logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować WiFi na 100m? Problem z ograniczoną łącznością

mariusz689 21 Lut 2008 15:41 1911 7
REKLAMA
  • #1 4830134
    mariusz689
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witajcie, męczę się od kilku godzin nad konfiguracją sprzętu Wifi. Niby że jestem podłączony pod router bezprzewodowo ale pisze że" Ograniczenie lub brak łączności" Możesz nie mieć dostępu do internetu lub niektórych zasobów sieciowych. Ten komunikat wystąpił ponieważ się nie przypisała adresu sieciowego do tego komputera"

Naaczytałem się tego wszystkiego w necie i nic. Nie wiem gdzie co mam wpisać jak ustawić. Proszę was o szybką pomoc.

Dzięki pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 4830189
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Komputer nie otrzymał IP z serwera DHCP.
    Jest aktywny serwer DHCP na routerze ?
    Ewentualnie wpisz ustawienia IP ręcznie.
  • REKLAMA
  • #3 4830262
    mariusz689
    Poziom 15  
    Nie dość że modem potrafi zrywać połączenie z netią to jeszcze mam tak banalne problemy jakie mam. :|

Dodano po 5 [minuty]:

Jak ktoś mi nie pomorze to zaraz mnie szlak trafi....

Dodano po 2 [minuty]:

Powiedz mi Jakie adresy IP i gdzie mogę je wpisać... jestem zielony w tym więc proszę kogoś o pomoc :)

Dodano po 1 [minuty]:

Co mam ustawić na AP aby nadawał internet i aby sieć była zabezpieczona. Proszę krok po kroku mi opisać ...

Dodano po 7 [minuty]:

Jest aktywny serwer DHCP na routerze ? = tak
    Ewentualnie wpisz ustawienia IP ręcznie. = gdzie mam wpisać? I jakie numery IP ??

Dodano po 5 [minuty]:

No dobra... Karta Wifi pobrała wszelkie adresy IP, pokazuje że połączenie jest znakomite. Lecz gdy przez Wifi chcę się połączyć z routerem nie mogę. ale przecież jestem połączony. Co w takim razie muszę zmienić na routerze aby było połączenie z internetem. ??

Dodano po 30 [minuty]:

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #4 4830509
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    po pierwsze: używaj przycisku pisownia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    po drugie:
    jaki masz modem/router, jaka kartę wifi w laptopie, jakie anteny oraz podaj przybliżoną odleglosc/przeszkody na drodze sygnału
  • REKLAMA
  • #5 4830560
    mariusz689
    Poziom 15  
    fajnie że ktoś się odezwał :)

Modem: linksys am200
    router z wifi: sparklan wrtr-141
    karta sieciowa: Edimex EW-7128G

Sygnał bardzo dobry bo odległość 5 metrów. Chcę ustawić link na tą odległość później gdy będzie wszystko oki to zaniosę kartę sieciową mojej siostrze, 100m, widoczność 100%.

Także proszę was o pomoc. Jak mam ustawić. Mam nadawać jako Ap czy client?? Nie wiem... POmuszcie błagam wam !!

pozdrawiam :)

Dodano po 1 [minuty]:

PS. siedzę nad tym od 13 i nie może mi nikt pomóc :|

Chciałbym już dzisiaj podłączyć mojej siostrze internet bo później nie będę miał czasu.

Dodano po 2 [minuty]:

Także teraz zaczekam na twoją pomoc, bo nikt inny nie potrafi mi pomóc. :( Postaraj się jak najszybciej odpisać na moje problemy
  • REKLAMA
  • #6 4834967
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4190
    Nie wiem, co dla ciebie oznacza, że chcesz sie połączyć z routerem - przez DHCP dostajesz IP bramy,
    zwykle jest tak, że na komputerze możesz napisać w terminalu 'ping IP_bramy' i dostajesz odpowiedzi;
    jeśli tak jest, to oznacza, że masz łączność. Zwykle router obsługuje HTTP - możesz się z nim połączyć
    używając przeglądarki WWW (jakiegoś IE, albo Firefox-a) i wtedy go skonfigurować.

Często robi się tak, że tylko przewodowo masz dostęp, a bezprzewodowo musisz zezwolić - łączysz
    przewód, wpisujesz w przeglądarce WWW IP routera, i przy użyciu przeglądarki konfigurujesz go.

Jest też takie rozwiązanie, że aby router pozwolił na łączność z kartą bezprzewodową, trzeba na nim
    coś wcisnąć - wtedy może się nauczyć jednego adresu karty. To po to, żeby wszyscy w okolicy
    nie zaczęli się łączyć z Internetem przez twój router - pewnie by ci to nie odpowiadało.

Komputer ma działać jako klient, router działa jako AP.
  • #7 4835210
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    A gdy podłączysz się do routera kablem łączysz się z netem?
  • #8 4838614
    mariusz689
    Poziom 15  
    Problem rozwiązany, wymieniałem modem na urządzenie 5w1 jest bardzo dobre, nie rozłącza połączenia jak się podnosi słuchawkę telefonu w porównaniu do Linksys am200 który zrywał połączenie i aby się ponownie połączyć musiałem odłączać zasilanie i ponownie podłączyć. Mam teraz ROBOTICS 9107A niezawodne urządzenie bardzo proste w konfiguracji :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku przypisanego adresu IP do komputera podłączonego bezprzewodowo do routera, co skutkowało komunikatem o ograniczonej lub braku łączności. Przyczyną było nieotrzymanie adresu IP z serwera DHCP routera. Użytkownik posiadał modem Linksys AM200, router Sparklan WRTR-141 oraz kartę sieciową Edimex EW-7128G, a odległość między urządzeniami wynosiła około 5 metrów. Zalecano sprawdzenie aktywności serwera DHCP na routerze oraz ewentualne ręczne wpisanie ustawień IP. Router powinien działać jako punkt dostępowy (AP), a komputer jako klient. Konfiguracja routera często wymaga połączenia przewodowego w celu autoryzacji i ustawienia zabezpieczeń sieci WiFi. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę modemu na urządzenie 5w1 ROBOTICS 9107A, które zapewniło stabilne połączenie bez rozłączania przy podnoszeniu słuchawki telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA