Topolski Mirosław napisał:
Cytat: To było już wielokrotnie powtarzane na forum a uporczywe powtarzanie badania wirnika za pomocą miernika nie najlepiej świadczy o osobach,które na siłę próbują tą metodę propagować.
Jeśli kol. nie czytał wcześniej mojego postu,to chciałbym wyjaśnić że w żaden sposób nie propaguję ani nie upieram się że ta metoda jest w 100%skuteczna,napisałem jedynie:
jeśli koniecznie chcesz się pobawić miernikiem...jeśli będą spore rozbieżności...dajmy taki przykład-jeśli rezystancja mierzona na komutatorze/mały wirniczek/ wynosi ok 10Ω ,a w pewnym miejscu wynosi ok.37Ω oraz ok.190Ω,lub brak przejścia to chyba nie jest potrzebny elektromagnes dla postawienia wstępnej diagnozy/oczywiście w takim przypadku również sprawdzam elektromagnesem dla pewności-ale nie zawsze mam go przy sobie...-w domu/Oczywiście miernikiem wykryjemy tylko" skrajne uszkodzenie",ale nie zmienia to faktu że taka możliwość istnieje i o tym wspomniałem-I tu mam takie pytanie:Czy w opisanym wyżej przypadku istnieje podstawa do stwierdzenia że wirnik jest uszkodzony?A może się mylę... Na koniec dodam:Badanie wirnika za pomocą omomierza nie zawsze wykryje uszkodzenie i nie polecam tej metody...,dlatego należy sprawdzić -lub potwierdzić elektromagnesem...