logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie Pentium Dual Core E2200/E2180 na Asrock 775Dual-VSTA - RAM 667MHz?

Robsono 18 Lut 2008 14:04 4909 6
REKLAMA
  • #1 4818225
    Robsono
    Poziom 2  
    Mam płytę główną Asrock 775dual vsta a mam zamiar kupic sobie e2200 lub
    e2180 i nie wiem czy uda mi się coś podkręci (nigdy tego nie robiłem)
    a słyszałem że sie dobrze kręcą mam też jeszcze jeden problem mam ram goodram 2gb ddr 667mhz w dual dual channel i w biosie pisze 226mhz ddr2
    533 czy nie powinno tam byc 667mhz??

Mam zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4822742
    userek
    Poziom 13  
    kup coś za conajmniej 300zł na p31 lub p35 chipsecie najlepiej abit,dfi,foxconn,asus te płyty są odpowiednie pod o/c
  • REKLAMA
  • #4 4832788
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Doświadczenia z podkręcaniem podobnych sprzętów ma tu każdy :P jesteś w dziale poświęconym oc :).
    W intelu raczej niczego nie zjarasz bo się prędzej wyłączy - ma poprostu zabezpieczenie ale temperatura jest dosyć ważna dla żywotności procka i nie tylko dlatego narazie daj sobie spokój z podnoszeniem napięć - to zostaw sobie jak już będziesz wiedział co robisz :P a i bez tego intele nieźle się kręcą. Pierwsza sprawa to zmień pastę na procku na coś lepszego, no chyba że cały cooler zmienisz na coś lepszego :D następnie zainstaluj sobie jakiś program który będzie Ci pokazywał temperaturę np speedfan i do tego program orthos - wybierasz "torture test" - i obserwujesz przynajmniej 2 godziny - nie powinien sypnąć błędami, wtedy możesz mówić że jest stabilnie. Torture test mocno obciąża procka i pokaże Ci czy system po oc jest stabilny i jak wygląda temperatura w stresie. Samo podkręcanie polega na wizycie w biosie i podnoszeniu megaherców fsb tylko musisz uważać na to, że jak podnosisz fsb to podnoszisz szybkość wszystkiego co masz w kompie i tu trzeba uważać, - takie urządzenia jak grafa, hdd, czy jakieś karty wpięte na pci bardzo nie lubią podnoszenia im częstotliwości fsb dlatego musisz znaleść opcję w biosie i ustawić ich taktowanie na sztywno -dla pci 33mhz, dla pci-ex 99mhz czyli wszystkie opcje "auto" przy frequency zmieniasz na "manual". Teraz jest taka zalezność, że podnosząc fsb dla proca o 1 mhz ram podnosisz o 2 mhz dlatego jak zaczynasz oc musisz "zwolnić" trochę ram bo jeżeli jest on ddr800 (niestety nie podałeś) to na auto masz teraz procek 200mhz a ram 400mhz (ddr800 - dzielnik 1:2) czyli jeżeli teraz podniesiesz procka na fsb np 250mhz to zarządasz od ramu 1000mhz i oc może się skończyć z winy ramu. Dlatego zmniejsz taktowanie ramu z nominalnej ddr800mhz przed rozpoczeciem oc.
  • REKLAMA
  • #5 4874300
    qrek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja mam Gigabyte na P31 i Dual Core E 2180 (2Ghz). Bez żadnego problemu chodzi stabilnie na 3GHz, na 3,2GHz daje się go odpalić ale dość się grzeje i trzeba podnosić napięcie. Jedyne co to wymieniłem wentylator na duży, w stresie dochodzi do 48stopni, normalnie ma około 30-tu. Grzech nie kręcić tego procesora :)
  • #6 4882376
    piotrek7700
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    ta płyta jest do niczego.... chociaż może zmienię zdanie jak zamontuję inne kości ram'u bo mam ze starej płyty głównej jak wymieniałem wziąłem 2 giga ale w ddr1 i ram nie pozwala kręcić więcej niż o 10 %. a zauważalny przyrost wydajności można zauważyć od około 30 %. . . i wywala mi jeszcze jakiś błąd na dyskach sata 1. nie chce system wystartować. do oc poleciłbym asusa z seri deluxe. w tym asrock'u nawet mnożnik dla procka, jest zablokowany a można zmieniać... więc... lipa... nawet kontroli napięć dla ram, procka nie ma.... jest jakiś syf.... ale na nową płytę nie mam kasy. . .
    chciałem wykręcić go ale. . . wcześniej na asus k8 i amd 2600+ spokojnie chodziłem zamiast standard 1,6 GHz, to udało się podnieść o giga:) i te same kości ram'u chodziły no problem. . . . tylko większe chłodzenie było potrzebne niż to co było z prockiem. . . .
  • #7 4882891
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Procek e2160 MAX!! innego sie nie oplaca dokładać.

Płyta asrock nie jest taki tragiczny ale jesli jeszce nic nie kupiles bierz GB na P31 bedziesz o wiele bardziej zadowolony i pozwoli on na ladne OC. W granicach 2.8Ghz bez problemu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podkręcanie procesorów Intel Pentium Dual Core E2200 i E2180 na płycie głównej Asrock 775Dual-VSTA jest ograniczone ze względu na niską jakość i brak funkcji OC tej płyty, m.in. zablokowany mnożnik i brak kontroli napięć. Użytkownicy zalecają wymianę płyty na modele z chipsetami P31 lub P35 (np. Gigabyte, Asus, Abit, DFI, Foxconn), które lepiej wspierają podkręcanie i pozwalają na stabilne osiągnięcie wyższych taktowań, np. E2180 stabilnie działa na 3 GHz. Podnoszenie FSB w BIOS-ie jest podstawową metodą OC, a ważne jest monitorowanie temperatury procesora (np. programem SpeedFan) oraz testowanie stabilności (np. Orthos). Wymiana pasty termoprzewodzącej i chłodzenia na lepsze jest rekomendowana. Co do pamięci RAM DDR2 667 MHz, BIOS pokazuje 226 MHz (co odpowiada efektywnemu 533 MHz), co jest typowe dla ustawień domyślnych i może wymagać ręcznej konfiguracji. Zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF jest wymieniony, ale nie oceniano jego wpływu na OC. Ogólnie, dla efektywnego podkręcania lepiej zainwestować w lepszą płytę główną i chłodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA