logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zregenerowane kolumny tonsila

Jaceksd70 28 Wrz 2007 18:22 6905 25
REKLAMA
  • Witam!
    Chciałem wam przedstawić moje odrestaurowane kolumny tonsila. Cała odnowa kolumn polegała na regeneracji gosnikow gdn16/15-8 , dokupieniu glosnika wysokotonowego gtc8-10-1 oraz poprawienia wygladu zewnetrznego.:D
    -Wygląd zewnętrzny.
    zaczołem od wyrzucenia przodu. Następnie polakierowałem lakierobejcą boki i tył(najpierw przeszlifowałem je papierem ściernym).
    Poźniej dorobiłem przód z mdf 12mm , zaszpachlowałem nierówności i pomalowałem sprayem czarnym(4warstwy).
    -Koszt
    Membrany do gdn- 11,98 2szt.
    Gł. wysokotonowe- 20zl 2 szt.
    kleje 5zl (vikol i butapren)
    Płyty mdf 2,44zł :D
    szpachla 7zł
    kabel głośnikowy 9,60 za 6m
    przesylki 20zł
    spray 10
    Razem 86,02 zl
    Jak na regeneracjie troche dużo ale graj bardzo ładnie i czysto.
    Teraz zdjecia prosze o komentarze :D dodam ze jako zwrotnica służy kondensator bipolarny 2,2uf i cewka 0,2mh do gdn(taka tylko miałem:|)

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Jaceksd70 napisał 266 postów o ocenie 7, pomógł 8 razy. Mieszka w mieście Rybnik. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4329295
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    te soprany tylko że w mocniejszej wersji pracują w Fenixach tonsila. Ogólnie to ja na nie narzekałem, ale może dlatego że były w tych fenixach strasznie wysoko cięte (dużo do powiedzenia ma "średniotonowy" w tych kolumnach, który jest w zasadzie nisko ciętą wysokotonówką GDW 9/40 bodajrze)
  • REKLAMA
  • #3 4329362
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    ja mysle ze te gtc ma fajny dzwiek może dlatego ze niesłyszałem cic lepszego od gdwk 10-200-4pj stxa:D

Dodano po 33 [minuty]:

Czekam na dalsze komentarze:D
  • REKLAMA
  • #4 4330150
    dalex1
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    ale ten gtc ma 4 ohm a gdn 8
  • #6 4332334
    daro9925
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam
    Nonono gratuluję. Bardzo łodnie wyszły.
    Pewnie grają jak za młodu a może nawet lepiej. Ach te tonsile. Takie głosniki zawsze opłaca się remontować.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #7 4337730
    zylus1985
    Poziom 11  
    Dobry pomysł z pomalowaniem na czarno koszy od gdn-ów, zamierzam też regenerować tonsile 20/40 i chyba zrobię tak samo. Ogólnie wyszły bardzo fajnie.
  • #8 4340427
    lisek1988
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Gratuluje remontu...wszystko ladnie i estetycznie wyglada:)
  • #9 4864066
    Zubowski
    Poziom 14  
    Witam wlozyles w te kolumienki duzo wspanialej pracy kolumienki sa swietne mam takie same ale niestety tylko budy rowniez planuje cos z nich zrobic tylko nie mam do nich glosnikow dawno temu jak jeszcze nie byla dla mnie znana regeneracja wyrzucilem bo posypalo sie zawieszenie moze przy drobnych funduszach kupie jakies tanie glosniczki wkomponuje i beda dobrze graly w piwnicy bedzie czego sluchac przy pracy swietna robota pozdrawiam.
  • #10 4865203
    GZK
    Poziom 12  
    Witam, widze ze profesjonalna robota :wink: ja tez mam te tonslie ZG15C11 i po regeneracji jestem bardzo z nich zadowolony. Tylko ja mam resor górny gumowy a przy obudowach to nic nie robilem wlasciwie, tylko uszczelniłem od wewnątdz obudowe i dałem nową gombkę :D

O tak wygląda jedna z moich kolumienek: :wink:
    Załączniki:
    • Zregenerowane kolumny tonsila 20080302802.jpg (118.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4901674
    Eliminator
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Powinienes regenerowac na piance ...
  • #12 4903084
    Zubowski
    Poziom 14  
    tak rowniez sie z tym zgadzam guma choc nie jest to az tak slyszalne mniej doswiadczonych zmienia dosc powaznie charakterystyke glosnika ale mimo to glosnik ladnie i starannie zrobiony pozdrawiam
  • #13 4904371
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Dużo lepiej wygląda zalakierowany na czarno kosz, nie przekonuje mnie wysoko-tonowy, nigdy go nie słyszałem. Mam takie cudaki do regeneracji, i mam też GDWK jak dobrze pamiętam 9/80/1. Zastanawiam się jedynie nad jak najmniejszą zamkniętą obudową do tych GDNów 16/15 ponieważ pracowały by jako monitorki przy komputerze. Co do zawieszeń to zakłada się jak oryginał chyba że celowo kombinujemy z parametrami głośnika.
  • #14 4904809
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Witam!
    Jezeli chodzi o moje wysokotonowe gtc8/10/1 to ja nie narzekam.W końcu tonsil stosuje je w monitorkach o wartości ponad 300zł. Niedawno kolega dał mi gdn 20/30/4 i właśnie jestem w trakcie regenerowania. Mam zamiar zronić na nim mały subwooferek obudowa myśle ok 27l chyba zamknięta. Dziękuje za pozytywne komentarze moich monitorków:D
  • #15 4905873
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Regenerowałem takie zestawy z 5 razy, i z ciekawości na za każdym razem na innych membranach. Najlepiej wypadały tu zwykłe prążkowane chińczyki, a te które zastosowałeś najgorzej - są zbyt lekkie.
  • #16 4908703
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    No głosniczek zregenerowany:D Według mnie gra bardzo ładnie i nawet nadaje sie na mały subwooferek (narazie testowałem go w obudowie zamkniętej 22l). Oto rzeczy jakie zrobiłem przy regeneracji:
    -Pomalowałem góre kosza na czarno.
    -ponieważ głośnik nie miał cewki zrobiłem ją sam tzn. karkas cewki jest papierowy lakierowany nawinięty drutem ok 0,15mm (dwie warstwy uzwojeń) wysokość uzwojenia 9mm.
    -następnym krokiem była oczywiście wymiana membrany papierowej z zawieszeniem piankowym.
    W przyszłości jak będę miał troszke więcej czasu zrobie do niego obudowe.
    Teraz zdjęcia:

Dodano po 2 [minuty]:

Jutro prześle jeszcze pare fotek lepszej jakości przy świetle dziennym.
  • #17 4916298
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    obiecane zdjęcia.
  • #18 4916456
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    A jak wygląda impedancja Twojej cewki?
  • #19 4916831
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    jak mierzyłem omomierzem to wychodzi 3,3ohm. Nie wiem czy to dobrze ale wydaje mi się że raczej tak.
  • #20 4916955
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4917469
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    We wszystkie rzeczy zaopatrzyłem sie na allegro ponieważ u mnie w mieście jest za drogo. Na allegro mi wychodzi taniej z wysyłką:D
  • #22 4917817
    mateusz885
    Poziom 23  
    Z tego co się orientuje maxim88 ma duży wybór membran o różnych profilach i zawieszeniach, sam się zastanawiam jakie wziąć, a ceny zaczynają się chyba już od 2zł z groszami.

@Edit
    Ciekawe czy razem z membraną daje oczko przeciwpyłowe ;p
  • #23 4919745
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Ja kupowałem w audiokomp. Osłonka przeciwkurzowa jest gratis.
  • #24 4923520
    mateusz885
    Poziom 23  
    Tak jak chaka napisał wydaję mi się że do modelu 16/15 najbardziej pasują te najtańsze "prążkowane chińczyki" u maxima po 2zł, wada jest taka że mają błyszczący lakier i średnio to wygląda, za to wymiarami najbardziej podobne do oryginalnych ;]
  • #25 4923557
    ozeh
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Możnaby spróbować je zmatowić jakimś rozpuszczalnikiem. Tylko delikatnie przetrzeć lekko umoczoną w nitro szmatka.
  • #26 4924683
    mateusz885
    Poziom 23  
    Można spróbować, w końcu 2zł to nie majątek, a efekt wizualny po zmatowieniu czy ewentualnym pryśnięciu jeszcze jej na czarny mat może być o wiele ciekawszy. Oryginalne membrany też są takie prążkowane i z podobnie wykonane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono proces regeneracji kolumn Tonsil, obejmujący wymianę membran głośników niskotonowych GDN16/15-8, dodanie wysokotonowych GTC8-10-1 oraz odnowę wizualną obudów poprzez szlifowanie, malowanie lakierobejcą i sprayem. Zastosowano prostą zwrotnicę z kondensatorem bipolarnym 2,2 µF i cewką 0,2 mH. Dyskutowano o impedancji głośników (GTC 4 Ω, GDN 8 Ω) oraz o konieczności stosowania rezystora szeregowego. Wymieniono różne typy membran – oryginalne, prążkowane chińskie oraz własnoręcznie wykonane cewki. Poruszono temat regeneracji zawieszeń piankowych versus gumowych, wpływu na charakterystykę dźwięku oraz estetyki, np. malowania koszy głośników na czarno. Wskazano źródła zakupu części, takie jak Allegro i Audiokomp, z uwzględnieniem cen i gratisowych osłonek przeciwkurzowych. Omówiono także potencjalne zastosowania kolumn po regeneracji, w tym jako monitory komputerowe lub małe subwoofery w obudowach zamkniętych o pojemności około 22-27 litrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA