logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja programu z dyskietki 1.44 na laptopie bez stacji dysków - jak to zrobić?

JacekF 09 Sty 2004 23:08 1703 15
REKLAMA
  • #1 468933
    JacekF
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam mam problem mam program ( translatora ) żeby go zainstalować potrzebna jest stacja dysków 1.44 gdyż ten program przy instalacji pobiera jakies trzy pliki w normalnym komputerze nie ma bólu mam stacje ale w laptopie juz jej nie ma może ktos ma pomysł jak to ominąć ,próbowałem połączyc oba kompy w sieć i wskazać zeby zainstalował to na laptopie ale nie da rady zainstalowałem go tak jak chciał na dysku c:\ utwożył tam własny folder ,skopałem cały folder do laptopa i wyskakuje hasełko " żle przeprowadzona instalacja "" pewnie brak jakiegoś pliku systemowego . to dla mnie ważne pomocy
  • REKLAMA
  • #2 468952
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    czyli co? program przy instalacji pobiera coś z dyskietki ? a Ty nie masz stacji dyskietek , skopiuj te pliki do folderu w laptopie i przy instalacji podaj tam ścieżkę , lub jak masz port USB to użyj pamięci flash , ja tak robię , jeśli nie masz innej możliwości to prześlij sobie te pliki do laptopa mailem , chyba nie są zbyt duże , a czemu w sieci nie skopiowałeś tych plików do laptopa , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 468957
    JacekF
    Poziom 13  
    niestety opisane przez ciebie propozycje nie wchodzą w gre w instalatorze mam wybur stacji A lub B i nie ma innej możliwości jedynie podłączenie do laptopa zewnętrznej stacji dysków ale niemam takowej może macie jeszcze jakieś pomysły chętnie popróbuje
  • #4 468968
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Skoro korzystasz z dyskietek, to domyślam się, że jest to wersja orginalna, więc może spróbuj zwrócić się do pomocy technicznej producenta. Podejżewam, że spotkali się już z tym problemem.
  • REKLAMA
  • #5 468970
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    a jakbyś nie przejmował się tym ,że nie masz tego napędu i jednak go wskazał przy instalacji , to co wtedy , może będzie odpowiedź : napędu nie znaleziono ,wybierz inny , pozdrawiam
  • #6 468983
    JacekF
    Poziom 13  
    do "PIOOO " niestety nie da się wziąć opcji <dalej> bez wybor stacji A lub B żeby przejść do dalszej opcji instalacji pppppotrzebny jest cały klucz i wybur stacji a wersja niestety nie jest orginalna czekam na jeszcze inne podpowiedzi dzięki
  • REKLAMA
  • #7 468995
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Skoro nie jest orginalna, to poszukaj w sieci lepszej, albo poprawki do tej, którą masz. :D
  • #8 469003
    JacekF
    Poziom 13  
    pewnie będe zmuszony tak zrobic bo widze że tego nie przeskocze pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
    Ps. może ktoś wie gdzie znaleźć translatora niemieckiego pozdrawiam
  • #9 469078
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    witam
    jest taka komenda jak substitute w dosie sprawdzalem na swoim xp i tez dziala a mianowicie:
    skopiuj calą dyskietke do jakiegos katalogu na dysku twardym.
    i teraz w wierszu polecen w xp lub w sesji ms dosa w w 98 wpisz:
    subst_a:\_c:\....
    gdzie
    _ - to spacje
    ...-sciezka dostepu

chyba ze przegrales na dysk d to zamiast c:\... piszesz d:\...

pozdrowienia
  • #10 469082
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    A może maczugą :?: :D
    Zainstaluj na stacjonarnym w konkretnym katalogu i przenieś hurtem wszystko na laptopa. Jeśli program nie sprawdza numeru seryjnego dysku, na którym się znajduje, to powinno wyjść. Chyba, że program jest pod Windę.
    Pozdrawiam.
  • #11 469200
    JacekF
    Poziom 13  
    do NEMO napisałem w pierwszym poście że tak zrobilem i kiszka zainstalował się na stacjonarnym i przeniosłem cały katalog do laptopa i tu hasełko '' żle przeprowadzona inatalacja ''
  • #12 469212
    JacekF
    Poziom 13  
    zrobiłem jak sugerował Piotrekk i niestety program teraz po wskazaniu na dysk A zamyka się bez zadnego hasełka kończy instalacje tak jak bym jej wogóle nie zaczynał :)
  • #13 469449
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Faktycznie, sorki, niedopatrzenie.
    Program jest pod Windows?
    Jeśli tak, to możesz zainstalować w jakiejś małej partycji na stacjonarnym Windę, a potem doinstalować program. W Windzie sterowniki domyślne na wszystkie urządzenia, aby mozna było je łatwo zmienić - a zatem aby system po przeniesieniu (razem z Program Files) odpalił na laptopie razem z tym programem.
    Pozdrawiam.
  • #14 469481
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    a moze podlaczyc dysk do stacjonarnego - zeby poszlo w 16kolorach nie potrzeba zadnych nowych sterownikow, jak system odpali to nie powinno byc problemow.
  • #15 469550
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Może zrób "monitorowaną" instalację tego programu na stacjonarnym, tak żebyś dostał log jakie pliki i klucze w rejestrze zostały utworzone/zmienione i przegraj to na laptopa i wprowadź identyczne zmiany do rejestru.
  • #16 469627
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    JacekF napisał:
    do NEMO napisałem w pierwszym poście że tak zrobilem i kiszka zainstalował się na stacjonarnym i przeniosłem cały katalog do laptopa i tu hasełko '' żle przeprowadzona inatalacja ''

możliwe że przy instalacji program zapisuje jakieś dane w rejestrze
    i dlatego po skopiowaniu na laptopa wyskakuje "instalacjia nie prawidłowa"
    poszukaj na stacjonarnym w rejestrze klucza od tego programu (pewnie będzie w HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE + nazwa programu albo
    HKEY_CURRENT_USER\Software)
    i potem eksport - import do laptopa, może się uda
    ps. jak nie wiesz jak grzebać w rejestrze to lepiej się za to nie bierz bo można łatwo coś skopać no chyba że wiesz o co chodzi :)
    powodzenia pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji programu translatora wymagającego stacji dyskietek 1.44 MB na laptopie, który takiego napędu nie posiada. Próby instalacji poprzez sieć, kopiowanie folderu zainstalowanego na komputerze stacjonarnym oraz wskazywanie ścieżek do lokalnych katalogów nie powiodły się, ponieważ instalator wymaga wyboru napędu A lub B i nie pozwala kontynuować bez tego. Program nie jest oryginalny, co dodatkowo utrudnia rozwiązanie. Proponowano użycie polecenia DOS subst do przypisania katalogu z kopiami plików dyskietki jako wirtualnego napędu A:, jednak instalacja kończy się zamknięciem programu bez komunikatu. Sugerowano także monitorowanie instalacji na komputerze stacjonarnym w celu zidentyfikowania zmian w plikach i rejestrze systemowym, a następnie ręczne przeniesienie tych zmian do laptopa. Wskazano, że program prawdopodobnie zapisuje dane w rejestrze Windows, co powoduje błąd „źle przeprowadzona instalacja” po przeniesieniu katalogu. Alternatywnie rozważano podłączenie zewnętrznej stacji dyskietek USB lub instalację na małej partycji Windows na komputerze stacjonarnym. Brak zewnętrznej stacji dyskietek i niemożność modyfikacji instalatora stanowią główne ograniczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA