logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Które technikum lepsze Elektryczne czy Elektroniczne?

marcin5812 28 Lut 2008 12:51 4267 15
  • #1 4854651
    marcin5812
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! Kończe w tym roku gimnazjum :D i chciałbym sie dowiedziec czy lepiej iść do Technikum elektrycznego czy elektronicznego? - Biorac pod uwage poziom nauczania i zapotrzebowanie na prace po szkole. Bede wdzieczny za wasze wypowiedzi na ten temat.
  • #2 4854708
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Moim zdaniem elektronika jest ciekawsza i są po niej lepsze perspektywy ale jest trudniejsza od elektryki.
    Idź tam gdzie sie lepiej czujesz i nie patrz na innych.
  • #3 4854855
    arcussinus
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Zgadzam sie z przedmówcą .. owszem perspektywy dalszego rozwoju po elektronice są .Ale jednak łatwiej o prace jeżeli np skończyło sie technikum elektryczne a dodatkowe pieniążki są istotne biorąc pod uwagę ewentualne studia .Oczywiście to co tu napisałem to moje osobiste zdanie... zresztą sami wiecie jak jest...
    Pozdrawiam .
  • #4 4854979
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Zalezy co bys chcial w zyciu robic, jesli lubisz zabawe kablami, silnikami, szafami, rozdzielniami i ogolnie napieciami "niebezpiecznymi" to idz na elektryka, jak lubisz dłubać i grzebać w niskonapieciowych sprawach to idz na elektronika, ogolnie latwiej o prace elektrykowi, ale ogolnie jest to ciezsza praca niz elektronik, ale i wiecej platna, elektronikow glownie potrzebują molochy typu LG itd.. a tam ludzie pracują za psie pieniadze, elektrykow najbardziej potrzebują na budowy i do roznych prac zwiazanych z ciagnieciem kabli, uruchamianiem urządzen, robireniem przylaczy, itp.., ale mozna nawet na tym dobrze zarobic, zalezy wszystko gdzie i u kogo znajdzie sie prace. Tak czy siak elektronika mimo ze trudniejsza to jest o wiele ciekawsza, a jesli bedziesz na tyle ambitny zeby powiazac elektronike z programistyką to juz bylbys wyrywanym pracownikiem, znam jednego takiego mlodego programiste sterownikow plc, naprawde zarabia kupe pieniedzy, jezdzi po calej polsce sluzbowym autem, ma nienormowany czas pracy, moze nawet nie przychodzic do pracy bo operuje na sterownikach zdalnie za pomocą internetu, wiec czesto sobie siedzi w domu, ale niestety do takiej pracy trzeba miec ogromną wiedze i w dodatku caly czas sie uczy czegos nowego, w elektryce az tak duzych i czestych zmian nie ma, nauczysz sie raz to na powiedzmy kilkanascie lat starczy.
  • #5 4855090
    pumabit
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Moim skromnym zdaniem elektronikowi łatwiej być elektrykiem gorzej odwrotnie. Będąc elektronikiem możesz zawsze później kształcić sie jako elektryk.
  • #6 4855229
    prez8s
    Poziom 33  
    pumabit napisał:
    Moim skromnym zdaniem elektronikowi łatwiej być elektrykiem gorzej odwrotnie. ...

No z tym to bym sie nie zgodzil do konca, w technikach elektrycznych uczą całkiem sporo o elektronice, takze wychodząc z takiej szkoły podstawy elektroniki masz w jednym palcu, ale fakt o ukladach scalonych, procesorach, bramkach, itp, itd.. nie ma za wiele, jednak mimo wszystko dobry elektryk z dużą łatwością zagłębi sie w zaawansowaną elektronike. Pojec scisle zwiazanych z elektryką i trudnych jest naprawde mase i to własnie elektronik będzie mial wiekszy problem. Chociaz tak czy inaczej to są zawody bardzo zblizone jesli chodzi o zakres edukacji w technikach, dopiero na studiach poznaje sie szczegółowo tajniki elektroniki czy elektryki.
  • #7 4856358
    Narcyz2
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Bądż elektronikiem. Tam nauczysz elektortechniki by potem w potrzebie możesz swoją wiedzę poszerzyć. Odwrotnie to nauka od nowa.
    Narcyz2
  • #8 4862036
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1376
    Dużo łatwiej elektronikowi być elektrykiem.
    Moim zdaniem 99% zależy od szkoły.
    Ja jestem OLD school elektryk później studiowałem elektronikę aktualnie car elektronik .
    Wszystko zależy od szkoły.
  • #9 4863380
    marcin5812
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A czy jak pójde do "gorszej" szkoły tzn. o słabszym poziomie i ja ukończe napisze mature to trudniej mi będzie o prace??? Czy to wtedy nie ma znaczenia???
  • #10 4863509
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4863735
    prez8s
    Poziom 33  
    s_z_a_m_a_n napisał:
    Idź do zawodówki najlepiej, technikum Ci gówno da, bo to już nie te czasy co dawniej, a po zawodówce masz konkretny zawód i co ważniejsze umiejętności praktyczne. Dzisiaj w polsce technika mało co różnią się od zwykłych liceów, znam osoby, które po liceum wiedzą więcej o elektronice niż Ci po technikum elektronicznym…

No i co, ma skonczyc edukacje na zawodowce??? To co najwyzej do łopaty go wezmą, a i to nie wiadomo. Fachowcow po technikum własnie dzisiaj firmy szukają, a najlepiej jak ma wyksztacenie wyzsze techniczne, papier to papier, zawsze tak było! W dzisiejszych czasach wyksztalcenie srednie to MINIMUM! No chyba ze ktos ma jedynie takie ambicje zeby pracowac na tasmie w LG za 700zl. Jesli juz zawodowka, to po niej obowiazkowo technikum. Na technika patrzy sie zupelnie inaczej niz na czlowieka po zawodowce, technik to technik, czuje sie to zwlaszcza przy rozmowie z pracodawcą o podwyzke, znajomy temat :) Ja dostaje podwyzki, a kolega po zawodowce nie ;), taki swiat i tego sie nie zmieni. Więc nie sluchaj i idz do technikum.
  • #12 4863763
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4863779
    prez8s
    Poziom 33  
    A kogo predzej przyjmą do pracy, pracownika po zawodowce czy po technikum ???
    Odpowiedz chyba jest oczywista.
  • #14 4863869
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4863996
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Ja skończyłem tech. elektroniczne. W mojej szkole elektrykiem zostawało się głównie za słabą średnią.
    Ułamek uczniów szedł z wyboru. Teraz zajmuje się bardziej elektryką i trochę żałuje, że na elektryka nie poszedłem. Elektroniki w technikum się na dobrą sprawę nie nauczysz. Po elektryce będziesz znał przyjęte normy, elektroników się o nich nie uczy.
    Szkoła o profilu elektronicznym mało czego cię nauczy , ale zawsze da papier i SEPa do 1kV.
    Elektronik może podłączyć każdą instalację elektryczną, ale przy tym popełni wiele błędów bo nie zna przyjętych norm i standardów, ale dowie się o tym od elektryków przy odbiorze instalacji.

Z drugiej strony to spotykam sporo elektryków po po szkole i w wieku pow.40,
    którzy kierują się jakimiś przesądami i zasłyszanymi opowieściami jak to pozabijało murarzy pod betoniarką. A jak ma RBKa rozłączyć to nie wie jak.
  • #16 4864474
    prez8s
    Poziom 33  
    A ciekaw jestem który elektronik po szkole wogóle będzie wiedział co to RBK ? ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między technikum elektrycznym a elektronicznym z uwzględnieniem poziomu nauczania i perspektyw zatrudnienia. Elektronika jest postrzegana jako ciekawsza i oferująca lepsze perspektywy rozwoju, zwłaszcza w połączeniu z programowaniem sterowników PLC, jednak jest trudniejsza. Technikum elektryczne zapewnia solidne podstawy praktyczne, łatwiej po nim znaleźć pracę, zwłaszcza w branży budowlanej i instalacyjnej, a praca elektryka jest cięższa, ale lepiej płatna. Elektronicy są potrzebni głównie w dużych firmach produkcyjnych, często za niższe wynagrodzenie. W technikach elektrycznych uczą również podstaw elektroniki, co ułatwia późniejsze poszerzanie wiedzy. Elektronik może łatwiej zostać elektrykiem niż odwrotnie. Ważny jest poziom szkoły – lepsza szkoła techniczna daje większe szanse na rynku pracy niż słabsza, a wykształcenie średnie techniczne jest obecnie minimum wymaganym przez pracodawców. Dyskutowano także o wartości praktyki zdobytej w zawodówce versus teoretycznej wiedzy z technikum. W technikum elektronicznym często brakuje nauki norm i standardów instalacji elektrycznych, które są istotne dla pracy elektryka. Znajomość norm i praktyczne umiejętności są kluczowe dla jakości wykonywanych instalacji i bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA