logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt watchdog'a na mikrokontrolerze dla płyt głównych PC - sugestie?

piotrkopec 20 Mar 2008 11:55 2504 9
REKLAMA
  • #1 4931059
    piotrkopec
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam koleżanki i kolegów.
    Piszę z pytaniem i ewentualną propozycją.
    Czy natknęliście się może na projekt watchdog'a dla standardowych( no takich zwyczajnych/ nie serwerowych) płyt głównych? Zrealizowany na mikrokontrolerze, użycie RS, LPT czy USB, na płycie reset , może również power-sw. Do tego prosty, stabilny sterownik dla linuxa i xp/2000. Docelowo dla małych, domowych serwerów, routerów na pc( są jeszcze takie?;)) , komputerów sterujących/monitorujących pracę zewnętrznego sprzętu itp.
    Jeśli jest coś takiego proszę o linki.
    Jeśli nie ma to proszę o pomysły, sugestie i ocenę potencjalnej przydatności projektu( tzn. czy jest sens schylać się po takiego grzybka?).
    Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4931224
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4931347
    piotrkopec
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Dzięki Rocket_93.
    Bardzo podobnie to sobie wyobrażałem.
    Z tego co rozumiem to już na attiny2313 zmieści się prosta obsł. usb i zostaje jeszcze coś na główny program?
    Do Twojego pomysłu dodałbym jedynie logowanie zdarzeń( resetów), udostępnianie i kasowanie logów. Tyle że tutaj czasomierz potrzebny.
    I wydaje się że już można zacząć diełać;)
    Oczywiście kolejne sugestie nadal mile widziane.
  • REKLAMA
  • #4 4931369
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5144047
    farenheit
    Poziom 11  
    Witam. Podpinam się pod ten temat choć bardziej szukam jakiegoś rozwiązania standardowego niezależnego od systemu operacyjnego.
    Problem dotyczy PCta który robi za router i serwer www jest to komp do którego nie zawsze mam dostęp. Więc szukam rozwiązania czysto elektronicznego.
    Jest jedna prosta reguła. Kiedy komp zwisa zaczyna niemiłosiernie mielić dyskiem. Więc kontrolka HDD świeci niemal światłem ciągłm. Czy była by możliwość zbudowania czegoś takiego gdzie długotrwałe świecenie ( choć przerywane) LED HDD ok. 1 minuty spowoduje zwarcie styku RESET??
  • REKLAMA
  • #8 5144502
    farenheit
    Poziom 11  
    widz polega na tym że ten zwis to jest specyficzny zbyt dużo żądań do bazy mysql komp puszcza ruch w szkole więc o ripowaniu nie ma mowy ;)
    generalnie zwis jest wynikiem czegoś w rodzaju ataku ddos z tym że jest to wina słabego kompa no i jak już pisałem zaczyna mielić dyskiem aż front robi sie czerwony. Prosze nie piszczie że mam zmienić kompa bo na to pieniędzy szkoła nie ma.
    ;)
  • #10 5145422
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Cytat:
    ...Problem dotyczy PCta ... do którego nie zawsze mam dostęp...

W ethernetowym kabelku jest kilka wolnych przewodów. Tu guzik, a tam transoptor do resetu. Sterowanie prądem, żeby wiertarka czy odkurzacz nie sprawiały kłopotu.

Są karty Wake On Lan, a "przekierować" taką na reset. Coś by mogło z tego być.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu watchdoga opartego na mikrokontrolerze dla standardowych płyt głównych PC, przeznaczonego do zastosowań w małych serwerach domowych, routerach na PC oraz komputerach sterujących. Proponowane rozwiązanie wykorzystuje mikrokontroler Attiny2313 z komunikacją przez USB, RS232 lub LPT, który monitoruje sygnały od komputera i w przypadku braku potwierdzenia działania (np. brak wiadomości co 20 sekund, przekroczenie 45 sekund) generuje sygnał resetu sprzętowego płyty głównej. Program na komputerze może korzystać z biblioteki libusb dla systemów Linux i Windows (XP/2000). Dodatkowo sugerowano implementację logowania zdarzeń resetu z możliwością ich przeglądania i kasowania. W dyskusji pojawił się także pomysł alternatywnego rozwiązania elektronicznego niezależnego od systemu operacyjnego, polegającego na monitorowaniu długotrwałego świecenia diody HDD (około 1 minuty) jako wskaźnika zawieszenia systemu i wywołaniu resetu. Jednakże rozwiązanie to nie jest uniwersalne, gdyż zachowanie diody HDD różni się w zależności od komputera i sytuacji (np. kopiowanie danych). Wspomniano również możliwość wykorzystania wolnych przewodów w kablu Ethernet do sterowania resetem oraz kart Wake On LAN jako potencjalnych elementów systemu resetującego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA