logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda laserowa z DVD? Jaki model nagrywarki? Laser.

_Karek_ 21 Mar 2008 18:26 2873 7
REKLAMA
  • #1 4937124
    _Karek_
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam chce zrobic laser z dvd i nie wiem jakiej nagrywarki uzyc? żeby moc lasera była duza z 200mw. uzyłem juz Gsa-4166 i Gsa-4163 i w oby dwóch były dwa laser w jednym 1 tym wiekszym odpoczątku sałbo swiciły a te dwa mniejsze dosc mocno raz zaplaiły zapłake i potem coraz słabiej siwecił az zgasły ;/ a zasiałem układem i robiłe wg strony http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/dvd
    i moja prośba czy mógł by ktos mi powiedziec model takiej nagrywarki i może jakis link z allegro albo może ktos kto robił już takie cos odsprzeda diodę z optyka?
    Szukałem i nie znalazłem.
    _pozdrawiam Karek

Post raportowany,
    staraj się tworzyć tematy dobrze opisujące zawartość postu,
    Temat postu popraw.

W temacie podanym c4r0 jest dużo ciekawych informacji związanych z tematem, pytanie na której stronie jest odpowiedź to szczyt lenistwa,
    zresztą liczba stron zależy od ustawień wyświetlania forum.
    Forum to nie gg staraj się generować mniej wiadomości za to bardziej treściwych.

Wesołych Świąt Wielkanocnych
    And!
  • REKLAMA
  • #2 4937424
    Dj chmiel
    Poziom 11  
    A jakiego kondensatora użyłeś przy diodzie?
    I nie lepiej pod 3V napięcie?
  • REKLAMA
  • #3 4937518
    _Karek_
    Poziom 15  
    100n chyba nie lepiej 3 volty
  • #4 4937547
    Dj chmiel
    Poziom 11  
    _Karek_ napisał:
    100n chyba nie lepiej 3 volty

Nie rozumie.
  • #5 4937603
    _Karek_
    Poziom 15  
    kondensator 100nF a lepiej dac 12volt
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 4938735
    bprzem
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Skoro znasz temat i nadal nie wiesz co zrobić - kup gotowca. Zaoszczędzi ci to czasu i nerwów.
  • #8 4939017
    _Karek_
    Poziom 15  
    no całych 24 nie znam ale znam 3 pierwsze w których jest odpowiedz?

Moderowany przez And!:

Przeczytaj a dowiesz się więcej, numer strony zależy od ustawień wyświetlania forum.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego modelu nagrywarki DVD do pozyskania diody laserowej o mocy około 200 mW do własnego projektu lasera. Użytkownik testował modele LG GSA-4166 i GSA-4163, w których występowały dwie diody laserowe – większa o słabszym świeceniu i mniejsze o większej mocy, które jednak szybko traciły jasność i gasły. Poruszono kwestie zasilania diody, sugerując użycie kondensatora 100 nF oraz napięcia 3 V lub nawet 12 V. Wskazano również na dostępne w sieci tematy i poradniki, m.in. na elektroda.pl, które zawierają szczegółowe informacje o diodach laserowych z napędów DVD. Wskazano, że jeśli problem jest złożony, warto rozważyć zakup gotowego modułu laserowego, co może zaoszczędzić czas i problemy techniczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA