logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Witam!
    Zrobiłem sobie wspomaganie dla moich DIY podstawek!
    Takie było założenie.
    SPRZĘT.
    VIFA-IND M22WR-09-06.
    MIVOC AM 80.
    BUDA.
    Płyta wiórowa w połączeniu z drewnem naturalnym,multiplexem,DMF i 1,5 litra kleju.
    ODSŁUCH.
    Jako wspomaganie dla podstawek znakomity bass jest szybki i mocny.
    Do kina zatrzęsie 3ema piętrami w całym domu.
    Oto parę fotek!
    Załączniki:
    • SUBIK BY ARF 9.jpg (94.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 8.jpg (78.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 7.jpg (92.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 6.jpg (94.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 5.jpg (87.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 5.jpg (87.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 4.jpg (74.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 3.jpg (62.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 2.jpg (67.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 1.jpg (91.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ARF
    Poziom 10  
    ARF napisał 42 postów o ocenie 1. Mieszka w mieście ZEELAND. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4859710
    ARF
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dalej fotki!
    Załączniki:
    • SUBIK BY ARF 14.jpg (89.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 13.jpg (95.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 12.jpg (58.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 11.jpg (77.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 10.jpg (87.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4859762
    Vitu
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Niezwykły subwoofer , naprawdę godny uwagi . Wyśmienita stolarka , bardzo dobry przetwornik 5/5.
  • #4 4859787
    ARF
    Poziom 10  
    dzięki jak będzie zainteresowanie to zapodam więcej fotek!
  • #5 4859907
    chudy788
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Zgadzam się z kolegom powyżej jednak jak byś zmniejszył rozmiar zdjęć inni nie mieli by się do czego przyczepić. Gratuluje
    Pozdrawiam
  • #6 4860180
    La_mefenzo
    Poziom 1  
    Witam
    bardzo ładny subik!
    Czy można prosić o zdjęcia gotowej całości?
    pzdr
  • REKLAMA
  • #8 4860903
    darek590
    Poziom 14  
    jaki był koszt całej budowy??
  • #9 4861010
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Konstrukcja piękna, obudowa zrobiona na wysokim poziomie, grube ściany i jeszcze wzmocnienie, wszystko pięknie. Tylko interesuje mnie też ta część bardziej "akustyczna" - jak został oszacowany litraż obudowy, oraz strojenie BR? Opis milczy na ten temat, a to przecież powinno to być na pierwszym miejscu, jeszcze daleko przed stylistyką i budową.
  • #10 4861340
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Subwoofer godny uwagi, wykonanie na wysokim poziomie. Prosił bym tylko o podanie więcej szczegółowych fotek skończonej konstrukcji.

Moja ocena jak narazie 5/6 :)
  • #11 4861404
    pop6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Piękna konstrukcja ,
    mógłbyś rzucić jakieś konkrety(koszt,pojemność,strojenie)?
  • #12 4862326
    ARF
    Poziom 10  
    Witka!
    Obudowa ma objętość ok. 30 litrów policzonych w ciekawy sposób(wsypałem do niego 30litrów kociego piasku i wypełnił on budę w 98% dlatego około).
    Strojony był na winisd i jeszcze tu http://www.lautsprechershop.de/tools/index_en.htm?/tools/t_box_vented_hoges_en.htm na 35Hz.
    Obudowa wytłumiona jest ciężką gąbką o wadze 35kg/m3 i wymiarach 50/50/2cm i do tego kawałek(experymentalnie dobrana ilość)włókniny tapicerskiej.
    Wykończenie?To i dla mnie jest pytanie.Forniru jeszcze nigdy nie kładłem a pomalowanie na czarno(fortepianowo) całości odkładam na cieplejsze dni.
    Koszty.
    Vifka 116,5 euro,
    MDF(cała płyta)20 euro,
    multiplex(dwie płyty 224/122/0,36cm)24 euro,
    klej 19 euro,
    terminale,kolce,śruby,kable 50 euro,
    resztę miałem.
    Aha!
    Musiałem dokupić frezarkę górnowrzecionową,frezy,szlifierkę taśmową ale koszty tego rozbiją się po następnych pudełkach.
    Teraz znowu parę (mniejszych) fotek.
    Załączniki:
    • SUBIK BY ARF 08.jpg (40.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 07.jpg (43.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 06.jpg (52.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 05.jpg (44.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 04.jpg (50.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 03.jpg (43.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 02.jpg (46.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 01.jpg (55.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 4862399
    ARF
    Poziom 10  
    No i zapomniałem o zasilaniu!
    MIVOC AM-80 zamontowany będzie w osobnej obudowie o podobnym kształcie i koszt tego to ok 100 eurówek.
    Pozdrowiska!
  • #14 5082626
    ARF
    Poziom 10  
    No i po jakimś tam czasie subik został ofornirowany(okume) i pomalowany najpierw lakierobejcą duluxa ciemny orzech potem lakierem do parkietów bondex błyszczący,przód i tył lakierem alkydowym w puszce i na to jeszcze z 4 warstwy lakieru do parkietów(w przyszłym tygodniu).
    Obudowa wzmacniacza wykonana w ten sam sposób ale jeszcze nie uwieczniona.
    Pozdrowienia!!!
    Załączniki:
    • SUBIK BY ARF 018.jpg (73.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 017.jpg (90.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 016.jpg (76.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 015.jpg (81.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 5096867
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Wykonanie rewelka,przetwornik-poezja niechce pytac jak to elegancko gra bo to(Widać poprostu) ale chciało ci sie tyle pewnie tygodni męczyc z obudową?nie lepiej zrobic było skosną trapezową obustronnie pochyloną od frontu?łatwiej zrobic i tez pieknie wyglada ale zaokrąglenia ciezka sprawa. Naprawde wielkie pochwały za całosc wykonania! 9,5/10
  • #16 5096935
    puyol187
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Wykonanie zadowoli nawet najbardziej wymagających jak ode mnie 6/6.
    Oby było więcej takich konstrukcji. Pozdro
  • #17 5099735
    ARF
    Poziom 10  
    To była pierwsza konstrukcja tego (zaokrąglonego) typu wiele się przy tym nauczyłem(gięcie,klejenie,fornirowanie).Pierwszy raz zapodałem coś innego niż kwadratowe,prostokątne skrzynki.Następne będą kolumny stojące podobnego kształtu(niskotonowce takie same już zakupione w cenie śmiesznej bo 50euro za sztukę).Budowla zajęła jakieś 4 miechy oczywiście nie non stop(pracuję od 8do 16)ale wydaje mi się że było warto!!!
    Na ile (kasy)wyceniacie mój basik?Zamierzam go wystawić na tutejszym(holenderskim)allegro.
    Pozdrowienia z zielonego kraju!!!
  • #18 5104752
    ARF
    Poziom 10  
    W ten piękny słoneczny dzień zapodaję jeszcze parę fotek skończonego projektu:D
    Załączniki:
    • SUBIK BY ARF 024.jpg (104.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 023.jpg (92.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 022.jpg (78.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 021.jpg (86.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 020.jpg (75.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SUBIK BY ARF 019.jpg (84.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 5194222
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam, duże brawa za konstrukcję, wykonanie i wytrwałość 9/10. Szkoda, że AM80 a nie AM120 - prawdziwy potwór.

Podsumowanie tematu

✨ Projekt subwoofera DIY wykorzystuje przetwornik VIFA-IND M22WR-09-06 oraz wzmacniacz MIVOC AM-80 zamontowany w osobnej obudowie. Obudowa wykonana jest z płyty wiórowej, drewna naturalnego, multiplexu i MDF, sklejona 1,5 litra kleju, o objętości około 30 litrów, oszacowanej metodą wypełnienia kocim piaskiem. Strojenie obudowy przeprowadzono na 35 Hz przy użyciu programów WinISD i narzędzi online. Wnętrze wyłożono ciężką gąbką o gęstości 35 kg/m³ oraz włókniną tapicerską dla tłumienia akustycznego. Obudowa została fornirowana okumem i wykończona lakierobejcą oraz kilkoma warstwami lakieru do parkietów i alkidowego. Konstrukcja cechuje się grubymi ścianami, wzmocnieniami i zaokrąglonym kształtem, co podnosi estetykę i jakość wykonania. Koszt materiałów to około 230 euro plus dodatkowe narzędzia, a wzmacniacz kosztował około 100 euro. Subwoofer charakteryzuje się szybkim i mocnym basem, zdolnym do wibracji w całym domu podczas kina domowego. Projekt był realizowany przez około 4 miesiące przy pracy w godzinach dziennych. W dyskusji podkreślono wysoką jakość wykonania, estetykę oraz prośby o więcej zdjęć i szczegółów technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA