logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić parametry centralki LPG Lovato w Nubira 2.0 1998? Brak mocy

Mirek74 06 Sty 2004 15:48 7045 17
REKLAMA
  • #1 464610
    Mirek74
    Poziom 2  
    Wożę się z tym problemem od ponad roku, początkowo kasowanie pamięci adaptacyjnej (rozłączenie akumulatora) pomagało, teraz jest niedobrze cały czas. Problem i na gazie i na benzynie. Zmieniłem instalację z Elpigazu na Lovato i tylko przez tydzień było OK, potem wymieniłem części w silniku za 2 000 (czujniki, cewka, sonda, katalizator, wiązka i inne). Gazownicy mówią że wszystko jest super, skaner Daewoo też. A samochód ledwo ledzie i wydaje dźwięki jakbym ciągnął ze 2 tony za sobą. Wiem że w 1998 montowano 3 różne komputery główne do Nubiry może mój program Lovato jest ustawiony pod inny komputer główny? Mam emulator (najpierw Elpigaz potem Lovato). Kto umie ustawić parametry centralki gazowej w Warszawie (podejrzewam że tu jest pies pogrzebany), czy robie się to eksperymentalnie, czy wg jakiegoś klucza? Ozłocę każdego dobroczyńcę, który pomoże!!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 465647
    Mirek74
    Poziom 2  
    Kompresja OK. Popychcze OK (stukania na zimo ani na ciepło nie ma), nie spala oleju, dosłownie 0 (półsyntetyk). Świece zawsze wyglądają OK. Podejrzewam sterowanie, bo czasem mu się lekko poprawia na dzień dwa i potem znowu kicha. Rok temu raz na 2 tygodnie, teraz b. rzadko. Z czujników nie wyminiłem jeszcze tylko MAP czy MAT (podciśnienie mapujące wtrysk-ten pod silnikiem, nie-na przepustnicy i nie zmieniłem czujnika położenia wału. Przez rok od kiedy mam problem nie ujawnił się żaden problem natury mechanicznej. Zmieniłem nawet silnik krokowy i wtedy o dziwo nastąpiła krótka poprawa (sądzę że wynika z rozłączenia instalacji elektrycznej). LPG-moja centralka to Autronic
  • REKLAMA
  • #4 465690
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Jaki model Autronica masz ?
    Jeśli AL-700 to mam do niego soft i manuala.
  • #5 466803
    Mirek74
    Poziom 2  
    Jeśli dobrze rozumiem soft to program centralki gazowej (sorry, na elektronice znam się jak wilk na gwiazdach). Ten program był już wgrywany 3 razy i gazownicy mówią że z pełnym powodzeniem (podając wyskoką ich zdaniem liczbę kroków-cokolwiek miałoby to znaczyć). Szukam programu diagnostycznego, który pozwala zmienić paramety ustawienia centralki na niestandardowe, kiedyś widziałem go w wersji DOSowskiej, szukam też kabla LPT z adaptorem, żeby podłączyć laptopa do samochodu. Manual-czy to pomoże ustawić te parametry? Trzeba jeździć i eksperymentować czy jest jakiś klucz? Ktoś tu mądrze powiedział, że gazownicy to tylko monterzy, którzy łączą kabelki i nie są w stanie rozwiązać bardziej złożonych problemów. W warsztatach w których byłem patrzą na mnie jak na świra i mówią że to ma jeździć i już. Tak, moja centralka to AL-700. Dzięki z góry za wszelkie info...
  • #6 466852
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Mkos1: Możesz wrzucić tutaj tego manuala - też mam problem z instalacją, a program już mam.
    Co ciekawe, jak mi montowali instalacje to facet jakoś wchodził do tego menu "Zastrzeżone" , ale nie wiem, czy to była jakaś kombinacja klawiszy czy po prostu inny program.
    Aha i przydałby się porządny schemat interfejsu - chodzi mi o wtyczkę po stronie AL700.
  • #7 466873
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Wydaje mi się, że gdzieś już to zamieszczałem więc wyślę Ci na PW.
    Jeśli ktoś jeszcze będzie zainteresowany to proszę o sygnał.
    Do opcij "zastrzeżone" wchodzisz wcześniej naciskając (chyba) <CTRL> + <ALT> + <F7>
  • #8 466878
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Rzeczywiście. <CTRL> + <ALT> + <F7> i da się tam wejść.
    Dzięki
  • #9 470473
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Jeżeli jest żle na benzynie to nie ma co ustawiac gazu bo to się mija z celem i nie potrzebnie ponosisz dodatkowe koszty związane z przeróbkami gazowymi.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #10 470521
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Rozumiem ,że masz problemy zarówno na benzynie jak i na gazie (czy tylko na gazie?)
  • #11 500506
    danda
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    8) Witam , mam też nubire z tego roku ale 1,6, widziałem wcześniej ze pisłeś ze masz mało mocy na gazie i na benzynie, proponowł bym ci jeszcze sprawdzić układ wydechowy czy masz konkretnie drożny, bo z tym też dzieją sie niezłe jaja, ja bym miał też prośbę o udostępnienie mi tego manuala do AL700 bo mi strasznie dużo pali , a co najlepsze to pali coraz więcej zaczo się od 11,5 L/100km a teraz jest już 13,5 może jak poczytam to dam coś rade doregulować ,mam w domu schematy tych interfejsów to wam je potem dożuce,, pozdrowionka dla wszystkich

DANDA
  • #12 500510
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Moim zdaniem to padla przeplywka, tylko kurza twarz, dlaczego zle chodzi na gazie? A sonda lambda dziala??
  • #13 501620
    teges

Poziom 21  
    Sprawdż katalizator czy nie jest uszkodzony i nie zatkał wylotu rury wydechowej.Może był uderzony i popękał.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
  • #14 503853
    danda
    Poziom 16  
    8)

Może też być sonda, bo jak sonda nie będzie dawać napięcia , a powinna dawać gdzieś do 1 V z częstotliwością 1Hz, to komputer będzie uznawał ze jest zabogta mieszanka, ale wtedy na bęzynie odrazu w takim przypadku świeci kontrolka silnika chekengin, zaś na gazie jak zapodasz amona ten programik do centralki AL 700 to odrazu widać czy sonda pracuje czy nie , bo jest tam osobny wykresik do tego, napisz jeszcze ile ci to auto pali przy tej niskiej mocy benzynki i ile gazu , bo jakoś skoro tak samo zachowuje się na obydwu paliwach to chyba komputerki nie będą winne ani też elektronika, napisz też czy zaobserwowaeś jakieś wybuch w kolektorze ssącym , bo może masz coś z układem zapłonowym, tam jest podciśnieniowy przyśpieszacz zapłonu, może któreś wężyki są pozamieniane... kto wie i napisz w jakich okolicznościach nabawiłeś się tych obiawów...... pozdrowienia dla wszystkich DANDA... sorki za błędy
  • #15 505155
    teges

Poziom 21  
    danda w samochodzie Nubira 2l. nie ma żadnego podciśnieniowego regulatora zapłonu gdyż tą funkcją steruje komputer benzynowy a jeśli spadłby któryś z wężyków podciśniowych to motorek bujał by na wolnych obrotach.Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
  • #16 509311
    danda
    Poziom 16  
    Racja , źle to zklikałem, jest to czójnik podciśnienia w kolektorze ssącym, na podstawie którego i paru innych czójników komputer ustawia fazę zapłonu, jeżeli czójnik nie będzie miał doprowadzonego prawidłowego podciśnienia , to ustawienia fazy zapłonu mogą być nieprawidłowe co może się obiawiać nieprawidłową pracą silnika...
    pozdrowionka DANDA
  • #17 555976
    marpet3
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    nie odpisałeś czy źle chodzi tylko na gazie czy również na benzynie, jeśli tylko na gazie to spróbuj zamontować zamiast silniczka krokowego gazu zawor starego typu ( taki jak był stosowany w instalacjach z gaźnikiem) jeżeli będzie wszystko ok tzn że coś padło ze sterowaniem komp. gazu ze strony lambdy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku mocy w samochodzie Daewoo Nubira 2.0 z 1998 roku, zarówno na benzynie, jak i na LPG. Wymieniono instalację LPG z Elpigazu na Lovato (centralka AL-700) oraz wiele części silnika (czujniki, cewka, sonda lambda, katalizator, wiązka), jednak problem utrzymuje się. Kompresja i mechanika silnika są w porządku, brak stuków i spalania oleju. Podejrzewa się błędne ustawienia centralki LPG, możliwe niezgodności programu z komputerem głównym samochodu. Dyskusja wskazuje na potrzebę dostępu do oprogramowania i manuala centralki AL-700, w tym do ukrytego menu serwisowego (dostęp przez kombinację klawiszy CTRL+ALT+F7). Poruszono też kwestie diagnostyki sondy lambda, przepływomierza powietrza, drożności układu wydechowego i ewentualnych problemów z podciśnieniowymi czujnikami w kolektorze ssącym. Zwrócono uwagę, że jeśli problem występuje również na benzynie, to regulacja LPG może być nieskuteczna. Sugerowano eksperymentalne ustawienia centralki oraz czyszczenie silniczka krokowego. Wskazano na ograniczenia standardowych warsztatów LPG i potrzebę specjalistycznej wiedzy do prawidłowej kalibracji centralki Lovato AL-700 w tym modelu samochodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA