logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ModeCom model: MC-350ATX 2.0 PFC zawyżone napięcie +12V

kozway 16 Mar 2008 20:54 2816 12
REKLAMA
  • #1 4917209
    kozway
    Poziom 11  
    ModeCom model: MC-350ATX 2.0 PFC zawyżone napięcie +12V
    Witam.
    Mam problem z napięciem +12V w wyżej wymienionym zasilaczu. Wynosi ono +12.72V, a reszta napięć jest w porządku. Tolerancja dla tego zasilacza wynosi +/-5% tak wiec jest ono za duże. Czy ktoś wie co może być tego przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 4917235
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Witaj. Napięcie nie jest wysokie, ale napisz czym je mierzyłeś? Najbardziej wiarygodny wynik otrzymujemy po zmierzeniu napięcia voltomierzem.
  • REKLAMA
  • #3 4917360
    kozway
    Poziom 11  
    Mierzyłem woltomierzem cyfrowym
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4917410
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Polecam wymianę tego Modecoma jeżeli zależy Ci na sprzęcie, kup np.Chiefteca. Wpisz w wyszukiwarkę elektrody modecom a zobaczy jaki masz "super" zasilacz. Pozdrawiam.
  • #5 4917837
    kozway
    Poziom 11  
    No dzięki, chociaż ja mam swój zasilacz a ten chciałem naprawić. Mam 2 zasilacze, z którymi mam ten sam problem.
  • Pomocny post
    #6 4918240
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Bateria w woltomierzu nowa?
    W jakich warunkach (pod jakim obciążeniem) dokonano pomiaru i jakie w tych warunkach jest napięcie +5V?
    Jeśli chce się kolega bawić w naprawę, to wypadałoby zamieścić dokładne zdjęcia wnętrza oraz opisać na jakich elementach zasilacz jest zbudowany.
  • #7 4920226
    kozway
    Poziom 11  
    Tak, bateria jest dość nowa. Napięcie było mierzone bez obciążenia, po połączeniu przewodu zielonego i czarnego. Czemu pytasz sie o napięcie +5V? Jest w normie: +4.86V. Mam problem z napięciem +12V.
  • Pomocny post
    #8 4920322
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    W zasilaczu do PC kontrolowane jest tylko napięcie 5V a 12V wynika z tej regulacji 5V. W związku że zasilacz jest przetwornicą to śmieci po nie dokładnym odfiltrowaniu tego napięcia na prostym mierniku pokaże więcej, ważne jakie jest napięcie skuteczne po obciążeniu.
  • #9 4920384
    kozway
    Poziom 11  
    Jak wiec sprawdzić to napięcie? W jaki sposób go obciążyć??
  • Pomocny post
    #10 4920461
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Tolerancja +/-5% daje zakres 11,4V - 12,6V. Twoj wynik, mimo ze lekko przewyzszajacy gorny zakres, moze byc obarczony bledami wynikajacymi z okolicznosci pomiaru. Wczesniej juz kilka z nich koledzy opisali. Proponowalbym obciazyc zasilacz i dopiero dokonywac pomiarow. Duze obciazenie linii 5V (starsze plyty glowne) tez moze zmienic napiecie na linii 12V. A czym obciazyc? Ja na przyklad obciazam starymi i popsutymi (chociaz krecocymi talerzami) dyskami.

Brauniack - akurat ta seria ModeCom'ow nalezy do dosc porzadnych. Zla slawe tej marce robi seria Feel.
  • REKLAMA
  • #11 4920961
    kozway
    Poziom 11  
    Obciążyłem oba zasilacze 3 starszymi dyskami i teraz napięcie mieści sie w normie. Faktem jest też to, że nie mam rewelacyjnego miernika-prosty miernik cyfrowy. Tak wiec można nie sugerować sie napięciem bez obciążenia i uznać te zasilacze za sprawne?
  • Pomocny post
    #12 4921277
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Tak, można te zasilacze uznać za sprawne, są to całkiem porządne Fortrony (chyba FSP-350-60 HLN), o ile się nie mylę mają 2 osobne linie 12V.
  • #13 4921686
    kozway
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podwyższonego napięcia +12V (12,72V) w zasilaczu ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC, przekraczającego dopuszczalną tolerancję +/-5%. Pomiar wykonano cyfrowym woltomierzem bez obciążenia, co może powodować zawyżone wskazania ze względu na tętnienia i brak filtracji napięcia w przetwornicy. Zalecano pomiar pod obciążeniem, np. przez podłączenie kilku starszych dysków twardych, co obniżyło napięcie do normy. W zasilaczach PC kontrolowane jest głównie napięcie +5V, a linia +12V jest pochodną tej regulacji. Wskazano, że pomiary bez obciążenia i prostym miernikiem cyfrowym mogą być mylące. Po obciążeniu zasilacze ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC można uznać za sprawne. W dyskusji pojawiła się także sugestia wymiany zasilacza na markę Chieftec oraz informacja, że omawiana seria ModeCom jest stosunkowo solidna, a złą opinię ma seria Feel. Zasugerowano, że zasilacze ModeCom mogą być produkcji Fortron (FSP-350-60 HLN) z dwiema liniami +12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA