logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować i wykonać estetyczny panel przedni do zasilacza DIY?

kiler129 23 Lut 2008 00:44 6084 9
REKLAMA
  • #1 4835750
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    A wiec zbudowalem sobie zasilacz. Pomyslalem ze wystawie w DIY no ale nie ... narazie to to wyglada okropnie a co n ajwazniejsze nie podoba sie tez mi :|
    Brakuje mi opisow i landego panelu.
    Gdybym zrobil na odwrot .... najpierw panel a nastepnie otwory pod niego to co innego.
    Ala mam wywiercone juz na potenciometry, 1 diode (beda 2), i 2 zaciski bananowe.
    Musze jeszce wyfrezowac na LCD i wywiercic na 1 led.
    Tylko pojwaia sie pytanie - w czym zrobic panel aby po wydrukowaniu byl taki jak chce ?
    Zeby wymiary sie zgadzaly itp.
    Ew. jesli ktos mialby chwile i przerysowal to:

http://img.maximg.eu/DSC00068.1.JPG
    http://img.maximg.eu/DSC00067.0.JPG

Tak wlacznie z wymiarami wyglada jak narazie plyta czolowa.
    Oczywiscie za pomoc nagradzm pomogl a za narysownie beda punkty :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4835779
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam.
    Kolego przerysowanie to nie problem, problem pojawia się w tym co narysowałeś. Nie ma wszystkich potrzebnych wymiarów.
    Proponuję wziąć linijkę i zacząć pomiary od lewej strony i od góry. Wymiary otworów podajemy od środka otworu a potem jego średnicę (czyli "fi"). Pamiętaj że punktem odniesienia jest JEDNA strona, czyli lewa a potem góra.
  • REKLAMA
  • #3 4835833
    kiler129
    Poziom 27  
    Krisstoferes - uczono mnie pomiarow technicznych :)
    Ale ze robilem to na szybko to wyszlo jak wyszlo.
    Sproboje wycignac all elemetny, polozyc na kartce i wszytko odrysowac i zeskanowac gdzies w kafejce.

Czy z tego rysunku ktory dalem jestes w stanie mi to narysowac ?
  • Pomocny post
    #4 4836282
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Niestety nie, te otwory na środku nie mają nie mają określonej odległości. Załączam wzór a Ty wpisz rozmiary przy każdej strzałce.
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować i wykonać estetyczny panel przedni do zasilacza DIY? panel zasilacza.jpg (18.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4837293
    kiler129
    Poziom 27  
    Prosze:

Jak zaprojektować i wykonać estetyczny panel przedni do zasilacza DIY?

Dorysowalem jeszce LCD i dopisalem jego wymiary, co to jego miejsca umiesc go wg uznanai zeby bym w miare na srodku tej pustej przestrzeni.
  • REKLAMA
  • #6 4839089
    pustan
    Poziom 19  
    Ocena: 1689
    Witam.

Polecam bardzo dobry program pod nazwą;Front Designer 3.0

Jest w sieci,szukaj Google.

pozdrawiam
  • #7 4848210
    kiler129
    Poziom 27  
    Probowalem jeszce raz to zrobic - nic z tego :(
    Krisstoferes - czy mozesz mi to narysowac ?
  • #8 4849801
    pustan
    Poziom 19  
    Ocena: 1689
    Witam.

Koledzy przesyłam program o którym mówiłem.

Niestety pełnej wersji nie mam.Lekarstwo przypuszczam można znalezć w necie.Kłaniają się jak zwykle Google.
    A co do punktów to już nie moja wina.
    Załączniki:
    • frontdesigner30(demo).rar (4.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 5446841
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 5447041
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Również panele czołowe do urządzeń wykonuję w podany wyżej sposób, jedyne zmiany które stosuję to:
    1. Druk na papierze fotograficznym.
    2a. Przykrycie wydruku cienką płytką z plexi (ulega czasem podrapaniu ale można ją wymienić co jakiś czas).
    2b. Laminuję wydruk i montuję do płyty czołowej.
    2c. W zależności od grubości panelu przedniego i jeśli jego grubość pozwala na użycie laminarki całość - płyta panelu wraz z wydrukiem laminuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektowania i wykonania estetycznego panelu przedniego do zasilacza DIY. Autor ma już wywiercone otwory na potencjometry, diody i zaciski bananowe, planuje także miejsce na wyświetlacz LCD i dodatkową diodę LED. Problemem jest brak precyzyjnych wymiarów i opisów na panelu, co utrudnia wykonanie estetycznego frontu. Zalecane jest dokładne pomiarowanie odległości otworów od jednej krawędzi (lewej i górnej) oraz podawanie średnic otworów. Wskazano na program Front Designer 3.0 jako narzędzie do projektowania paneli. Alternatywnie, prostą metodą jest użycie MS Word z włączoną siatką i rastrem do rysowania i wymiarowania elementów, co pozwala na łatwe tworzenie wzorów i dodawanie grafik. Do wykonania panelu polecane jest drukowanie na papierze samoprzylepnym lub fotograficznym, zabezpieczone folią transparentną lub laminowane, a także przykrywanie cienką płytką plexi dla ochrony i estetyki. Metody te umożliwiają uzyskanie estetycznego i trwałego panelu przedniego do urządzenia DIY.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA