logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilizator LM317 - brak napięcia wyjściowego przy zasilaniu 10,2V

gmail 14 Mar 2008 16:51 1416 2
REKLAMA
  • #1 4908662
    gmail
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Witam
    Otóż spróbowałem swoich sił w elektronice i klapa (prawda jest okropna) NIE DZIAŁA !!!
    Zrobiłem układ prostego stabilizatora na 3V jak na schemacie i nie działa. Podłączam napięcie wejściowe z transformatora / zasilacza gotowego 10,2V bez obciążenia. Po podłączeniu do zacisków Vin napięcie spada od 0V na wyjściu też 0V. Co jest nie tak?
    Załączniki:
    • stab.doc (20.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4908905
    gmail
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Porównałem mój układ z tymi zaproponowanymi, i jak mi się wydaje to jest to dokładnie to samo co układ podstawowy, tylko trochę inaczej narysowany. Wartości rezystorów sie zgadzają (a to one głównie decydują o wartości napięcia wyjściowego, prosty dzielnik napięcia) pojemności są trochę inne ale mieszczą się w zakresie z katalogu NS.
    Rozwalam wszystko i jeszcze raz polutuję na innej płytce.

Dodano po 14 [minuty]:

Może źle podłączam układ LM317 mam w obudowie TO patrząc od przodu napisami do siebie od lewej ADJ, Vout, Vin. Rysunek z katalogu NS poniżej.
    Załączniki:
    • Stabilizator LM317 - brak napięcia wyjściowego przy zasilaniu 10,2V LM317.jpg (14.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 4909176
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Odbierz PW. Na chwilę obecną temat zamykam. Pytania proszę kierować na PW.
REKLAMA