logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie przewody do instalacji alarmowej w nowym domu przed tynkowaniem?

niciacia 06 Sty 2004 14:53 8076 3
  • #1 464533
    niciacia
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Budując dom chciałbym przed położeniem tynków rozciągnąć kable do instalacji alarmowej. Może ktoś z doświadczeniem w tym temacie zechciałby mi powiedzieć, jakie przewody mam kłaść, od czego do czego, ile parowe, jaki rodzaj itd.
    Będę wdzięczny za pomoc, gdyż kiedy już kupię alarm, nie chciałbym kuć ścian.
    Pozdrawiam
  • #2 464602
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    teamcik byl juz omawiany ale poeiwm w skrocie w kazdym pomieszczeniu gdzie masz okna czujka w roku tak zeby patrzyla na okno ja stosuje nawet tam gdzie nie ma okien jak koles ma na to ochote czujki tam gdzie sa drzwi garaz kotlownia PIR+MF ze wzgledu na duza wachania tem szczegolnie zima, kable standardowo 6 parowe do wszystkiego czuji syreny i inne zabezpieczenia, pomysl nad mamipulatorem w garazu jak napiszesz cos wiecej to moze jeszcze cos dodam od siebie
  • #3 464616
    tomekz9
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Najlepiej wyznacz sobie miejsce pod centralkę, najlepiej w pomieszczeniu bez okna, tam będą się schodzić wszystkie kable. Z tego miejsca poprowadź sobie najlepiej oddzielne kable do każdej czujki, ja kładłem 4-ro żyłowe telefoniczne (zasilanie 2 żyły i sygnał 2 żyły )umożliwi ci to potem ewentualne przeróbki. Poza tym alarm będziesz mógł podzielić na strefy np. czuwanie nocne, wtedy do strefy nocnej przypiszesz sobie czujki z piwnicy, garażu itp. a sypialnie zostawisz nieaktywne. Poza tym musisz wyprowadzić kable do syren (też 4 żyły 2 zasilanie i 2 sabotaż). Możesz dać syrenę wewnętrzną (mogą być 2 żyły) .
    I najważniejsze - klawiatury (też min. 4 żyły). Możesz np 2 lub 3.
    Ja mam jedną w garażu, jedną w przedpokoju i jedną na piętrze. Możesz też od centrali poprowadzić 10 żyłowy kabel na strych jeśli przewidujesz monitoring, zwykle radionadajniki takie wiesza się jak najwyżej.
    I to chyba wszystko, generalnie kładziesz wszystko od centrali do danego urządzenia. A ! podprowadź też z jakiejś rozetki 220V do zasilania centrali.
    Pozdrawiam
    tom
REKLAMA