Witam, chciałbym przedstawić Państwu prosty i tani przełącznik antenowy jaki w ostatnim czasie wykonałem z tego co miałem w domu. Na balkonie posiadam 2 anteny, do CB oraz na pasmo 2m (w przyszłości planuję dołożyć trzecią na pasmo 70cm), które wykorzystuję do skanera. Z racji tego że nie chciałem prowadzić do mieszkania dwóch przewodów stwierdziłem że wykonam jakiś prosty przełącznik manualny, który będę przełączał sobie w zależności od tego jakiego pasma będę chciał w danej chwili sobie słuchać bez przepinania przewodu antenowego, oraz automatycznie uzyskam całkowite odłączenie anten od odbiornika, np. podczas burzy itd. na niewykorzystanym pinie przełącznika. Na wejściu zamontowałem gniazdo UC1, z którego przewody idą na przełącznik, a następnie na 3 wyjścia, całość zamontowana w plastikowej obudowie, przed ostatecznym zamknięciem uszczelniłem łączenia klejem na gorąco. Do nasłuchu spisuje się fajnie, natomiast do nadawania jeszcze nie testowałem. Koszt wykonania 0 zł, wszystko miałem w domu.

Cool? Ranking DIY