logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wyświetlacz LCD do OBDII z ELM322 i RS232?

MikePL1 05 Lut 2008 16:57 17768 17
REKLAMA
  • #1 4772956
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Już kiedyś z kimś dyskutowałem na tym forum i ten ktoś stwierdził, że 'się nie da'. Ja się jednak nie poddaję, gdyż widzę coraz więcej tego typu urządzeń i może ktoś inny się podejmie tego tematu.

A więc chodzi o wyświetlacz LCD, który pokazywałby takie rzeczy jak prędkość chwilowa, obroty, spalanie, kody błędów i wszelkie inne informacje z OBD2.

O takie coś jak tutaj:
    http://scangauge.com/

Posiadam już kabel z układem ELM322 i wyjściu szeregowym. Do tej pory podłączałem go do komputera, ale znacznie wygodniej byłoby mieć to wszystko na ekranie LCD. Czy ktoś wie jak zrobić układ interpretujący dane przesyłane przez port szeregowy RS232? Ja akurat używam układu ELM322, gdyż mój samochód ma OBD2 z protokołem obsługiwanym przez ten układ.

Ale ktoś mógłby się pokusić o zrobienie wszystkiego od zera i użycie układu ELM327, który obsługuje wszystkie protokoły samochodowe OBD2.

Więc wyzwania są dwa.

1.Albo stworzenie tylko układu, który otrzymuje dane z portu RS232 i wrzuca to na ekran (użytkownik musi sam się zaopatrzyć w kabel OBD2 z odpowiednim protokołem).

2. Albo stworzenie od razu wbudowanego czytnika OBD2 obsługującego wszystkie protokoły (czyli układ ELM327) i wysyłający dane na ekran LCD.

A teraz po co to wszystko.

Dzięki takiemu rozwiązaniu ma się dostęp do wszystkich parametrów, które monitoruje komputer w samochodzie. Temperatura powietrza, temperatura powietrza w układzie dolotowym, temperatura cieczy chłodzącej, obroty, stopień otwarcie przepustnicy, obciążenie silnika, praca czujników tlenu, prędkość, napięcie, i wiele innych.

Ponadto można mierzyć sobie czas na 1/4 mili, mierzyć maksymalną i średnią prędkość, mierzyć spalanie itd...

Trzeba tylko zrobić układ, który to wyświetli na LCD.

Jest, na przykład, gość na allegro, który robi takie ekraniki, ale nie są one pod OBD2 tylko trzeba się wpinać w instalację i mącić. A poza tym ten LCD jest trochę za mały. Właściciele polonezów mają radość, ale wątpię czy ktoś posiadający samochód z OBD2 nie wolałby kupić układu, który po prostu wpina w gniazdo i nie musi ciągnąć i rozcinać kabli.

Gość z allegro:
    http://moto.allegro.pl/item301708071_komputer_pokladowy_paliwa_do_kazdego_auta_.html

Układ 327 obsługujący wszystkie protokoły OBD2:
    http://www.elmelectronics.com/DSheets/ELM327DS.pdf

Przykładowe kable z OBD2 na RS232, na USB i na Bluetooth:
    link

A więc chętnie posłucham co inni na to. Czy przydałby się Wam taki 'komputerek'? Jak ktoś jest w stanie zrobić taki układ to nie ukrywam, że znajdzie dużo klientów i zarobi sporo kasy. Zarówno w Polsce jak i poza krajem. Dla przykładu ten scangauge kosztuje 170$, więc przy masowej produkcji się opłaca, gdyż wiemy, że komponenty kosztują niewiele.
  • REKLAMA
  • #2 4779401
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ludzie nie załamujcie mnie... Wątki na temat kolorowych postojówek i magnetyzerów mają kilkanaście stron. A jak ktoś zapoda coś bardziej skomplikowanego to cisza...

Czy na prawdę ludzie wolą mieć kolorowe postojówki niż komputer pokładowy w samochodzie?
  • #3 4780964
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 337
    Kiedyś wstawiłem ten link. http://www.scoobymonitor.co.uk/
    To jest projekt do Subaru. I tu pojawia się problem, ponieważ budowa takiego komputera będzie ograniczona co do marki, modelu rocznika i typu systemu wtrysku a nawet wersji oprogramowania.
  • REKLAMA
  • #4 4781007
    MikePL1
    Poziom 16  
    No dlatego chcę to zrobić przez łącze OBDII. Dzięki temu mamy standardowe protkokoły i jeśli użyjemy układu ELM327 to będzie on obsługiwał wszystkie sposoby transmisji, więc będzie można to podpiąć do dowolnego samochodu.
  • #5 4781775
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 337
    Niestety zastosowanie układu ELM327 nie spowoduje że w Bascomie wystarczy wpisać "get_speed(speed)" i dostaniemy prędkość z dowolnego samochodu. Oprócz znajomości protokołu potrzeba znać adresy danych i polecenia. Informacje te są najczęściej tajemnicą producentów samochodów. Jeśli jakimś cudem uda Ci się zdobyć odpowiednie dane dla danego samochodu to dla innego samochodu dane będą zupełnie inne.
  • #6 4782280
    MikePL1
    Poziom 16  
    Hmmm... w takim razie jakim cudem jest tyle płatnych i darmowych programów na PC, które odczytują wszystkie te dane właśnie za pośrednictwem ELM327?

Bo ja używam kilku takich aplikacji i działają one ze wszystkimi samochodami. Trzeba mieć tylko odpowiedni kabel z układem. Ja akurat mam ELM322 bo taki mi wystarczy (mam tylko jeden samochód), ale podłączałem od znajomego kabel oparty na ELM327 to też nie było problemu. Wydaje mi się, ze wszelkie kwestie adresów i poleceń załatwia i właśnie standardyzuje kabel OBD2.

No pomyślmy... OBD2 stworzono, aby ustandardyzować diagnostykę samochodów. W USA co roku samochody muszą przejść tzw smog test. Czyli podłącza się je pod skaner OBD2 i obserwuje parametry, sprawdza błędy itd. Gdyby ten sposób komunikowania się był niestandardowy i byłby tajemnicą producenta, to mijałoby się to z celem. A tymczasem możesz pojechać do każdej stacji diagnostycznej czy warsztatu i dzięki skanerowi OBD2 będzie możliwy odczyt.

U mnie w komputerze oprogramowanie nie pyta jaki mam kabel i jaki strumień danych czy marka samochodu. Po prostu podłączam kabel a program go wykrywa i od razu się komunikuje.

Poza tym sam produkt, do którego się odwołuję (scangauge.com) dzięki obsłudze OBD2 pasuje do wszystkich samochodów od 1996r wzwyż.
  • #7 4783314
    Dr_Ozda
    Poziom 12  
    Znalazłem w necie taki mały projekcik, może w czymś pomoże.

minikomp opel
  • REKLAMA
  • #8 4789533
    MikePL1
    Poziom 16  
    Dzięki za link. Ciekawa sprawa, ale faktycznie tylko dla opla. Ja tymczasem staram się rozgryźć temat uniwersalnego wyświetlacza, który dzięki wbudowanemu czytnikowi OBD2 może być podpięty do każdego samochodu (z OBD2 oczywiście)
  • #9 5023421
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    i coś ruszyło w temacie, bardzo mnie zainteresował komputer pokładowy poprzez OBDII.
    mam tylko nadzieje że autorowi nie zabraknie sił i pieniędzy na realizację projektu.
  • #10 5029311
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Żle zrozumiałes chyba intencje autora tematu, autor nie będzie tego budował on się dołączy do tych co już zbudowali.
    - Pomysł ciekawy tylko posiadacze gniazd OBDII zwykle maja juz komputery pokłądowe i takie bajerki ich nie interesują.
    Zaś ci co nie mają gniazd OBDII nie mogą liczyć na projekt ponieważ ELM327 na ich aucie nie działa, działa KKL VAG ale dla nich nie ma komputerków pokladowych.
    A takich projektów działających jest więcej.
    - np. OBD2 LCD version C, dwujęzyczny, cena 90 + 15 euro
    http://www.obd2-shop.eu/obd-ii-lcd-model-c-c-34_32.html
    -
    -

-
  • #11 5031921
    hubertbaran
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    jak juz to stadart EOBD bedzie ci potrzebny;] Dane nie zaleza od producenta EOBD i OBD2 sa pierwwszymi standardami w ktrórych połozenie złacza jest okreslone w specyfikacji miedzy narodowej zreszta jak kody błedów.

Ciekawi mnie za to budowa jakiegoś diagnoskopu ma ktoś moze jakas wiedze na ten temat?
  • #12 5031973
    zorg666
    Poziom 22  
    masz rację ale kody błędów P1xxx zależą od producenta.
    na elektrodzie jest kilka linków do komputerków pokładowych i wyżej kolega podał ten link komputerka za 90 + 15 euro tam jest także schemat urządzenia.
    urządzenia sa dość proste, oprogramowanie jest kluczem do efektu koncowego.
  • REKLAMA
  • #14 5037221
    zorg666
    Poziom 22  
    Taki komputerek powinien wyświetlac:
    kody bieżace błedu,
    parametry adaptacyjne,
    czas wtrysku.
  • #15 5068482
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 762
    Ja mam taki pomysł
    Między oryginalnym kablem a portem rs232 komputera do którego jest wpięty kabel włączyć drugi port rs w roli monitora danych. Potem otrzymane protokoły analizować i porównywać z wskazaniami komputerowego programu. A potem program w bascomie i wszystko. Sam bym spróbował ale niestety nie posiadam samochodu. Uważam że można by np. zrobić obrazowanie parametrów na wyświetlaczu w formie wykresów co było by łatwiejsze w interpretacji niż dane liczbowe.
  • #16 5107637
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    pomysł z wykresami dobry ale wykresy sa możliwe tylko dla pewnych funkcji.
    -
  • #17 5112966
    zorg666
    Poziom 22  
    Ze względu na niskie ceny wyświetlaczy OLED ( odtwarzacze lyra -2801) ja bym je zastosował jako wyświetlacz informacji a czytał dodatkowym modułem sygnały OBD i wysyłał do lyry tylko gotowe ekrany z informacją poprzez usb.
    W module obsługi OBD zastosował bym uProcesor LPC2148.
    Jeszcze tylko software i można czytać błedy.
    -
  • #18 5210424
    czar
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Kiedyś pod tym adresem http://a3-club.net/forum/viewtopic.php?t=6208
    był projekt vaga zrobionego na wyświetlaczu LCD, można było odczytywać błędy i kasować. Nie ma może ktoś gdzieś zapisanego takie projektu. Czasem nie chce mi się nosić laptopa żeby odczytać błędy i je skasować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy uniwersalnego wyświetlacza LCD do odczytu danych z interfejsu OBD2 za pomocą układów ELM322 lub ELM327 i komunikacji przez port RS232. Celem jest wyświetlanie parametrów takich jak prędkość chwilowa, obroty, spalanie oraz kody błędów bez konieczności używania komputera. Układ ELM327 obsługuje wszystkie protokoły OBD2, co umożliwia podłączenie do różnych marek i modeli samochodów, jednak implementacja wymaga znajomości protokołów i adresów danych, które nie zawsze są publiczne. Wskazano, że standard OBD2 i EOBD ujednolica diagnostykę, ale niektóre kody błędów (np. P1xxx) mogą być specyficzne dla producenta. W dyskusji pojawiły się przykłady gotowych projektów i urządzeń, m.in. skanerów dedykowanych dla konkretnych marek (np. Opel) oraz komputerków pokładowych dostępnych komercyjnie. Proponowano wykorzystanie mikrokontrolerów (np. LPC2148) oraz wyświetlaczy OLED do prezentacji danych, a także pomysł monitorowania transmisji RS232 w celu analizy protokołów i tworzenia własnego oprogramowania w Bascomie. Podkreślono, że kluczowa jest warstwa oprogramowania, a hardware jest stosunkowo prosty. Dyskusja zawierała także linki do projektów i przykładów urządzeń oraz sugestie dotyczące wizualizacji danych, np. w formie wykresów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA