logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51: Czy cylinder 60ccm wymaga zmiany wału i korbowodu?

mieczyslaw92 16 Mar 2008 18:32 5778 9
REKLAMA
  • #1 4916315
    mieczyslaw92
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam pytanie dotyczące tuningu simsona S51. Chciałbym sie dowiedzieć czy jakbym zdecydował się założyć cylinder 60ccm (do starego typu silnika 3-biegowego) to musiałbym modyfikować lub zmieniać wał wraz z korbowodem. Jeśli nie to jakiej firmy cylinder (komplet) polecacie?

Proszę o odpowiedź!! :)
  • REKLAMA
  • #2 4916365
    Szuler17
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    Wału z korbowodem nie musisz zmieniać, ale długo nie wytrzyma. Będą za duże obciążenia dla wału i dość szybko się rozleci. Jeżeli wał był nowy to jakiś czas pochodzi. Moim zdaniem nie ma sensu wymieniać cylindra na 60 cm³ jeżeli stary jest dobry. On i tak dużo mocy nie da.
  • REKLAMA
  • #3 4916408
    mariusz83x83
    Poziom 20  
    Ocena: 123
    Miałem simsona z cylindrem 60 ale po tygodniu wał poleciał nawet nie opłaca sie inwestować w nowy wał mocy nie wiele a bedzie palił tyle co duży fiat najlepszym wyjściem jest chyba polerowanie kanału dolot. i rozwiercenie dyszy samemu sie lepiej za to nie brać.
  • #4 4916730
    wsza12345
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Nie dziwię się. pewnie dawałeś ile fabryka dała:D garnek 60 cmm z pewnością dodaje troche povera a nawet sporo (wiem bo sprawdziałem) a wał jeśli jest dobry to jeszcze trochę pośmiga. ja w swoim mam nowy wał z 50cmm a cylek 70 i na razie żadnych luzów nie widać a przejechałem na nim już 4000 km i wcale go nie oszczedzam:D
  • REKLAMA
  • #5 4917095
    mieczyslaw92
    Poziom 2  
    wsza12345 napisał:
    Nie dziwię się. pewnie dawałeś ile fabryka dała:D garnek 60 cmm z pewnością dodaje troche povera a nawet sporo (wiem bo sprawdziałem) a wał jeśli jest dobry to jeszcze trochę pośmiga. ja w swoim mam nowy wał z 50cmm a cylek 70 i na razie żadnych luzów nie widać a przejechałem na nim już 4000 km i wcale go nie oszczedzam:D
    TAA :D powiem że nudzi mnie już to 65km/h. Kupiłem go od gościa w moim wieku (mam 16 lat) a on nic w nim nie robił od 6 lat. Bynajmniej tak mnie zapweniał. Nie wiem w jakim stanie jest wał bo go nie rozbierałem, ale chciałbym go jakoś podrasować żeby był szybszy i mocniejszy. Nie znam się na tuningu dlatego prosze o pomoc. Aha, którą dysze można wstawić większą? Jaki musi być rozmiar tej dyszy? Co to za dysza? :D:D
  • #6 4919817
    Szuler17
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    Dysza główna może być większa. Dobrze byłoby powiercić gaźnik na większą średnicę i poprawić kanały dolotowe.
  • #7 4920162
    hubertbaran
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Zaprzeproszeniem gówno daje ten cylek;] Lepiej oryginalny cylider podrasowac co w simsonie jest naprawde proste;] Lub wysłac np. do Pana Woryny(motor-tech) on nieco nasz cylek unowoczesni.
  • REKLAMA
  • #9 4921153
    mieczyslaw92
    Poziom 2  
    ...KUBA... napisał:
    No jak w 60 dorabi sie jeszcze 2 kanały pluczace to troche jadu mu dojdzie... a jaki masz typ gaźnika??
    No wiesz na gaźniku pisze 16N18 czy coś tego typu. W każdym bądź razie niewidziałem jeszcze takiego. Może jest nieoryginalny. Niewiem.
  • #10 4925790
    hubertbaran
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    w 60 możesz sobie strzelić ze tak powiem z du... ;] Niestety nie da sie go juz tak dobrze podziergac jak oryginalna 50.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku montażu cylindra 60ccm do Simsona S51 ze starym silnikiem 3-biegowym nie jest konieczna wymiana wału i korbowodu, jednak oryginalne elementy szybko ulegną zużyciu z powodu zwiększonych obciążeń. Nowy wał może wytrzymać dłużej, zwłaszcza przy mniejszym cylindrze (np. 50ccm) i większym cylindrze 70ccm, ale przy 60ccm trwałość jest ograniczona. Zwiększenie mocy poprzez sam cylinder 60ccm jest niewielkie, a spalanie znacznie wzrasta. Zaleca się raczej tuning gaźnika (np. powiększenie dyszy głównej i kanałów dolotowych) oraz polerowanie kanałów dolotowych. Niektórzy sugerują modernizację oryginalnego cylindra lub wysłanie go do specjalistów (np. Pan Woryna z motor-tech) w celu unowocześnienia. Gaźnik stosowany w omawianym egzemplarzu to prawdopodobnie 16N18 lub jego wariant, co może wymagać dopasowania do tuningu. Warto rozważyć dorobienie dodatkowych kanałów płuczących w cylindrze 60ccm dla poprawy osiągów, choć tuning oryginalnego cylindra 50ccm jest łatwiejszy i bardziej efektywny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA