Mam zainstalowane Win98 SE i Office 2000 (2 godziny temu) i nic więcej.
Z polskich liter nie mam małego <ł>. Duże jest. Małe mogę mieć jak wcisnę Caps Lock + Shift + Alt, ale samo Alt + l nie działa. Pierwszy raz widzę coś takiego, na swoim komp. coś takiego mi się nie zdarzyło. Klawiaturę przeinstalowywałem i nic!?
Niestety na wszystkich! Aha odkryłem jeszcze jedno małe <ł> jest jak loguję się do sieci. W ramce użytkownika mogę go pisać, później już kiszka. Może w Win98se jest coś przypisane do Alt + l, ale w pracy mam zainstalowane te same win i <ł> jest. A tutaj nic, ani w Notatniku, Wordzie, Word Padzie, nigdzie!! Klawiaturę też wymieniałem i nic!
Na pewno to "czysta" instalacja? Mi to wygląda na hot-key'a (jeśli nic się nie dzieje po naciśnięciu, to być może już usunąłeś ten program a został tylko skrót). Spróbuj nacisnąć "Shift"+"`" (czyli "~") a następnie "l", jeśli zadziała (tzn. wyjdzie "ł") to znaczy, że któryś program (może jakiś sterownik) przypisał sobie "Alt Gr"+"l" jako klawisz skrótu (ew. kombinację "Ctrl"+"Alt"+"l", bo "Ctrl"+"Alt"="Alt Gr" - czyli prawy "Alt").
Wybrałem 1 sposób z poniższego opisu i jest ok. Drugiego nie próbowałem bo babka, która ma komp. nie miała czasu, zresztą klawisze skrótów do karty graf. są jej niepotrzebne !
Graphics
Dual mapping of Polish keyboard shortcut (CTRL+ALT+L to ALT+L) conflicts with an assigned "hot key" in the Intel(R) Extreme Graphics Driver
This applies to:
Intel(R) 82845G Graphics Controller
Symptom(s):
Dual mapping of Polish keyboard shortcut (CTRL+ALT+L to ALT+L) conflicts with an assigned "hot key" in the Intel(R) Extreme Graphics Driver
A popular character in the Polish language cannot be inserted into text documents when the "Hot Keys" feature of the Intel(R) Extreme Graphics Driver is enabled (hot keys are enabled by default).
Cause:
The Polish keyboard maps CTRL+ALT+L to ALT+L. The Intel(R) Extreme Graphics Driver has CTRL+ALT+L assigned in the registry to a graphics display function.
Solution:
The current workaround for this issue is to disable the Hot Keys feature within the Intel(R) Extreme Graphics Driver. To disable the Hot Keys feature, right click on the Windows desktop, select Graphics Properties | Hot Keys | Disable.
Alternatively, a simple fix to the Windows* registry will remove the conflicting hot key from the Intel Extreme Graphics Driver and allow both the Polish language shortcuts and the Intel hot keys feature to work. To apply the registry fix, simply download the following registry file: fix-polish.reg from Intel's web site. Once the file is saved, simply right click on the file and select "Merge". You will need to reboot your system in order to complete the fix.
Relevant Info:
Intel(R) 845 Chipset, Microsoft Windows* 2000 Professional, Microsoft Windows* XP
Solution ID: 1.0.6985533.3781025
Date Created: 25-Jun-2002
Last Modified: 1-Jul-2002
Funkcja skrotu klawiszowego (hot-key) sterownika grafiki chipsetu 845G
rezerwuje w rejestrze skrot polskiego ł. Nie pozwala to na wpisanie
polskiego ł z klawiatury. Dotyczy to tylko sterownika graficznego a nie
chipsetu. Obecnie sa dwa rozwiazania:
1) wyłączyć funkcję skrotów klawiszowych w ustawieniach sterownika
graficznego 845G-"Graphics Properties | Hot Keys | Disable". Skróty
klawiszowe są włączone domyślnie.
2) alternatywnie na w/w stronie dostępna jest "latka" do rejestru która
należy wgrać. Pozwala ona na równoczesne używanie funkcji skrótów
klawiszowych sterownika graficznego, jak i polskiego ł.
Niestety na wszystkich! Aha odkryłem jeszcze jedno małe <ł> jest jak loguję się do sieci. W ramce użytkownika mogę go pisać, później już kiszka. Może w Win98se jest coś przypisane do Alt + l, ale w pracy mam zainstalowane te same win i <ł> jest. A tutaj nic, ani w Notatniku, Wordzie, Word Padzie, nigdzie!! Klawiaturę też wymieniałem i nic!
Miałem ten sam problem z literą ,ę i po użyciu pierwszego sposobu podanego przez, tzok, jest OK.
(Na pewno to "czysta" instalacja? Mi to wygląda na hot-key'a (jeśli nic się nie dzieje po naciśnięciu, to być może już usunąłeś ten program a został tylko skrót). Spróbuj nacisnąć "Shift"+"`" (czyli "~") a następnie "l", jeśli zadziała (tzn. wyjdzie "ł") to znaczy, że któryś program (może jakiś sterownik) przypisał sobie "Alt Gr"+"l" jako klawisz skrótu (ew. kombinację "Ctrl"+"Alt"+"l", bo "Ctrl"+"Alt"="Alt Gr" - czyli prawy "Alt").
U mnie problemem była aplikacja "Mouse without borders" wydana przez MS.
Dobrym sposobem na sprawdzenie, która z aplikacji blokuje dostęp jest:
- zamknięcie jednego programu z TRAY windowsa
- sprawdzenie kombinacji ALT + L
I tak aż zamkniecie wszystkie aplikacje z traya. Jeżeli nadal nie da rady to spróbować zamykać procesy.
Problem z brakiem małej litery "ł" na klawiaturze w systemie Windows 98 SE z Office 2000 wynikał z konfliktu skrótu klawiszowego przypisanego przez sterownik graficzny Intel Extreme Graphics, który rezerwuje kombinację Ctrl+Alt+L (odpowiadającą polskiemu "ł") jako hot-key. Mała litera "ł" pojawiała się tylko w polu logowania do sieci, natomiast w aplikacjach takich jak Notatnik, Word czy WordPad nie była dostępna. Rozwiązaniem było wyłączenie funkcji skrótów klawiszowych (hot keys) w ustawieniach sterownika graficznego Intel 82845G lub zastosowanie dostępnej łatki rejestru, która pozwala na jednoczesne używanie skrótów sterownika i polskiej litery "ł". Alternatywnie wskazano metodę testową z użyciem kombinacji Shift+` (tylda) + l, która potwierdzała blokadę skrótu przez sterownik. W innym przypadku problem z blokowaniem klawisza Alt+L powodowała aplikacja "Mouse without borders" od Microsoft, którą należało wyłączyć, by przywrócić funkcjonalność polskich znaków. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.