logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
  • LCD do LPT
    Było już kilka takich wyświetlaczy więc każdy pewnie wie o co chodzi:)

-Wyświetlacz z allegro 4x20 50,75zł z przesyłką
    -kabel 20 żyłowy 2m 4zł
    -wtyczka LPT 4,40zł
    -obudowa stary budzik (ojciec zegarmistrz)

schemat jest tu w tym poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic338161.html
    ale odrazu powiem że nie warto robić z gniazdem centronics bo dużo problemów może z tego wyniknąc lepiej odrazu wlutować kable do płytki a z drugiej strony LPT.

LCD do LPT

LCD do LPT

LCD do LPT

LCD do LPT

LCD do LPT[img]

LCD do LPT[/img]

Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=JWfIc2gImWg

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pyza666
    Poziom 13  
    pyza666 napisał 114 postów. Mieszka w mieście Gdańsk. Jest z nami od 2005 roku.
  • #2 3875227
    user+
    Poziom 2  
    Też skonstrułowałem podobny wyświetlacz, tylko, że z gniazdkiem cenronics (tak jest dużo praktyczniej).
    Widze, że obsługujesz wyświetlacz programem ja lcd's. Ogulnie fajna konstrukcja, tylko troche dużo dałeś za wyświetlacz, ja za swój 4x20 z podświetlaniem (używka) kupiłem za na allegro za 25 zł z przesyłką. Czym zasilasz swój wyświetlacz ???

[_P_]
  • #3 3875233
    milypl
    Poziom 13  
    To i ja dorzuce swój LCD :D

LCD do LPT
  • #4 3875340
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    ładnie CI to wyszło :) Ja może zrobię z Nokii 3310 bo gdzieś mi się w szafie taka wala :P

A napisz mi jeszcze tylko jakiego programu używasz do wyświetlania informacji na nim?
  • #6 3875417
    MiChAś_17
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Całkiem sympatycznie to wygląda. Już wcześniej sam zrobiłem coś takiego na wyświetlaczu od nokii ale takie ładne nie było, poza tym całkiem niechcący przegrzałem wyświetlacz (lutownica transformatorowa) i tak skończyła się zabawa. Do tej pory nie kupiłem drugiego wyświetlacza. Daję 5/6 ze względu na to, iż schemat zapożyczony, ale liczy się trud włożony w powstanie takiej zabaweczki:)
  • #8 3875666
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3875799
    gbr3
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam
    Dobry pomysł z tą obudową od zegarka, ja zrobiłem sobie podstawkę z pleksy ale trochę krzywo się wygięła.Jak dla mnie to 10/10 za pomysł z obudową:D.

Ps: Przyłączam sie do kolegi Krzyzak94 czy da sie takie cos zrobić z wyświetlacza od mp3?
  • #10 3875883
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3876087
    pyza666
    Poziom 13  
    Program jalcd's moge dać config jak ktoś chce.(config zapożyczony od kolegi mrrudzin który bardzo starannie i z przemyślunkiem rozmieścił elementy na wyświetlaczu a ja dodałem parę rzeczy od siebie)
    Zasilanie jest z usb kabel z kamerki internetowej:)
    Z tyłu będzie jeszcze zślepka z tego czerownego kawałka plastiku i dziury na potencjometry
  • #12 3876331
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3876389
    pyza666
    Poziom 13  
    To bez znaczenia bo wielkość wyświetlacza ustawia się w programie.
  • #14 3877367
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2587
    wyswietlacz jak wyswietlacz, zadna nowosc... ale, estetyka wykonania i ogolny wyglad (mimo ze obudowa byla gotowa)... hmm naprawde BARDZO porzadnie sie prezentuje
  • #15 3877416
    pyza666
    Poziom 13  
    W sumie obudowa nie była do końca gotowa, bo podstawki nie było a musiała być pod odpowiednim kątem co do plexi to też nie wiem czy była oryginalna być może ze była cięta w każdym bądź razie na pewno była polerowana:)
  • #16 3877473
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Wrzuć zdjęcie wnętrza. Taniej byłoby zastosować potencjometry montażowe niż duże obrotowe, regulacje kontrastu i podświetlania, ustawia się tylko raz.

Cytat:
    Mam pytanie czy da sie to zrobic z wyswietlacza od MP3?

Masz na myśli taki malutki wyświetlacz ? I co chciałbyś na nim wyświetlać ?

Pozdrawiam
  • #18 3877669
    gbr3
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    No chociażby spectum z winampa
  • #19 3877988
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1597
    Też mam takie coś tyle że dwa wyświetlacze - jeden to 2x16 a drugi 2x20. Steruje programem smartie.
  • #20 3878061
    mattik93
    Poziom 11  
    Witam! mam siemensa mc 60 mógłbym wykorzystac z niego wyswietlacz?
    Pozdrawiam
  • #21 3878087
    lukas_sa
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Obudowa bardzo fajna; ja bym zmienił ten brąz ale to już zależy od gustu ;). Mam 2 pytania:
    Czy wyświetlacz musi mieć jakiś specjalny sterownik(np. HD44780) czy może być on obojętny??

Jakim programem otwiera się plik "moja konfiguracja jaLCDs.cfg"
  • #22 3878171
    piotrekhbn
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam też zamierzam się kupić wyświetlacz tylko nie wiem czy lepiej będzie jeśli umocuje go w obudowie wolnostojącej np. na biurku czy w zaślepce na cd-rom w komputerze ale chyba zrobie to na biurko:)
  • #23 3878884
    pyza666
    Poziom 13  
    Najlepiej żeby był zgodny z HD44780 bo to jest taki standard i wtedy nie ma większych problemów z podłączeniem.
    Co do "moja konfiguracja jaLCDs.cfg" to jest to config do programu jalcd's.

Co do umiejscowienia wyświetlacza to lepsze jest biurko bo wszystko lepiej widać ale to zależy gdzie masz kompa postawionego.

Z tym brązem to nie do końca wiem o co chodzi ale jeżeli o jedno z tych ostatnich zdjęć to odbicie lampki która daje żółte światło, normalnie maska wyświetlacza jest czarna.
  • #24 3879205
    mateur
    Poziom 15  
    lukas_sa napisał:

Jakim programem otwiera się plik "moja konfiguracja jaLCDs.cfg"

właśnie programem "jaLCDs" :D

Pozdrawiam
  • #25 3879296
    konra94
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Fajne wykonanie nie powiedzialbym ze obudowa jest z budzika gdybym nie wiedzilal
  • #27 3879515
    pyza666
    Poziom 13  
    No projekt fajny ale dużo więcej roboty niż przy LPT.
  • #28 3879690
    gariz
    Poziom 14  
    czy LCD BT42008V1SP04 bedzie sie nadawal (fotka ponizej)?? strasznie sie napalilem na zrobienie takiego gadzeta!!! podobno ma sterownik HD44780 ale czy mozna to jakos spr przy zakupie przez internet??
    Załączniki:
    • LCD do LPT 1122.jpg (72.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 3879715
    pyza666
    Poziom 13  
    Z tego co widze to ma 14pin więc jak się domyślam nie ma podświetlenia ale powinien sie podłączyć normalnie bez 2 ostatnich pinów.
    Osobiście polecam jakiś z podświetleniem bo samemu cięzko dorobić.
  • #30 3879769
    gariz
    Poziom 14  
    a moze mi ktos powiedziec dlaczego tu ( http://www.realitynet.pl/articles/lcd/schemat_2.jpg ) widze schemacik okrojony o kilka elementow wzgledem strony jaLCDs ( http://www.jalcds.de/images/4x20backlight.gif)??
    czy one sa iezbedne do dzialania??

czy ten uklad mozna zasilac wprost z zasilacza komp?? tam jest przeciez stab +5V??

pyza666 thx - nie zwrocilem uwagi na sprawe podswietlenia chyba zdecyduje sie na taki http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=560

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wyświetlacza LCD 4x20 podłączanego do portu LPT komputera. Autor wykorzystał tani wyświetlacz z Allegro, kabel 20-żyłowy oraz wtyczkę LPT, a obudowę wykonał z elementów starego budzika. Schemat połączeń jest dostępny na forum elektroda.pl, jednak zaleca się unikanie gniazda Centronics na rzecz bezpośredniego lutowania przewodów do płytki i portu LPT, co eliminuje problemy z działaniem. Do sterowania wyświetlaczem używany jest program jaLCDs, którego konfiguracja jest dostępna i pozwala na ustawienie rozmiaru wyświetlacza (np. 2x16 lub 4x20). Zasilanie LCD pochodzi z portu USB (5V), często z kabla od kamerki internetowej. Dyskutowano także o możliwości zastosowania wyświetlaczy z innych urządzeń, takich jak Nokia 3310, MP3 czy Siemens MC60, jednak mogą wystąpić problemy ze sterownikami. Standardem sterownika LCD jest HD44780, co ułatwia kompatybilność i podłączenie. W kwestii montażu przewodów do wyświetlacza poruszono temat użycia taśmy HDD lub gold pinów (żeńskich i męskich) dla łatwego demontażu i wymiany. Podświetlenie LCD jest istotne, zaleca się wybór modeli z podświetleniem, gdyż samodzielne dołożenie jest trudne. Regulacja kontrastu i podświetlenia odbywa się za pomocą potencjometrów, a w bardziej rozbudowanych wersjach możliwe jest sterowanie podświetleniem z poziomu komputera. Użytkownicy polecają programy Smartie i jaLCDs do obsługi wyświetlaczy, a także wskazują na dostępne projekty USB jako alternatywę, choć bardziej skomplikowaną. Konfiguracja portu LPT i ustawienia programu są kluczowe dla poprawnego działania. Projekt cieszy się pozytywnymi opiniami za estetykę wykonania i funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA