logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duron 1200MHz, K7T Pro2 – losowe wyłączanie PC, zawieszanie, brak obrazu

bf199 05 Mar 2008 14:15 1512 18
REKLAMA
  • #1 4876248
    bf199
    Poziom 20  
    Ocena: 386
    Witam mam pewien problem z komputerem, od jakiegoś czasu zaczął się czasami wyłączać tzn raz pochodzi tydzień i nic sie nie dzieje aa czasami chwilkę i sie wyłączy(dysk pracuje cały czas, tylko gaśnie obraz i komputer się zawiesza). najdziwniejsze ze im dłużej stoi nie włączony to tym dalej dojdzie podczas włączania. Próbowałem sam odnaleźć usterkę ale to nic nie pomogło, sprawdzałem praktycznie wszystko, najpierw napisze tak w skrócie z czego składa się zestaw aa potem co już udało mi się ustalić. no więc w jednostce znajduje się płyta K7T Pro 2, amd duron 950mhz, 3 kości pamięci sdram(265+2x128 o prędkości 100) zasilacz 300W karta graficzna nv2mx. Najpierw pomyślałem ze to wina pamięci więc wymieniłem wszystkie na takie same tylko z 100 na 133, są na 100% sprawne, nic to nie dało... następnie z ciekawości sprawdzałem czy się coś za bardzo się nie grzeje, patrzyłem we wnątrz obudowy jak i w "Everest"(temperatura procesora nie wynosiła więcej niż 40 stopni. zmieniłem zasilacz wyjęty z innego działającego kompa z 300 na 350W ale również nie było poprawy. kolej przyszła na wymianę procesora, za 30 zł udało mi sie kupić procesor 1200mhz na jadrze Bartona w pobliskim sklepie komputerowym on też na 100% sprawny. też problem sie nie rozwiązał. zmieniłem grafikę z radeon900 na mx2 sprawną tez wyjęta z działającego komputera, nie pomogło:( pozostało jeszcze sprawdzić dysk i płytę główną. na szafie leżał mi dysk 10gb z zainstalowanym Linuksem, wiec go wsadziłem do przetestowania ale i na nim sie wyłączył, sprawdzałem tez wersie biosa na płycie, ale jest najnowsza jaka tylko znajdowała się na stronie producenta. zauważyłem też ze to nie jest wina systemu bo kiedyś nawet byłem w menu biosa i tez po chwili mi się wyłączył (a wtedy przecież system się jeszcze nie załadował) restartowałem biosa, sprawdzałem czy bateryjka ma 3V ale nic nie pomogło. już sam nie wiem co jest nie tak, ale wszystko wskazuje na płytę główną. podpowiedzcie jeszcze jakieś drogowskazy który jeszcze mogę wykonać by sprawdzić co jest nie tak. aha i system był komputer był skanowany programem antywirusowym. najwyżej kupie płytę główna, tylko nie wiem jaka by się nadawała do durona 1200mhz na jadrze bartona i żebym nie musiał zmieniać pamięci znowu tylko żeby pasowały tam te co aktualnie mam, no i cena jeszcze w miarę:) pozdrawiam i oczekuje pomocy
  • REKLAMA
  • #2 4876734
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    No to zostały ci elektrolity na płycie głównej, obejrzyj czy nie spuchnięte, czy nie ma wycieków, te w okolity procesora profilaktycznie można wymienić. W chwili gdy się zawiesi zmierz miernikiem napięcia z zasilacza. Poza tym sprawdź organoleptycznie, paluszkiem temperatury tranzystorów mocy na płycie.
  • #3 4876742
    ziras
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Witam!
    Mialem to samo.
    Po starcie komputer pracował a następnie sie wieszał po jakimś czasie. Okazało sie że to kondensatory. Kilka prawie wystrzeliło miały wypukłe zamiast płaskie główki.
    Po ich wymianie było lepiej ale też sie wieszał czasami.
    Wymieniłem wszystkie elektrolity na płycie i jest oki. W Lublinie to około 50 PLN kosztowało (w serwisie komputerowym, elektrolity wliczone w cene).
  • #4 4877118
    bf199
    Poziom 20  
    płytę oglądałem już kilka razy i kondensatory wyglądają na nie uszkodzone tzn nie mają wybrzuszeń itp ale miernikiem ich nie sprawdzałem. nawet poprawiałem na nich luty bo się troszkę ruszały ale nic to nie dało;/ mierzyć napięć nie mierzyłem ale podkreślam że inny komputer bez problemów chodził na tym zasilaczu, on jest w 100% sprawny. aa jak ma wyglądać temperatura wyżej wspomnianych tranzystorów mocy?? powinne parzyć czy być letnie lub zimne??
  • #5 4877463
    ziras
    Poziom 17  
    Na pewno nie powinny parzyć ;-)
    Kondensatory mogły po prostu wyschnąć
    To co opisujesz świadczy raczej o uszkodzeniu termicznym a tu kondensatory sa na pierwszej linii jako podejrzane. Pooglądaj jeszcze zasilacz czy aby niema tam za dużo kurzu (znajoma miała problem zę sie jej komp restartowa a miała kilo kurzu w zasilaczu i radiatorze procka - tu warto sprawdzić czy przypadkiem pasta termoprzewodząca sie nie skończyła
    Nie napisałeś czy probowałeś odpalić płytę na inne karcie graficznej (może na niej coś urosło) ???
  • REKLAMA
  • #6 4877698
    author0928
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    dla pewności wymień jeszcze taśmy IDE, nie jest to kosztowny interes, a one również mogą być powodem takiego resetowania się kompa - sam miałem kiedyś taki motyw przy swoim PC i pomogło.
  • #7 4878377
    bf199
    Poziom 20  
    próbowałem na innej karcie graficznej, na początku siedział tam radeon9000(na nim miał takie same objawy) a potem założyłem właśnie mx2 która pozostała mi po wymianie w innym kompie na lepszą ale ona jest na 100% sprawna bo na niej wcześniej ten drugi komputer pracował, tylko ze powstały lepsze gry no i cza było kartę wymienić:) aa te taśmy IDE to te co idą do dysku??? aa jak sprawdzić czy kondensatory wyschły??

Dodano po 2 [minuty]:

aa co do kurzu w zasilaczu to rozkręcałem go też i wszystko wydmuchałem
  • #8 4878469
    author0928
    Poziom 14  
    bf199 napisał:
    aa te taśmy IDE to te co idą do dysku???

Dodano po 2 [minuty]:

Tak dokładnie ro ta szeroka taśma, przy okazji możesz wymienić też tę od napędu, nie gwarantuje ci że to pomoże ale to koszt zaledwie 4 zeta a u mnie właśnie one robiły robote...
  • #9 4878493
    bf199
    Poziom 20  
    wymieniłem taśmy bo miałem nowe w domu, teraz tylko trzeba czekać i testować:) ale wątpię ze to taśmy bo nie są strasznie pogięte itp
  • #11 4878508
    bf199
    Poziom 20  
    nom na pewno napisze wyniki tylko teraz akurat muszę spadać do szkoły;/
    a jak się okaże ze to płyta to jaka kupić żeby obsługiwała tego durona 1200mhz na jadrze bartona??? wiem że jak kliknę prawym klawiszem myszki na mój komputer i tam co są dane o sprzęcie to pisze mi tylko ile mam pamięci a o procesorze nic... ale podczas ładowanie w biosie pisze jaką częstotliwość ma procek, w ewerescie też
  • #12 4878558
    author0928
    Poziom 14  
    Duron na bartonie ?? Z tego co pamiętam to na tym jaju były athlony XP a duron był na morganie ale mniejsza z tym, nie o tym temat... Co do płyty, jeśli chcesz coś lepszego to szarpnij się na jakąś płytę na chipsecie nForce2 na SOCKET A, np Gigabyte 7N400.
  • REKLAMA
  • #14 4880725
    ziras
    Poziom 17  
    No to lipa
    Na tej płycie mostek ma tylko radiator?
    Zobacz czy on nie jest ciepły i czy napewno dobrze przylega do czipa
    Pomiędzy kondensatorami (tymi dużymi obok gniazda procesora) a zlączem zasilania są takie czarne tranzystorki zobacz czy nie są gorące (tak około 30-40 to raczej im nie szkodzi)
  • #15 4882086
    bf199
    Poziom 20  
    tak mostek ma tylko radiator ale jest gorący, parzy nawet... aa jak się montuje do niego wentylatorek??
  • #16 4882162
    ziras
    Poziom 17  
    No to masz winnego.

Zamontuj wiatrak na próbę, nie musi być odrazu Zalman, wystarczy żeby wiało.
    Znajdź mały wentylatorek w domu i przykręć za pomoca śrubek do raditora (śrubki musza być takie żeby dłay sie delikatnie wkręcić w fiszki radiatora)

Ewentualnie kup radiatorek z wentylatorem na mostek w sklepie komputerowym lub na allegro. Dostaniesz wtedy pełną instrujcję jak go zamontowac i myślę że sobie poradzisz.

Spróbuj też zdjąc go z czipa (delikatnie aby nie zniszczyć płyty wokoło), wyczyść czip i radiator ze starej pasty jeżeli wogóle tam była. i ałóż nową pastę termoprzewodzącą (nie za grubo - tak z umiarem, pasta rozpłynie się pod wpływem ciepła i docisku) dociśnij i zamocuj do płyty.
  • REKLAMA
  • #17 4882223
    artur_wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Miałem to samo z płytą K7S5A tylko że poza tym że gasł to jeszcze odpalał za 5-10 tym razem , kiedyś z nudów wymieniłem wszystkie elektrolity pomogło do dzisiaj ta płyta działa bez zarzutu ,także stawiam na kondensatorki pozdrawiam ...
  • #18 4882746
    bf199
    Poziom 20  
    wiesz, mi se uruchamia za pierwszym tylko ze po jakimś czasie gaśnie obraz i sie komp zawiesza, dysk słychać ze sie kreci ale nie reaguje np na reset itd.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy losowego wyłączania się i zawieszania komputera z procesorem AMD Duron 950 MHz na płycie głównej K7T Pro2, zasilaczem 300W, pamięcią SDRAM oraz kartą graficzną NV2MX. Objawy to zanik obrazu przy jednoczesnym pracy dysku i zawieszanie systemu. Wymieniono pamięć na szybszą, sprawdzono temperatury procesora (do 40°C), wymieniono taśmy IDE oraz kartę graficzną, a także oczyszczono zasilacz z kurzu, jednak problem pozostał. Podejrzenia padły na kondensatory elektrolityczne na płycie głównej, które mogą być uszkodzone termicznie lub wyschnięte, mimo braku widocznych uszkodzeń mechanicznych. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilacza podczas zawieszania oraz dotykowa kontrola temperatury tranzystorów mocy i mostka północnego, który w tym przypadku jest gorący i parzy. Montaż wentylatora na radiator mostka północnego oraz wymiana pasty termoprzewodzącej może rozwiązać problem przegrzewania. W przypadku dalszych problemów sugerowana jest wymiana płyty głównej na model z chipsetem nForce2 na socket A, np. Gigabyte 7N400, kompatybilny z procesorem Duron 1200 MHz (Bartona).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA