logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić FSB na Epox EP-4GEA+ dla Pentium 4 3,0GHz HT? BIOS i mnożnik

Gordon_Freeman 07 Mar 2008 21:55 1880 6
REKLAMA
  • #1 4884450
    Gordon_Freeman
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam!

Posiadam płytę główną Epox EP-4GEA+ (Specyfikacja: http://www.epox.com.tw/eng/products_content.php?ps=28)

Posiadam procesor: Pentium 4 3,0GHz HT.

Niestety - nie mogę ustawić odpowiednio go aby współpracował z płytą. Mnoznik procesora to x15. FSB płyty - nie mogę podnieść powyżej 150. Jak podniosę - płyta pika i wstaje po chwili z domyślnymi ustawieniami.

FSB na 150 razy mnoznik czyli 15 daje tylko 2,25Ghz. A procek powinien miec 3,0Ghz i pracować na szynie 200.

Szukam od paru dni nowszego BIOSu - lecz bez powodzenia. Co najśmieszniejsze - mój BIOS to:

Typ BIOS'u	Award
    Typ BIOS'u Award	Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
    Informacja z BIOS'u Award	08/15/2003 For Intel 845GE Chipset
    Data BIOS'u systemowego	08/15/03

i jest on nowszy niż... na stronie producenta (2003-07-17).

Czy ktoś może polecić jakiś lepszy BIOS od podobnego modelu płyty? Słyszałem że teoretycznie każdy BIOS pod płyte z tym samym chipsetem (Intel i845GE) powinien bez problemu uruchomić płytę.

A może ktoś ma jakiś pomysł jak ustawić FSB na 200? W BIOSie są także opcje od zmiany napięć: Vcore od procka, Vdimm od pamięci, a także napięcie magistrali AGP. Czy tutaj szukać rozwiązania problemu?

A może istnieje magiczny sposób na zmianę mnoznika procesora? ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4884572
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Twoja płyta ma FSB 100 i 133MHz i nowy bios tego nie zmieni. Albo zmień płytę albo procesor na 3.06GHz, 512KB, 533MHz FSB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4884827
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6562
    Jak wynika ze specyfikacji, do której sam dałeś link:
    Cytat:
    Support Intel Pentium 4 processors from 1.8GHz to 3.06GHz in mPGA478 socket with 400/533 MHz system bus
    Twój procesor nie zadziała bo jest na szynie 800 MHz (QPB). Potrzebujesz płyt na chipsecie i865/i875 lub P4 na FSB 533.
    Mnożnik procesora jest zablokowany, a i845 nie ma odpowiednich dzielników na AGP/PCI/DIMM, żeby pracować z FSB ponad 133MHz (533).
  • #4 4884862
    Gordon_Freeman
    Poziom 12  
    Dziękuje za pomoc. Kolega ma mi jutro przynieść P4 2,8Ghz, bez HT co prawda, ale sądzę że tego spokojnie do 3,0, może nawet do 3,2 potraktuje (FSB na obecnym procku ustawione na 150 i wszystko stabilnie działa :)). A ten procek trafia na monitor i czeka lepszych czasów (nowej-starej płyty głównej znaczy się ;))
  • REKLAMA
  • #5 4884886
    tzok
    Sam mam i bardzo sobie chwalę Abita IS7-7(E2), polecam Ci tę płytę, pod tego P4 3.0 HT.
  • REKLAMA
  • #6 4884910
    Gordon_Freeman
    Poziom 12  
    Popatrzę na alledrogo za nią, zobaczę co mi się bardziej opłaci - czy ten procek 2,8 bez HT od kolegi, czy wymiana płyty i uruchamiamy 3Ghz:). Dużo HT daje czy to tylko taki tani chwyt marketingowy? Namiastka dwóch rdzeni? :>

Wracając jeszcze do tego Abita - ma jakieś ciekawe opcje w BIOSie jak Epox? Np taki delikatne podkręcanie poprzez zmianę FSB?

Pozdrawiam ;)
  • #7 4885019
    tzok
    HT to co prawda nie dwa rdzenie ale trochę poprawia pracę w systemie z wieloma aplikacjami.
    W i865 sporo więcej da Ci dwukanałowy kontroler pamięci, w przeciwieństwie do AMD tu daje naprawdę sporo.
    Płyta ma regulację napięcia Vcore oraz Vdimm, blokadę częstotliwości (osobny generator) AGP i PCI, ręcznie, niezależnie regulowane dzielniki/mnożniki taktowania pamięci i szyny łączącej mostki, możliwość włączenia PAT (technologia skracająca czas dostępu do pamięci) przy FSB-800.

Jak dla mnie ma tylko 2 wady:
    brak boot-selectora w BIOSie (jak w Asusie czy ASRocku, ale zawsze można wgrać GRUBa czy LILO do MBR i po problemie);
    tylko dwa sloty DIMM.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta główna Epox EP-4GEA+ z chipsetem Intel 845GE obsługuje FSB 100 i 133 MHz, co uniemożliwia poprawne działanie procesora Pentium 4 3,0 GHz HT z FSB 800 MHz (QPB). Próba podniesienia FSB powyżej 150 MHz skutkuje resetem BIOS-u do ustawień domyślnych. Mnożnik procesora jest zablokowany na x15, a płyta nie posiada odpowiednich dzielników dla AGP/PCI/DIMM, aby stabilnie pracować z FSB powyżej 133 MHz (533 MHz efektywnie). Nowszy BIOS nie rozwiązuje problemu, gdyż ograniczenia sprzętowe chipsetu są decydujące. Zalecane jest użycie płyty głównej z chipsetem i865 lub i875, które obsługują FSB 533 MHz, lub procesora z niższym FSB. Alternatywnie polecono płytę Abit IS7-7(E2), która oferuje zaawansowane opcje BIOS, takie jak regulacja napięć Vcore i Vdimm, niezależne dzielniki AGP/PCI, możliwość podkręcania FSB oraz wsparcie dla technologii PAT przy FSB 800 MHz. Hyper-Threading poprawia wielozadaniowość, ale nie zastępuje wielordzeniowości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA