logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oki ML390 Elite - drukarka drukuje nieczytelne znaki po instalacji sterownika

DABEK 30 Gru 2003 17:31 2631 22
REKLAMA
  • #1 455941
    DABEK
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    dostalem taka drukarke po wlaczeniu drukarka zachowuje sie teoretycznie ok drukuje testy i parametry jednak przy instalowaniu sterownika przy druku strony fabrycznej drukuje tylko jakies glupoty zachowuje sie tak jakby sterownik byl nieten sterownik mam z plyty win wiec chyba jest ok jesli ktos ma jakies sugestie co z nia moze byc bede wdzieczny
    pozdrawiam t.d
  • REKLAMA
  • #2 456091
    DABEK
    Poziom 15  
    jeszcze zapomnialam dodac ze drukarka ta posiada dziwne złącze pod przełącznikami coś jakby na karte wielkość gdzieś karty do telefonu
  • #3 456096
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    prawdopodobnie masz drukarkę ustwioną w innej emulacji. Sprawdź na wydruku testowym jaka emulacja jest włączona i albo zainstaluj taki sterownik, albo zmień emulację. Ewentualni euszkodzony kabel drukarkowy.
  • REKLAMA
  • #4 456151
    DABEK
    Poziom 15  
    emulacje zmianiałem sa 3 mozliwosci na rzadnej nie drukuje poprawnie
    zostawiam na epsonie
  • #5 456196
    DABEK
    Poziom 15  
    kabel jest tez ok sprawdzalem na innej drukarce
  • #6 456208
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Przy włączeniu drukarki przytrzymaj przycisk FF. i zobacz co drukuje.
  • #7 456246
    DABEK
    Poziom 15  
    jesli chodzi o form feed to trzymajac przycisk przy wlaczeniu drukarka tylko rusza karetka przycisku ff nie widze
  • #8 456804
    DABEK
    Poziom 15  
    ciekawi mnie tez gniazdo na ta karte co to jest moze ktos zna te drukarki
  • #9 457778
    DABEK
    Poziom 15  
    moze ktos wie na jaki uklad przychodza sygnaly po zlaczu rownoleglym i czy to mozliwe ze on padl
  • #10 458496
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    po pierwsze jak bys mogl to uzywja guzika zmien bo pewnie zaraz jakis moderator sie przyczepi :!::!::!:

po drugie wyslij na port drukarki pod czystym dosem jakis plik tekstowy (np: copy autoexec.bat lpt1) i zobacz czy wydrukuje jego zawartosc

reszta to tylko jak przejdzie to co mowilem jak nie daj znac pomyslimy dalej

po trzecie jaki sterownik uzywas??? jak z Windowsa to go usun od razu i zainstaluj sterowniki z internetu ze strony OKI tu masz link: http://www.oki.com.pl/fcgi-bin/public.fcgi?fr...prid=236&productId_4=236&OSId=0&languageId=27

po czwarte jakiego Windowsa uzywasz???? (moze tu jest problem jesli plik tekstowy zostanie wydrukowany poprawnie stawial bym na windowsa i byc moze jego uszkodzenie)

po piate jakie inne sterowniki drukarek masz lub miales zainstalowane w systemie??? sprawdz czy tu nie powstaje konflikt

pozdrawiam
  • #11 458726
    DABEK
    Poziom 15  
    jak wysylam jakis plik po czystym dosie to drukuje tez glupoty np autoexec wydrukowała tak
    oecndpgrpr=(5)C\IDW\OMN\g.p)
    oecncdpg eet82
    ebp,C\IDW\OMNebd.y
    przy drukowaniu innych textowych jest tosamo jakis szyfr pozytywne jest tylko to ze ten sam plik drukuje zawsze tak samo
  • REKLAMA
  • #12 458887
    kosmita
    jesli dobrze pamietam linie pierwsza z autoexeca to masz drukowana co druga litere wiec najprawdopodobniej masz uszkodzony bufor lini sterujacych (linie danych ida prosto do procesora) albo cos z kablem (sprawdz najpierw kabel) moim zdniem nie jest wystawiany ze strony drukarki albo Sygnal BUSY albo STROB tak czy sieka jesli to bufor to wymieniasz go w calosci... jest to scalaczek 74LS06 w poblizu zlacza centronix... aha jest to scalak montowany powierzchniowo a nie normalny

pozdrawiam

PS daj znac czy pomoglo
  • REKLAMA
  • #13 460172
    DABEK
    Poziom 15  
    najpierw musze taki uklad smd miec nie chcialbym sie bawic ze zwyklym napewno dam znac jak to sie skonczylo narazie dzieki
  • #14 461890
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 216
    Ja bym to tak widział:
    1. zrób jej reset ale wcześniej wyjmij karte RS-422 jeśli taka jest zamontowana.
    2. Weź drugi kabel , przelutuj złącze centronix , i daj jej wydruk testowy z innego kompa. A dopiero po tym zacznij się zabierać za bufor itd...
  • #15 461945
    DABEK
    Poziom 15  
    podlaczylem juz do tego kabla i kompa inna drukarke i jest ok dlatego to otpada karty rs ta drukarka nie ma moglbym sprobowac resetu ale nie wiem dokladnie ktore klawisz trzeba przy wlaczaniu nacisnac
  • #16 462701
    kosmita
    to na pewno nie jest sprawa ustawien ale jak chcesz sei bawic w resety to na wlasna odpowiedzialnosc: wlaczasz dukarke z wcisnietymi dwoma skrajnymi lewymi przyciskami na panelu (czyli mode i sel) to jest reset ustawien... sposobu na gleboki reset nie moge powiedziec..
    pozdrawiam
  • #17 462752
    jank26
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    może pomogłoby skopiowanie epromu z innej sprawnej drukarki
    tego typu(o ile występuje w tej drukarce)
    miałem podobny problem w drukarce Seikosha 2400
    i po wyczyszczeniu epromu i przepisaniu zawartości epromu
    z innej sprawnej drukarki problem został rozwiązany
    pozdrawiam
    jank
  • #18 462779
    kosmita
    zanim jednak zacznie cos kopiowac i resetowac to niech najpierw wymieni bufor kostuje ok 15 zł netto i chyba to było by najtansze rozwiazanie... jesli bylo by cos jeszcze nie tak to zauwazcie ze z buforma linie sterujace ida bezposrednio na procesor wiec jesli cos takiego wystepuje to raczej nie z powodu stawien.. nie w tej drukarce.. jest to jedna z lepszych konstrukcji OKI i watpie zeby cos takiego mialo miejsce jesli juz nie byl by to bufor stawial bym na procesor...

moim zdaniem to bufor bardzo zadkolecialo cos innego... najlepiej podlaczc i sydrukowac cos z programu ktory bada stan linii sterujacych przed wydrukiem.. na przyklad QUATRO PRO

pozdrawiam
  • #19 472618
    DABEK
    Poziom 15  
    nietety wymienilem uklad 7406 zadnych efektow drukuje to samo co przed wymiana zaczynam tracic nadzieje szkoda mi tylko tej drukareczki jest naprawde w dobrym stanie moze macie jakies jeszcze inne sugestie a o quatro niewiele wiem nie mam takiego programu
    jeszcze jedno eprom chetnie bym skopiowal ale skad wsad to nie jest320 lub321 osobiscie pierwszy raz spotkalem sie z 390
  • #20 473303
    kosmita
    to teraz sprawdz wszystkie sciezki dochadzace z interfejsu do 7406 elektrycznie na przejscia sprawdz czy plytka nie jest peknieta czasami zdaza sie ze przepusty puszczaja i sciezka mimo ze jest to nie przewodzi to samo sprawdz ze sciezkami dochodzacymi z 7406 do procesora jesli wszestko ok to najlepiej pod lupa sprawdz sam procesor (zdazylo mi sie ze noga jedna byla lutowana ale lut byl zimny i po pewnym czsie drukarka zaczela zachowywac sie zle) jak to nie to to zrob reset ustawien czyli lwaczas drukarke z wcisnietymi dwoma skrajnymi lewymi klawiszami mozesz tez zrobic reset ustawien papieru a robisz to wlaczajac drukarke z dwoma skrajnymi prawymi klawiszami (resety mozesz tez zrobic przed sprawdzaniem plytki) jak to nie pomoze najprawdopodobniej uszkodzony jest sam procesor, tyle ze to mozna stwierdzic dopiero jak wymieni sie go wiec...

pozdrawiam
  • #21 477180
    DABEK
    Poziom 15  
    ta naprawa idzie mi jak krew z nosa najsmieszniejsze jest to ze juz sie poddalem ale przedtem pojechalem do brata na inny komputer po puszczeniu wydruku nie wiezylem wlasnym oczom wszystko ok zabralem france do wlasciciela oddaje mu podlaczam a ona znowu glupieje juz nic nie wiem zaczolem wysnowac deziwne wnioski ale czy to mozliwe
    1 ze moze trzeba ustawic w biosie jakos ten lpt1
    2 ze moze kabel do tej drukarki musi byc jakis specyficzny na 1 chodzilo na dwoch innych nie
    3 moze faktycznie mam jakis zimny lut
    jesli moge sie spytac ktory to procesor wisi na wejsciu portu
    i czy jest mozliwa ktoras z moich hipotez
    jutro jade jeszcze raz z nia do brata
  • #22 477486
    kosmita
    poprzestawiaj w biosie komputra ruzne porty i proboj drukowac (SPP, EPP itd) moze to to :) ale skasowac bedziesz mogl za naprawe elektroniki

pozdrawiam
  • #23 478762
    DABEK
    Poziom 15  
    tak na przyszłosc jesli kogos cos takiego spotka niech probuje na poczatek zmienic ustawienia portu nie zaczynac od wymiany elektroniki chociaz takie doświadczenia nie zgina ale poco moja drukarka juz chodzi i jest ok
    dzieki wszystkim za pomoc w szczegulnosci kosmicie pozdrawiam tomek.d

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Oki ML390 Elite po instalacji sterownika z płyty Windows drukuje nieczytelne znaki, mimo że testy fabryczne i parametry są poprawne. Problem nie wynika z kabla, który działa z innymi drukarkami, ani z ustawień emulacji, które zostały zmienione bez efektu. Próby resetu drukarki (przytrzymanie przycisków mode i sel) oraz wymiana bufora lini sterujących (układ 74LS06 SMD) nie przyniosły poprawy. Wydruki z czystego DOS-a również zawierają zaszyfrowane znaki, co wskazuje na uszkodzenie bufora lub problem z liniami sterującymi między portem a procesorem. Sugerowano sprawdzenie ciągłości ścieżek elektrycznych na płytce, zimnych lutów oraz ewentualną wymianę procesora. Ostatecznie problem okazał się związany z ustawieniami portu LPT w BIOS-ie (tryby SPP, EPP itp.), które po zmianie umożliwiły poprawne drukowanie. Zaleca się najpierw testować ustawienia portu i połączenia sprzętowe przed wymianą elementów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA