logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty zakłócacz FM na pasmo 88-108 MHz?

SiwusGSM 07 Sty 2004 19:03 31086 9
REKLAMA
  • #1 466257
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Szukam jakiegoś najprosteszego projektu, schematu na to pasmo. Mam sąsiadkę która słucha radio Ma Ryja o 6.00 na całą parę. Wyłączanie jej korków nie skutkuje.Bardzo dawno temu zrobiłem coś takiego na transformatorze i trymerze ze starego radia na pasmo telewizyjne. Siało po sieci i po antenie.Interesuje mnie częstota 88,9 i 107.4. Wiem że takie zakłócacze chodzą dosyć szeroko.
    Może być rysunek na "kolanie" na PW.
    Przez tą "starą rurę" nie mogę się wyspać!!!
    Pomóżcie:)
    Nie odsyłajcie mnie do opcji "SZUKAJ" bo bez przerwy wywala "Critical error" lub "Syntax Error"
    W ogóle coś się dzieje z Elektrodą, strony się otwierają wolno lub w ogóle... :)
  • REKLAMA
  • #2 466524
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Do tego celu wystarczy Ci najprostszy generator FM, np. "Mikrofon bezprzewodowy" do samodzielnego montazu, taki zestaw mozna kupic przewaznie w kazdym sklepie z czesciami elektronicznymi, albo zrobic jakis generator we wlasnym zakresie tez na konkretna czestoliwosc jaka Cie interesuje. Wiecej nie bede na ten temat pisal, bo zaklocanie odbioru radiowego lub telewizyjnego, albo tez uzywanie jakichkolwiek urzadzen nadawczych o mocy powyzej 20mW bez zezwolenia jest niezgodne z prawem i mozesz miec wtedy nieproszonych gosci ktorzy raczej na herbatke do Ciebie nie przyjda. Postaraj sie jeszcze jakos z ta sasiadka dogadac, albo sam zacznij chalasowac jak ona spi i bedzie wiedziala wtedy jak to jest. Pozdrawiam. :)
  • #3 466679
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    A może jakiś szkic na PW?
    Potrzebuję "Nadajnik" na 10mW.
    Wystarczy zasięg 10 metrów.
  • REKLAMA
  • #5 473677
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Istnieja 2 drogi rozwizania tego problemu:
    1). Dzień Świra - "Modlitwa Sasiada" - dwie kolumny tuż przy ścianie powinny wystarczyć (jak chcesz plik, to mogę przysłać na priva) - z moja sasiadka pomogło, u mojego kolegi niestety nie;
    2). Mikrofon bezprzewodowy JABLA (cena koło 10zł) + sygnał kontrolny (np. z elektrody - dział audio) ew. "Taki duży, taki mały może wino pić..." (mogę również przesłać) dostrajasz do częstotliwości Radia Maryja i puszczasz sygnał;

Jednak z większymi mocami to nie eksperymentuj, bo jak URTiP przyjdzie, to możesz pożałować, bo sa wkur... kiedy ktoś zakłóca legalne radiostacje.

To tyle, poczytaj jeszcze na elektrodzie, link wyżej;

Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • REKLAMA
  • #6 498865
    michalgorny

Poziom 17  
    Ocena: 15
    a kto mi powie jak zrobic genertor o czestotliwosci 1-2Hz na nandach?? np na ttlowskim 7400??
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
    Lesna 13, Wieliczka, 32-020 | Tel.: 600-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.twoj-elektryk.com.pl
  • REKLAMA
  • #7 505742
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 506755
    Michał Król
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    siwus we wrocławiu jest sklep ,elektronik, na ul.Trauguta1/7tam widzialem nadajnik za 8.00 pln sprzedawca mi go zademonstrował i normalnie wycieło stacje na którą sie wstroił a inne działaly normalnie zasieg około 50 m.Mozesz tez zadzwonic do nich i zapytac smialo w czym masz problem napewno dostaniesz fachową odpowiedz tel.071-372-31-88
  • #9 508455
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Michał Król napisał:
    siwus we wrocławiu jest sklep ,elektronik, na ul.Trauguta1/7tam widzialem nadajnik za 8.00 pln sprzedawca mi go zademonstrował i normalnie wycieło stacje na którą się wstroił a inne działaly normalnie zasieg około 50 m.Mozesz tez zadzwonic do nich i zapytac smialo w czym masz problem napewno dostaniesz fachową odpowiedz tel.071-372-31-88

Nie lubie tego sklepu bo maja cholernie drogo a poza tym sa na V pietrze, a winda czasem nie dziala.
    A tak na serio, zamiast pisac takie bezsensowne rzeczy, moglbys pomoc koledze, albo chociaz zaznaczyc, ze to zart. Moze jestes jednym z nich? :PPPPP
  • #10 508471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego zakłócacza FM na pasmo 88-108 MHz, szczególnie na częstotliwości 88,9 MHz i 107,4 MHz, w celu zakłócenia odbioru radia. Proponowane rozwiązania obejmują użycie najprostszego generatora FM, np. mikrofonu bezprzewodowego UKF, który można kupić w sklepach elektronicznych za około 10 zł. Takie urządzenia mają moc około 10 mW i zasięg do 10-50 metrów, co wystarcza do lokalnego zakłócania sygnału. Wskazano, że zakłócanie legalnych stacji radiowych bez zezwolenia jest niezgodne z prawem i może skutkować interwencją służb. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych metod radzenia sobie z problemem, np. użycie głośników do zagłuszania. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w jakości i działaniu dostępnych na rynku zestawów mikrofonów bezprzewodowych oraz na problemy techniczne z ich montażem i działaniem. Podano linki do stron z dodatkowymi informacjami i schematami, jednak autor prosił o przesłanie schematów na prywatną wiadomość z powodu problemów technicznych na forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA