logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przetwornicę DC12V na AC230V o mocy 30W?

Gizmoń 01 Mar 2008 18:18 3012 10
REKLAMA
  • #1 4862810
    Gizmoń
    Poziom 28  
    Ocena: 1518
    Witam. Nie znam nazwy tego "wynalazku" więc wyszukiwarki niewiele pomogły.
    Ponieważ często brakuje u mnie prądu, chcę wykonać taką przetwornicę. Moc to jakieś 30W lub nawet mniej, do zasilania świetlówek lub komputera (nie nowoczesnego PC, 30W wystarczy :D )
    Pracować to będzie z akumulatorem 12V 7Ah.
    Posiadam transformator "wyrwany" z jakiegoś uszkodzonego magnetofonu. Uzwojenie pierwotne nawinięto drutem φ0,3mm, a wtórne φ1mm. Powinno wystarczyć.
    Zapalniczka dla porównania.
    Ponieważ trafo nie ma odczepu, odpada proste sterowanie. Potrzebne jest takie coś (tu proszę o sprawdzenie poprawności)
    Układ scalony to będzie 7414N, potencjometrem ustawi się 50Hz. By urządzenie dawało sygnał sinusoidalny, zaplanowałem układ RC widoczny na schemacie. Chyba należy równolegle z kondensatorkiem wstawić również jakiś rezystor. Układy Darlingtona są w jednej obudowie.

Gdy transformator jest używany zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem na wyjściu daje równo 12V prądu oczywiście zmiennego. Ale boję się, że może ulec przebiciu, gdy podłączę go w przeciwną stronę (kiedyś jeden z odczepem mi przebiło, ale częstotliwość wynosiła przypadkowo 1kHz i Uwy wynosiło 270V).
  • REKLAMA
  • #2 4862887
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 844
    Hmm wyglada ok :) tylko jakis w miare stabilny generator ;) i nie 1 Hhz
  • REKLAMA
  • #3 4862922
    Gizmoń
    Poziom 28  
    Oczywiście, że nie 1kHz tylko 50Hz. A generator na 50Hz to ja mam nawet taki kwarcowy - KYOCERA T-50X-2 w metalowej obudowie :)
    Ale mimo wszystko inwerery trzeba będzie dać, by mieć dwa wyjścia włączane naprzemian.
  • #4 4862953
    mkpl
    Poziom 37  
    A nie bylo by lepiej inwertery wykonac na wzmacniaczach operacyjnych??
  • #5 4862967
    Gizmoń
    Poziom 28  
    Ano można, tylko, że te elementy BDX33B działają dobrze właśnie z napięciami 5V i rezystorami 4,7k - już robiłem inne rzeczy z nimi. A poza tym mam całą laskę tych układów 7414, znalazłem przy śmietniku :D
  • #6 4863048
    mkpl
    Poziom 37  
    Hmm tak teraz zastanawiam sie a gdyby zbudowac cos na wzór wzmacniacza audio w układzie mostkowym odwinac trochu zwojów na ttrafo zeby zrekompensowac spadki napiecia i zasilic czystym sygnałem sinusoidalnym z generatora na mostku wiena :) powinno to miec całkiem przyzwoita sprawnosć ;) i sygnał byłby czysto sinusoidalny
  • REKLAMA
  • #7 4863144
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    -> mkpl

Sprawność przy zasilaniu z 12V byłaby rzędu 50%

-> Gizmoń

1. Prądy skrośne wykończą tranzystory
    2. Policz sobie, jakie napięcie będziesz miał na emiterach górnych tranzystorów.
    3. Jakby to było tak proste, to jak Ci się wydaje - męczyłby się ktoś z "aproksymowaną" sinusoidą? Bo mi się jednak wydaje, że wszyscy trzaskaliby jak głupi proste przetwornice na 4 tranzystorach i jednym 7414...
  • REKLAMA
  • #8 4864050
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4864557
    Gizmoń
    Poziom 28  
    Układy PNP - BDX34B mam. Ale 50Hz musi być - zasilacz do TEGO komputera ma transformator, i komputer wykorzystuje do czegoś te 50Hz (5V - oraz 9V~). Laptop ma przecież baterię...
    Jaki byłby schemat tego układu opisanego powyżej?

PS. W schemacie na górze nie zaznaczyłem gdzie ma być zasilanie 12V, ale to chyba wiadomo...
  • #10 4865551
    mkpl
    Poziom 37  
    Hmm a gdydy tak wykozystac jakiegos tda i podeprzec tranzystorami mocy?? w mostku?? i to sterowac generatorem ;) z przebiegiem sinusowidalnym jak i prostokatnym nie powinno byc problemow tak samo jak z wydajnoscia pradowa
  • #11 4866367
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    jesli to ma pracowac z wysoka sprawnoscia to czarno to widze , przede wszystkim bardzo duze spadki napiecia na zlaczach darlingtonow ok 2,6-2,8V
    pomnozony przez prad jaki pobiera to straty.
    Zdecydowanie lepiej spisze sie mostek MOS .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przetwornicy DC 12V na AC 230V o mocy około 30W, zasilanej z akumulatora 12V 7Ah, przeznaczonej do zasilania świetlówek lub starszego komputera. Autor planuje użyć transformatora z magnetofonu oraz generatora opartego na układzie 7414N do uzyskania sygnału 50Hz. Wskazano potrzebę stabilnego generatora o częstotliwości 50Hz, a nie 1kHz. Proponowano różne rozwiązania: układy Darlingtona BDX33B z rezystorami 4,7kΩ, mostek Wiena do generowania czystej sinusoidy, układy quasi-komplementarne z tranzystorami PNP (np. BDX34B) i zabezpieczeniami diodowymi oraz prądowymi. Zwrócono uwagę na niską sprawność przy próbie uzyskania czystej sinusoidy (około 50%) oraz na duże straty napięciowe w tranzystorach Darlingtona (2,6–2,8V). Sugerowano zastosowanie mostka MOSFET dla lepszej efektywności. Dyskutowano także o podniesieniu częstotliwości do 300–400Hz dla poprawy sprawności, jednak autor wymaga 50Hz ze względu na specyfikę zasilanego komputera. Pojawiła się propozycja użycia wzmacniaczy operacyjnych lub układów TDA w konfiguracji mostkowej sterowanych generatorem. Podkreślono konieczność odpowiedniego sterowania tranzystorami i zabezpieczeń, a także kompromis między czystością przebiegu a sprawnością przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA