Wrażenia:
Bardzo byłem mile zaskoczony gdy zobaczyłem, ze jest taka specjalna pianka w kształcie koła co sie przykleja do kosza i służy jako uszczelka, po drugie komplet właśnie taki konformitów srebrnych + 1 na zapas !! DO tego wszystkiego kluczyk na imbusa
Mimo że skrzynia jest closed, głośnik w skrzynce daje basik w miarę szybki, i czuć go nawet na sobie !!! W uszach robi sie aż takie ciśnienie w rytm basu
Ciecie ustawiłem na 80 Hz myślę ze jest dobrze muszę poustawiać w radiu bo jest troszkę zabawy.
Na prawdę jestem mile zaskoczony jak głośnik potrafi nisko zejść , skrzynie wytłumiłem ta watolina ale dość mocno.
Napędzam go Rockfordem co zapodaje mu 225 W myślę ze wytrzymał by więcej.
Pozdrawiam
Fajne? Ranking DIY