logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie rozebrać i zmodyfikować laser bazarkowy 1mW?

szymon1913 19 Mar 2008 16:19 6026 26
REKLAMA
  • #1 4927884
    szymon1913
    Poziom 19  
    Ocena: 95
    Witam robie prosty projektor laserowy i musze rozebrac laser taki z bazaru 1mW i na przełączniku zrobić zware i dolutować kable od zasilania jak to zrobić żeby nie uszkodzić lasera???
  • REKLAMA
  • #2 4928083
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Wiesz ja kiedyś rozebrałem taki laser tam nie było diody laserowej może i to śmieszne ale naprawdę. Układ cały można wyjąć wersją "na bezczelnego" :D i rozciąć całą obudowę ona jest aluminiowa łatwo się tnie nawet nożyczkami... Sam musisz kombinować jak to zrobić przecież taki laser kosztuje grosze to nie jest taki majątek :)
  • #3 4928090
    szymon1913
    Poziom 19  
    a czy podczas lutowania przy przełączniku od diody jest możliwość jej uszkodzenia??
  • #4 4928103
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    Nie wiem nie jestem pewien ale jak nie dasz mu napięcia i będziesz lutował to nic nie powinno grozić. Spróbuj przekonasz się u mnie kiedyś to nawet iskry z takiego się sypały i chodził. Tylko żebyś mu za dużego napięcia nie dał i prądu.
  • #5 4928110
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    A co było, żarówka?

Z tego wskaźnika to praktycznie nic nie zrobisz, 100% plastiku.. "Moduł laserowy" trzeba wypchnąć od strony baterii, często jest wklejany.
  • #6 4928133
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Jakieś foto by się przydało.
  • #7 4928269
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    Było... Jakieś dwie płytki przyłożone razem i do nich po stronie zewnętrznej przymocowany drucik... I o to wszystko a i jeszcze soczewka plastikowa.
  • REKLAMA
  • #8 4928296
    szymon1913
    Poziom 19  
    jutro kupie drugi laser i sprubuje go rozebrac zeby nie uszkodzic i przylutować kable ale cos to czarno widze bo latwo uszkodzic ten drucik bo on ma ze 300mikrometrów. a czy plytki w tym laserze sa polaczone drutem czy tylko zetkniete bo mi sie rozpadl odrazu i nawet nie zauważylem
  • #9 4928307
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    One chyba są zetknięte i ten drucik delikatnie zawisa w powietrzu łącząc się z tymi płytkami
  • REKLAMA
  • #10 4928324
    szymon1913
    Poziom 19  
    a wiesz może ile kosztowalby modul lasera 10mW lub 50mW czerwonego i gdzie można taki dostać.
  • #11 4928477
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    na Allegro od bolka 150mW moduł ma. Od niego warto.
  • #12 4928498
    szymon1913
    Poziom 19  
    a gdyby mi się nie udalo zrobić tego lasera i zastosowalbym diode led hiperjasna to byly by jakies efekty w prostym skanerze na dwoch wentylatorach???
  • #13 4929090
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    Na super LED ??? to już za bardzo nie będzie laser tylko Flower. No ale sam pomyśl dioda LED skupiająca daje punkt o średnicy około 5cm z odległości 15cm i z zwiększaniem odległości punkt ten rośnie. Jeżeli dasz go na wentylator to po odbiciu zacznie ci to wszystko świecić jak latarka przy dużych prędkościach wentylatora. Zaś przy użyciu lasera pokaże ci się tunel (o ile laser jest mocny). Na diodę możesz zastosować kolimator ale nie widzę sensu. Laser możesz wyjąć z DVD, mówią że jego moc wynosi około 200mW. Tania nagrywarka z ALLEGRO garstka elektroniki i załatwione :D. To zamiast takiego skanera zrób sobie flower na zasadzie silników DC obracających się w rytm muzyki i mocnej żarówki z filtrami a jak już chcesz super efekt to tarcze gobo.
  • #14 4931412
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Ostatnio próbowałem odkręcić soczewkę z tego bazarowego laserka to nawet nie szło, bo oprócz tego że to wszystko plastikowe to chinole jeszcze tak to skleili żeby nie dało rady odkręcić tej soczewki i się wszystko rozsypało, a co do uszkodzenia tej "diody laserowej" to ona jest wytrzymała, bo brałem ją palcami, a i tak świeciła.
  • #15 4931768
    szymon1913
    Poziom 19  
    a czy jak ja potraktuje lutownica transformatorowa to tez przezyje bo musze w miejscu mikroswitcha zrobic zware???
  • #16 4935111
    Yaga
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    A musisz lutować do mikroswitcha ? Jak Ci chodzi tylko o włączanie to wyprowadź przewody dołączone na docisk pomiedzy pastylkami baterii.

Dodano po 38 [sekundy]:

A musisz lutować do mikroswitcha ? Jak Ci chodzi tylko o włączanie to wyprowadź przewody dołączone na docisk pomiedzy pastylkami baterii.
  • REKLAMA
  • #17 4941946
    mixerrap
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Też kiedyś robiłem laserek z takiego z bazarku i powiem tak promienie widać ale tylko w dymie i to tez nie jakieś takie mocne więc nie wiem czy to warto.
    Tak wygląda po rozebraniu:

Dodano po 1 [minuty]:

• #18 4943420
    szymon1913
    Poziom 19  
    nie wiem dlaczego jak podlanczam pod napiecie z trafa stabilizowane 4,5V to już nie swieci tak mocno i plamka sie rozmazuje w ruchu
  • #19 4943434
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    Przecież przy laserze trzeba uważać na prąd jaki mu się daje, a u ciebie to już za późno chyba... :D Ile w takich bateriach od tego wskaźnika może płynąć prądu? Zrób jeszcze stabilizator na LM317 i podaj mu mały prąd. Ja do swojej diody od DVD mam stabilizator 9V i LM317 to na wyjściu mam piękne 210mA i 5,25V
  • #20 4948232
    DJ Qwahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    moim zdaniem to nie ma sie co tym bawic :) ja juz tez rozbieralem kilka i wszystkie rozsypaly sie :P
  • #21 4950164
    mixerrap
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja to polecam kupić moduł laserowy na allegro są nawet tanie i zaczepiścię mocne.
  • #22 4951820
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4952324
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    A ja się może pochwale swoim laserem z DVD :)

Jak bezpiecznie rozebrać i zmodyfikować laser bazarkowy 1mW?Jak bezpiecznie rozebrać i zmodyfikować laser bazarkowy 1mW?Jak bezpiecznie rozebrać i zmodyfikować laser bazarkowy 1mW?

Film jest w załączniku:
    Załączniki:
    • Wideo000.rar (641.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 4952412
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4952468
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    210mA a optyka mam z DVD to jest ta soczewka zaraz pod płytą ale kolimator muszę kupić bo punkt na ścianie jak się oddala jest coraz większy :/
  • #26 4953011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 9392987
    djxjano
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    czyli teorytycznie bierzemy frezarkę modelarska i tniemy na wała a potem lutujemy do stabilizatorko napięcia jeszli z błę dami to sry to przez te dziszejsze egzaminy i jurzesze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy bezpiecznego rozebrania i modyfikacji taniego lasera bazarkowego o mocy około 1mW, w celu wykonania prostego projektora laserowego. Użytkownicy zwracają uwagę, że obudowa takich laserów jest często aluminiowa lub plastikowa, a moduł laserowy może być wklejony i trudny do demontażu bez uszkodzeń. Wewnątrz znajduje się dioda laserowa połączona bardzo cienkim drucikiem (około 300 mikrometrów), który jest delikatny i łatwo ulega uszkodzeniu. Lutowanie przy przełączniku wymaga ostrożności, najlepiej wykonywać je bez podłączonego napięcia, aby nie uszkodzić diody. Zaleca się stosowanie stabilizatora prądu (np. na LM317) i ograniczenie napięcia do około 4,5V, aby uniknąć rozmycia plamki i uszkodzenia lasera. Alternatywnie proponowano zakup gotowego modułu laserowego o większej mocy (np. 150mW dostępny na Allegro) lub wykorzystanie lasera z napędu DVD, który ma moc około 200mW i lepszą optykę. W przypadku braku sukcesu z laserem, rozważano użycie diody LED o dużej jasności, jednak efekt skanera będzie znacznie słabszy i mniej punktowy. Wskazano również, że soczewka w laserach bazarkowych jest plastikowa i trudna do regulacji, a lepsze efekty można uzyskać stosując optykę z wizjera kamery lub kolimator. Podsumowując, rozbieranie i lutowanie tanich laserów wymaga delikatności i kontroli parametrów zasilania, a dla lepszych efektów warto rozważyć moduły laserowe o wyższej mocy lub lasery z napędów DVD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA